Ramazan, ikinci kez buruk geçecek

Ramazan, ikinci kez buruk geçecek

İslam alemi, koronavirüs salgınından dolayı mübarek Ramazan ayını bu yıl da buruk geçirecek.

11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayının başlamasına 5 gün kaldı. 5 gün sonra ilk sahura kalkılacak ve niyet edilerek ilk oruç tutulacak. Normal şartlara göre 5 gün sonra yine ilk teravih namazı kılınacaktı. Yapılan istişareler neticesinde korona virüs tedbirleri kapsamında teravih namazlarının cemaatle kılınmaması kararlaştırıldı.  Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da vaka sayısının 50 bine dayandığı Türkiye'de Camiler Ramazan ayında boş kalacak. Vatandaş, teravih namazlarını evde kılacak. Ayrıca vatandaşlar birlikte iftar ve sahur sofralarına da oturamayacak. Müslümanlar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da buruk bir Ramazan geçirecek. 

“TERAVİH NAMAZI KARARINA İTİRAZ EDENLER HAKSIZDIR” 

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker,  Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aldığı kararın doğru olduğunu, geçen yıl da teravih namazlarının evlerde kılındığını belirtti. İnsan sağlığının her şeyden daha önemli olduğunun altını çizen Çeker, “Dinimiz 5 şeyi korumak için gelmiştir. Dini, canı, malı, insanı ve aklı korumak için gelmiştir. Bunları koruyucu her şey İslama uygundur. Korona sürecinde insanların can tehlikesi var. Bu sebeple teravih namazlarını evlerde kılacağız. Geçen yıl 11 hafta boyunca Cuma namazları kılınmadı.  Cuma namazları farz olmasına rağmen kılınmadı, teravih ise sünnet. İtiraza gerek yok. 'Teravih namazları neden Camilerde kılınmıyor' diyenler haklı değiller. Vatandaşların biraz daha sabırlı olması gerekir” şeklinde konuştu. 

adsiz-001.jpg

BAŞKAN KOÇ'TAN ÇAĞRI: BİRAZ DAHA SABIRLI OLUN

Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, Ramazan ayının buruk geçeceğini ancak insan sağlığının her şeyden önemli olduğu söyledi. Sağlığın her şeyin başında geldiğini aktaran Koç, ibadet yapmanın ön koşulunun bile sağlık olduğunu hatırlattı. Pandemi sürecinde insanların hem kendi sağlığını hem de diğer bireylerin sağlığını koruması gerektiğini dile getiren Başkan Koç, vatandaşa “Biraz daha sabırlı olun” çağrısında bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuyu çok yönlü değerlendirdiğini ifade eden Koç, şunları ifade etti: “Önümüzdeki korona virüs vaka sayısı verileri doğrultusunda 'vakit namazları Camilerde kılınabilir ancak teravih namazlarının evlerde kılınması daha doğru olur' düşüncesi ortaya çıktı. Biz, toplum sağlığı açısından verilen bu kararın doğru olduğunu söylüyoruz. İslam dini, önce sağlığın yerinde olmasını emrediyor. Ramazan ayı, maneviyat ayıdır. İnsanlarımız geçen yıl da yasaklar kapsamında Ramazan ayını idrak etti. Cemaatle ibadet yasak olduğu için topluluk içinde yaptığımız ibadetin tadına varamadık. Gelinen noktada hastalık üzerimizden maalesef kalkmadı, salgın daha da yayıldı. Sadece Türkiye değil, dünya büyük bir sağlık sorunu yaşıyor. Hastalığın bertaraf edilmesine yönelik yapılan çalışmalar, olumlu sonuç vermedi. Allah'ın yardımı gerekiyor. Bu gidişle bu musibetten kurtulabilme imkânımız zayıf. Tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor.” 

4-4-ali-koc-diyanet-sen.jpg

VATANDAŞ “TERAVİH NAMAZI” KARARINA TEPKİ GÖSTERDİ

2021 yılı Ramazan ayı bilgilendirme toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Yaptığımız istişareler neticesinde teravih namazını camilerde değil evlerimizde kılmanın uygun olduğuna karar verdik" dedi. Teravih namazlarının cemaatle değil de, evde kılınmasına karar verilmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşların büyük bir kısmı, “Büyük marketler her gün dolu, belediye otobüsleri dolu, uçaklar lebaleb dolu, kongreler yapıldı ama Camilerde maskeli ve mesafeli de olsa teravih namazları yasak. Bu karar, doğru bir karar değil” diyerek, tepki gösterdi. Vatandaşlar, sosyal mesafe ve hijyen kuralına en fazla uyulan yerin Camiler olduğunu söyledi.  

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum