Rahvan atları unutulmasın

Rahvan atları unutulmasın

Tarihin derinlerinden bu yana Türklerin en kadim dostu olan rahvan atları şimdilerde Türkiyede unutulmak üzere. Rahvan atı sahipleri bu atların yok olup gitmemesi için devlet desteğinin gerekli olduğunu söylüyor

Türklerin en kadim dostu olan, cesurlukları ve sanatkâr yapıları ile nam salmış olan rahvan atları, şimdilerde Türkiye’de unutulmak üzere. Rahvan atlarının varlığını sürdürmek için bazı bölgelerde dernekler kurulmuşsa da, üremesi Türkiye’de yapılmadığı için bu atların sayısı her geçen gün biraz daha azalıyor. Türk dünyasında büyük öneme sahip olan, Türklerle birlikte savaşlara katılan, sabırlı, cesur ve dayanıklılıkları ile nam salmış olan bu atların yok olup gitmemesi için devlet desteğine ihtiyaç olduğu söyleniyor. ÜZERİNDE KAHVE İÇSEN DÖKÜLMEZ
Yaklaşık 20 yıldan bu yana nalbantlık ve at bakıcılığı yapan Balıkesirli Ali Muslu, rahvan atlarının diğer dört nal atlarından farklı bir çok özelliğinin olduğunu söyledi. Bu atların en büyük özelliğinin binicisini yormaması olduğuna dikkat çeken Ali Muslu, “Rahvan atları için üzerinde kahve içsen dökülmez denilir, doğrudur. Çünkü rahvan bir yürüyüş stilidir. Bu atları diğer atlardan ayıran en büyük özellik, atın sağ ve sol ayaklarını birlikte hareket ettirmesi ve bu sayede üzerinde taşıdığı insanı yormamasıdır. Bu atlar aynı zamanda sanatkardır. Başta cirit olmak üzere her türlü oyun bu atlarla oynanabilir. Gözü kara oldukları için hiçbir zaman geri adım atmazlar” dedi. Ömürleri 20-25 yıl arasında değişen bu atların en verimli dönemlerinin 10-11 yaşları olduğunu ifade eden Ali Muslu, bu yaşlarda iyi yetiştirilmiş bir atın maddi değerinin 300 bin dolara kadar çıkabileceğini ve bu fiyatlara at satın alanlar olduğunu söyledi. 50 kilometreye kadar hız yapabilen bu atların hiç duraklamaksızın 5 kilometreye kadar koşabildiğini dile getiren Muslu, böylesine kıymetli bir değerin yok olmaması için rahvan atlarına önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Rahvan atlarına değer vermeyenlerin yanı sıra iyi bir rahvan atına sahip olmak isteyenlerin de bulunduğunu dile getiren Ali Muslu, “İyi bir at, bakımlı olmalıdır. At bakımı bu açıdan önemlidir. Bunun farkında olan at sahipleri atlarını bize getiriyor ve her türlü bakımlarını yapıyoruz. Atın bakımı kadar bulunduğu alan da çok önemli. Atların barındığı ahırlar temiz ve düzenli olmalı. Bizim bu noktada büyük eksiklerimiz var. İyi ve yüksek kapasiteli bir ahırımız olsa atlarımız daha bakımlı, sağlıklı ve değerli hale getirilebilir” dedi.
KONYA’DA 200’ÜN ÜZERİNDE RAHVAN ATI VAR
Rahvan atlarının sayısının Türkiye genelinde her geçen gün azaldığını ve Türkiye’de rahvan atlarının üretilmediğini dile getiren Ali Muslu, “Türk dünyasında önemli olan rahvan atları, Türkiye dışında hemen hemen diğer bütün Türk ülkelerinde büyük bir değere sahip. Türkiye’de üretimi yapılmadığı için bazen diğer Türk ülkelerinden özel olarak at getirtiyoruz. 200’ü aşan sayısı ile Türkiye’de en çok rahvan atı şu an Konya’da. Bu nedenle rahvan atında Konya’nın yeri diğer illere göre ayrı” diye konuştu. Rahvan atlarının çocuk gibi olduğunu ve sürekli ilgilenmek istediğini bildiren Muslu, rahvan atlarının unutulmaması için merkez yöneticileri ile yerel yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının ilgi ve desteklerini esirgememesi gerektiğini bildirdi. Rahvan atları ile özel olarak ilgilenen ve her türlü bakımlarını yapan Ali Muslu, kendisinden sonra bu mesleği devam ettirebilecek birilerini yetiştirmeyi çok istediğini, ancak mesleğe ilgi duyulmadığını anlattı. Muslu, atlarla ilgili eğitimlerin sadece üniversitelerin ilgili bölümlerinde verildiğini, bunun dışında hiçbir çalışma yapılmadığını sözlerine ekledi. 
RAHVANLAR TÜRK GELENEĞİN GÖRE YARIŞIYOR
Rahvan atları ile Türk geleneğine uygun yarışlar düzenlediklerini dile getiren Rahvan atı sahibi Hayri Tekiner de rahvan atları ile yapılan sporların desteklenmesi gerektiğini yineleyerek Rahvan atları ile Türk geleneğine uygun at yarışları yaptıklarını ifade etti. Hayri Tekiner, “Rahvan atları ile Beyşehir’de Türk geleneğine uygun at yarışları düzenliyoruz. Koşuyu birinci olarak tamamlayan ve bayrağı alan ata ve jokeyine çeşitli ödüller ile altın kemer veriyoruz” dedi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.