Ramazanda gönüller "sema" ile huzur bulacak
Mevlevilikte, "ilahi aşkla yanan gönlün yansıması" olarak tanımlanan sema, görselliği ve estetiği ile ramazan ayında da yurt içi ve yurt dışında gönülleri fethedecek.
Mevlana Celaleddin Rumi ile özdeşleşen ve UNESCO'nun somut olmayan kültürel dünya mirası listesinde yer alan sema ayini Konya'da her cumartesi düzenlenecek, 4 il ve 2 ülkede de icra edilecek.
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postinişini Fahri Özçakıl, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, topluluk olarak ramazan ayı münasebetiyle gerek tasavvuf müziği, gerekse sema mukabelesiyle yoğun bir döneme girdiklerini söyledi.
Bu yıl yurt içinde 4 farklı şehirde konser ve sema gösterisi yapılacağını ifade eden Özçakıl, "Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından çok fazla talep var fakat kadro yetersizliğinden dolayı çok azına katılabiliyoruz. Yoğunluktan dolayı bu ramazanda sadece Adıyaman, Bartın, Antalya ve Niğde'de yapılacak programlara katılabileceğiz." dedi.
Özçakıl, ramazanda yurt dışı programları kapsamında iki ülkeye gideceklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Sema gösterisine yurt dışından da yoğun talep geliyor. Cezayir'de 'Endülüs Geceleri' münasebetiyle yapılacak bir program var. Cezayir Büyükelçiliği ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, bu ülkede iki şehirde program icra edeceğiz. Tunus'ta da 'Ramazan Geceleri' münasebetiyle yapılan festival kapsımında davet aldık. Ramazanda Tunus'ta sema gösterisi sunacağız."
- "15 ülkede sema mukabelesi yaptık"
Topluluğun geçen yılki faaliyetlerine de değinen Özçakıl, şunları kaydetti:
"Geçen yıl başta İngiltere, Hollanda, Fransa, Almanya ve İspanya olmak üzere 15 ülkede sema mukabelesi yaptık. Bu programlara ilişkin Yunus Emre Enstitüsünden büyük destek görüyoruz. Yurt içinde ise 50 civarında ilde program gerçekleştirdik. Bunun dışında, Konya'da Mevlana Kültür Merkezi'nde her cumartesi halka açık yapmış olduğumuz sema ayinlerimiz devam ediyor. Ayda bir kez yine topluluğumuzun klasik Türk müziği ve Türk tasavvuf müziği konserleri oluyor."
Bu sene ramazan programlarında, Kültür ve Turizm Bakanlığının talebi doğrultusunda bazı düzenlemeler yapıldığını anlatan Özçakıl, "Bu ramazanda, 'İrfan Meclisleri' adı altında programlar yapmayı planladık. Daha kapsamlı konuşmalar, konserler ve sema programları icra edeceğiz. Önceki senelerden farklı olarak, programların ilmi yönden açıklamalı şekilde yapılacak olması hasebiyle daha manevi bir anlam katılacak." diye konuştu.
- "Semazen sayısı yeterli değil"
Özçakıl, yoğun talebin karşılanması için Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun daha geniş kadro ile çalışması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Topluluğumuzun 35 sanatçısı var. Bunlardan sadece 11'i semazen. Tüm faaliyetlerimizi bu kadroyla yapmaktayız. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı koro ve topluluklar içerisinde en az kadroya sahibiz. Bizim acilen sanatçıya, semazene, müzisyene ihtiyacımız var. Konya'da her yıl yapılan Vuslat Yıldönümü (Şeb-i Arus) etkinliklerinde 40 semazen görev alıyor. Asıl kadroya ilave olarak gönüllülük esasına dayalı, dışarıdan davet ettiğimiz kişiler katkı sağlıyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.