Ramazan fırsat olsun
Türkiye'de sigara kullanım yaşı gün geçtikçe daha alt seviyelere düşüyor. Özellikle gençler arasında hızla yayılan sigara kullanımı, genç nesillerin sağlığını ciddi oranda tehdit eder hale geldi. Tütün hakkında kulaktan dolma bilgilerle hareke eden ve sigarayı bırakan bazı tiryakiler ile bu sefer de nargile tüketimine başlıyor. Uzmanlar her ne kadar nargilenin de sigara kadar zararlı bir tütün ürünü olduğunu söylese de nargileye olan ilginin önüne geçilemiyor. Yaklaşan Ramazan ayını fırsat bilen bazı tiryakiler ise sigara bağımlılığından bu mübarek ayda kurtulmak istiyor. Türkiye Sigara ile Mücadele Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, sigara bırakmanın bir anlık bir karar olmaması gerektiğini belirterek bu bırakma sürecinin anlık kararlarla uzun sürmeyeceğini söyledi. Sigara bırakmanın bir süreç olduğunu ifade eden Dikici, "Sigara bırakma konusunda büyük bir bilgi kirliliği var. Öncelikle şu doğru bilinmelidir ki, sigarayı bırakmak bir günde verilebilecek bir karar değil. Böyle alının kararlar kısa sürüyor, tiryaki tekrar sigaraya başlıyor" diye konuştu.
SİGARA BIRAKMAK SANILDIĞI KADAR ZOR DEĞİL
Çevre faktörünün tiryakilere sigara bırakmanın zorluğu konusunda sürekli uyarıcılar gönderdiğini dile getiren Dikici, "Yıllardır bizlere maalesef şu bilinci yerleştirdiler, sigarayı bırakmak imkansız. Öncelikle sigara tiryakilerine bağımlı demek yanlıştır. Sigara bir uyuşturucu değildir. Sigarayı bırakmak aslında çok kolay. Genç yaşta sigaraya başlayan bir tiryaki, sürekli çevresinden sigarayı bırakmanın zorluğunu duyuyor. Dolayısıyla bu bilinç kafaya yerleşiyor. Psikolojik olarak da sigara tiryakisi, sigara bırakmanın zor ve imkansız bir durum olduğuna inanmaya başlıyor. Sigarayı bırakmak isteyenlerin ilk yapacağı iş, çevresine kulaklarını kapatmasıdır. İkincil olarak da bir uzman danışmanlığı altında hareket etmelidir" ifadelerini kullandı.
İŞ BIRAKMAKLA OLMUYOR
Sigara bırakmanın üç adımlı bir süreç olduğunu kaydeden Dikici, "Sigara bırakma kararı öncelikle günler öncesinden kişinin kafasına oturacak. İddialar veya anlık kararlar uzun soluklu olmuyor. Tiryaki tekrar başlıyor. Günler öncesinden akla giren bırakma kararı, araştırmalarla devam edecek. İnternetteki bilgi kirliliğinden bahsetmiyorum. Bir uzman tavsiyesi altında bırakacağı günü belirleyecek. Sonrasında ise bir kaç gün dişini sıkması gerekiyor ki vücut artık nikotini istemesin. Daha sonrası asıl önemli adım. Birçok kişi ikinci adımda kalıyor ve bir kaç ay sonra tekrar başlıyor. Son olarak kişide sigaraya karşı bir algı oluşuyor. Tiryaki artık sigaranın ne kadar boş ve psikolojik tüketime yönelik bir ürün olduğunun farkına varıyor. Dolayısıyla çevresindeki insanları da uyarma ihtiyacı hissediyor. Bunu yaptıkça kişi artık sigaraya elini bile sürmez" şeklinde konuştu.
BANTLAR VE SAKIZLAR TÜKETİM TUZAĞI
Nikotin bantlarının ve sakızların sigara şirketleri tarafından piyasaya sürüldüğüne dikkat çeken Dikici, "Bilgi kirliliği bir çok yanlış algıyı da beraberinde getiriyor. Mesela nikotin bantlarını ve sakızları piyasaya süren sigara üreten şirketler. Bir pazar stratejisi bu. Yıllar önce sigara kullanımının ciddi oranda düştüğünü gören sigara şirketleri böyle bir taktik izledi ve başarılı da oldu. Sigarayı bırakanlar ise bu bantlara yöneldi. Ancak bu bantlar yine vücuda nikotin salgılamaya devam etti. Bantları kullanıp da sigara bırakan tiryakiye ben şahit olmadım. Çünkü bant nikotini salgılamaya ve vücut sigara istemeye devam ediyor. Tiryaki bakıyor ki bir gelişme yok. Sigaraya tekrar başlıyor. Sigara şirketlerinin bir oyunu bunlar. İstiyorlar ki, kişi sigarayı bırakmaya çalışsın ama bırakamadığını anlasın, sigaraya geri dönsün. Başarılı da oldular" sözlerini kullandı.
RAMAZAN AYINI HEDEF BELİRLEYİN
“Ramazan'da tiryakiler sigara bırakmayı beyinlerine yerleştirsin. Sigaranın zararlarına gerçekten inandığı zaman bırakabilir. İnandığı zaman kalp izin verse, beyin sigarayı istemiyor. Bizler dernek olarak psikolojik destek veriyoruz. Çevremizdeki insanları bırakmaya davet ediyor. Ben inanıyorum ki bir Ramazan ayında tiryakiler sigaranın ne kadar zararlı olduğuna inanacak ve sigarayı bırakacak.”
BERKHAN PARLAK merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.