Ramazan güllacı

Ramazan güllacı
Ramazan’ın geleneksel tatlarından olan güllaç usta ellerde hazırlanıp sofralarla buluşuyor. 34 yıldır Konya’ya lezzet katan İstanbul Pastanesi’nde de güllaç tatlısı lezzeti beğeniye sunuluyor

İstanbul Pastanesi 1981’den beri Zafer Beyhekim Mahallesi’nde hizmet veren şubesine Real AVM karşısı Konya Park İş Merkezi’ne açtığı şubeyi ekledi. Yıllardır Konyalının beğenerek tattığı lezzetler yeni şubesinde vatandaşla buluşuyor. İstanbul Pastanesi, Ramazan’a özel tatları da damaklarla buluşturuyor. Ramazan ayına özel yapılan güllaç ve tahinli pide ile geleneksel lezzetler günümüzle buluşturuluyor.

İstanbul Pastanesi sahibi Yener Sütçü 34 yıllık lezzet kalitelerini bozmadan yüzlerce çeşit ile Konyalıların damak tatları için hizmet verdiklerini ifade ederek, “Şehrimizi seviyoruz. Şehr-i Ramazan’ı bekliyoruz. Pastanemizde baklava ve tatlıların bulunduğu şuruplu tatlı çeşitleri, sütlü tatlı çeşitleri, yaşpasta çeşitleri, unlu mamüller ve dondurma çeşitlerini tadanlarda hayranlık uyandırıyoruz. 1981’den beri aynı yerdeyiz, tatlarımız değişmedi. Konyalı bizi biliyor. Bizi sevenlere Konya Park İş Merkezi’nde de hizmetteyiz.” şeklinde konuştu.

img_8603.jpg

ÖNCE KALİTELİ YUFKA SEÇİLMELİ

İstanbul Pastanesi’nde pasta ve tatlı ustası olan Osman Ayyıldız, Osmanlı Saray Mutfağı’nın önemli lezzetlerinden olan güllaçın yapımında ince noktalar bulunduğunun altını çizerek, öncelikle güllaç yufkası seçiminin önemli olduğunu vurgulayarak, “Nişasta ve undan yapınla güllaç yufkası tatlının kalitesini etkiliyor. Değişik markalardaki yufkalardan biri sütü çok emip hamur gibi yaparken bir diğer çeşidi de hiç emmiyor lastik gibi kalabiliyor. Bunu için biz de müessesemizde kaliteli yufka kullanıyoruz” dedi.

img_8608.jpg

İYİ GÜLLAÇ DOĞAL SÜTTEN OLUR

“Güzel bir güllaç doğal ve taze bir sütten olur” diyen Ayyıldız, şöyle konuştu: “Şehrimizin belirli noktalarından doğal süt temin edip güllacımızda kullanıyoruz. Belirli bir sıcaklığa ısıtılan süt, bir tepside yufkalarını üzerine tek tek dökülerek dizilir. Süt çok sıcak olmaması lazım, hamur gibi olur, istenilen kıvam elde edilemez. Serçe parmağınızı süte soktuğunuzda parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta olması gerekiyor. Sütün yufkanın her tarafını ıslatması sağlanmalıdır. Biz güllacımızı 8 katlı yapıyoruz. 4 kat yufkayı sütle bulayıp tepsiye dizdikten sonra talebe göre ceviz, fındık, fıstık serpip diğer 4 katı daha diziyoruz. Bu içerisindeki kuruyemiş talebe göre değişebilir. Biz ceviz yapıyoruz. Kuruyemişler çekilmiş olarak kullanılabilir.  Yufka yaprakları yuvarlak olduğu için dikdörtgen bir tepsiye kenarlarını kıvırarak dizilebilir.”

img_8521.jpg

SON AŞAMA SÜSLEME

Tepsiye dizilen güllaç yaprakları süt ile bulanıp, aralarına kuruyemiş taneleri ile dizildikten sonra bir tepsi güllaç servise hazır hale geliyor. Ayyıldız, “Güllacımız hazır olduktan sonra son aşamada güzel bir süsleme ile bu hafif tatlımızı daha iştah açıcı bir hale getirebiliriz. Biz çilek ve kivi gibi meyvelerle süslüyoruz. Bu talebe göre mevsim meyveleri ile yapılabilir. Kışın nar gibi meyveler genelde tercih edilir” şeklinde konuştu. 

HÂLİD ŞEN - MERHABA ŞEHİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.