Putin: Kırım’ın Rusya’ya Bağlanmasında Rus Ordusu Görev Aldı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasında Rus ordusunun görev aldığını, Ukrayna ordusunu bloke ederek kan dökülmesini engellediğini söyledi. Putin’e göre Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile Kosova’nın bağımsızlığı arasında fark yok.
Alman televizyonu ARD’ye konuşan Putin’in röportajının tamamı Kremlin internet sayfasında yayınlandı. Batılı ülkeleri Soğuk Savaş dönemini andıran eylemlerden sorumlu tutan Putin, Ukrayna’da barışın sağlanmasının yolunun federasyon olduğunu ifade etti.
Rusya’nın uluslar arası hukuku ihlal ettiği yönündeki suçlamalarını reddeden Putin, bölge sakinlerinin kararı ile bağımsızlığını ilan eden Kosova’dan farklı bir durumun Kırım’da yaşanmadığını söyledi. Putin, “Ben Rusya’nın herhangi bir uluslar arası hukuku ihlal ettiğine inanmıyorum. Kosova bağımsızlığını parlamento kararı ile ilan ettiyse, Kırım da yarımada sakinlerinin oylarıyla Rusya’ya bağlanma kararı almıştır…” dedi.
Rus ordusunun Kırım’da müdahalesi konusunda hiçbir zaman gizleme çalışmaları olmadığını kaydeden Putin, “Bizim silahlı güçlerimiz açıkça Kırım’da konuşlanmış olan Ukrayna ordusunu bloke etti. Bu birilerini oy kullanmaya zorlamak için yapılmadı. Bu insanlara kendi gelecekleri ve çocuklarının gelecekleri konusunda kendi düşüncelerini ifade etmeleri ve kan dökülmesine müsaade edilmemesi için yapıldı.” savunmasında bulundu.
2001 sonrası NATO’nun iki dalga halinde genişlediğini ve jeopolitik alanların önemli ölçüde değiştiğini hatırlatan Putin, “NATO’nun üs sayıları artıyor. Rusya’nın üsleri dünyanın her yerine dağılmış mıdır? Hayır. Ancak bu durum NATO üsleri için geçerli. Amerikan üsleri bizim sınırlarımız dahil, dünyanın her yerine dağılmış durumda. Sayıları da artıyor.” eleştirisi getirdi.
Ukrayna’nın geleceği konusunda değerlendirmede bulunan Putin, “Ukrayna kompleks bir ülke. Bu onun sadece etnik kompozisyonu değil, kuruluşundaki farklılıklar açısından da böyle. Burada gelecek var mı ve nasıl olacak? Ben olacağını düşünüyorum. Nüfusu 43-44 milyonu bulan geniş bir ülke. Avrupa kültürünün bulunduğu büyük bir Avrupa ülkesi.” dedi.
Son dönemde Ukrayna krizinin çözümü için federasyon yerine merkeziyetçi olmayan yapı tanımının kullanılmasını sadece kelimelerle oynamak olarak değerlendiren Rus lider, “Anti merkeziyetçilik, federasyon ya bölgeselleşme… Bu kelimelerden ne anlaşıldığı önemli. Orada yaşayan halk önemli bazı konularda kendi gelecekleri ile ilgili karar verebileceğini anlamalı.” ifadelerini kullandı. Putin’e göre Donabs olarak tanımlanan doğu bölgelerinde iç savaşın sona ermesi ve barışın gelmesi ancak federasyon ile mümkün olabilir.
Kiev’de Şubat ayında ayaklanma ile yönetimin değişmesinin ardından, Kırım 11 Mart’ta bağımsızlığını ilan etmiş ve 18 Mart’ta da Rusya ile birleşme yönünde referanduma gitmişti. Donbas’ta 11 Mayıs’ta yapılan seçimlerde bağımsızlık kararı alınırken, bölge kendi parlamento ve yöneticilerini de seçimle belirledi. Kiev yönetimi bölgede yapılan seçimleri tanımadığını açıkladı. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.