Putin: Rusya Petrolün “yıkıcı Düşüş” Senaryolarına Hazırlanıyor

Putin: Rusya Petrolün “yıkıcı Düşüş” Senaryolarına Hazırlanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın 400 milyar doları aşkın rezervleri sayesinde, petrol fiyatlarında “yıkıcı düşüş” senaryolarına hazırlandığını söyledi.Avustralya’da yapılacak G20 zirvesi öncesi TASS haber ajansına...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın 400 milyar doları aşkın rezervleri sayesinde, petrol fiyatlarında “yıkıcı düşüş” senaryolarına hazırlandığını söyledi.

Avustralya’da yapılacak G20 zirvesi öncesi TASS haber ajansına konuşan Putin, “Biz tüm senaryolara hazırlanıyoruz. Burada enerji fiyatlarının yıkıcı düşüş senaryoları dahil. Bunu reddetmiyoruz…” dedi.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım baskısı altında olan Rusya, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeni ile mali piyasalarda sorun yaşıyor. Rublenin hızla düşmesi üzerine, Rusya Merkez Bankası koridor uygulamasını kaldırarak serbest piyasa şartlarında dalgalanmaya bıraktı. 2014’de yüzde 0,5’in altın büyüme bekleyen Rusya, gelecek yıl için de büyümenin durmasını öngörüyor.

Petrol fiyatlarında düşüş ise sürüyor. Brent tip petrolün varili 78,18 dolara, Ural çıkışlı petrolün varili de 77,60 dolara alıcı buluyor. Rusya, ABD ve Suudi Arabistan’ın anlaşma sağlayarak petrol varil fiyatlarını 70-80 dolar aralığında tutmak istediğini düşünüyor.

Rusya gibi petrol ve doğalgaz üretici ülkelerin sorunların üstesinden gelmesinin kolay olduğunu ifade eden Putin, “Niçin? Biz petrol ve doğalgaz üreticisiyiz. Biz döviz ve altın rezervlerimizle sorunları atlatabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus lidere göre, 421 milyar dolarlık rezerv tüm sosyal yükümlülüklerin yerine getirilmesi, bütçenin ve ekonominin istikrarı için yeterli bir rakam.

Doların egemenliğinden petrol ve enerji piyasalarının korunması gerektiğini vurgulayan Putin, bunun için Çin’le yuan üzerinden anlaşmaların yürütüldüğünü söyledi. Rus lider petrol devi Rosneft’in mali yapısı ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirtti.

Putin 15-16 Kasım tarihlerinde yapılacak G20 zirvesine katılmak için Avustralya’nın Brisbane kentine ulaştı. Rus lider, ABD Başkanı Barack Obama ve diğer liderlerle ikili görüşmeler yapılacak. Ukrayna krizi başta olmak üzere, İran nükleer sorunu ve Suriye problemlerinin ele alınması bekleniyor. Yaptırımların kaldırılması yönünde herhangi bir talepte bulunmayacağını açıklayan Moskova, sürecin devam etmesi durumunda “Batılı ülkelerden gıda alımının 1 yıllığına durdurulması” ile ilgili tedbiri uzatacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.