Prof. Dr. Ali Oto: Kalpten Pıhtı Çıkarsa En Çok Beyine Gidiyor

Prof. Dr. Ali Oto: Kalpten Pıhtı Çıkarsa En Çok Beyine Gidiyor

Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, kalbin işleyişi hakkında bilgiler verdi. Kalbin işleyişi esnasında kalpte oluşan ritim bozuklukları ile kalbin pıhtı atması hakkında değerlendirmelerde bulunan Oto, "Beyin...

Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, kalbin işleyişi hakkında bilgiler verdi. Kalbin işleyişi esnasında kalpte oluşan ritim bozuklukları ile kalbin pıhtı atması hakkında değerlendirmelerde bulunan Oto, "Beyin çok ayrıcalıklı bir organ kalpten çıkan kanı önce beyin alıyor. Ondan sonra vücudun geri kalanına yayılıyor. Tabi bu kadar ayrıcalık problem de getiriyor. Eğer kalpten pıhtı çıkarsa en çok beyine gidiyor." dedi.

    Prof. Dr. Ali Oto, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulundu. Kalbin işleyişi hakkında bilgi veren Oto, kalbin normalde kasılıp gevşediği vakit pıhtı oluşma ihtimalinin çok düşük olduğunu vurgulayarak "Ritim bozukluklarında kulakçıklar kasılmıyor titreşiyor. Burada o zaman kan akışı yavaşlıyor, durgunluk oluyor, bu da pıhtı oluşumuna neden oluyor." diye konuştu.

    Kalbin hangi organlara atacağının bilgisini veren Oto, kalbin en çok beyne pıhtı attığını belirterek "Beyin çok ayrıcalıklı bir organ kalpten çıkan kanı önce beyin alıyor. Ondan sonra vücudun geri kalanına yayılıyor. Tabi bu kadar ayrıcalık problem de getiriyor. Eğer kalpten pıhtı çıkarsa en çok beyine gidiyor. Kalpte pıhtı oluşursa minicik parçacıklar dolaşıma geçtiği vakit bütün organlara gidebiliyor." açıklamasında bulundu.

    Ali Oto, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Atriyal fibrilasyon denilen ritim bozukluğu bazen geçici olabiliyor. 3-5-10 dakika devam ediyor. Sonra ritim normale dönünce kulakçıktan yeniden kasılmaya başlıyor. O titreşim döneminde durgunluk oluştuğu vakit, kalbin kendisini boşaltamadığı dönemde oluşan pıhtı kulakçıklar kasılmaya başlayınca kalpten çıkıp başta beyin olmak üzere tüm organlara gidebiliyor."

    Vücutta kan sürekli aktığını ve akışkanlığı sağlayan mekanizmaların olduğunu belirten Oto, "En önemlilerinden bir tanesi damarların iç yüzünün düzgünlüğü. Kalbin içindeki akımda durgunluk olduğu zaman pıhtı oluşuyor. Damar plakalarının üzerinde de pıhtılar oluşabiliyor. Çünkü plakaların üzerindeki örtü zaman içerisinde bozulabiliyor. Vücut orayı küçük küçük tamir etmek için pıhtı ile yama yapıyor. Pıhtı büyüyüp de ucunda küçücük parçacıklar oluşunca onlarda sağa sola gidebiliyor. Boyundaki şah damarının içinde de yine damar sertliği plakalarının üzerinde pıhtı olursa minicik parçacıklar veya damar sertliği plakalarının kendi küçük parçacıkları, yağ parçacıkları beyine daha yakın olduğu için pıhtı olarak beyine gidebiliyor. Bir de kalbin kapaklarının kireçlenmesi var. Bazen kapaklar çok fazla kireçleniyor. Bazen o kireçler ucundan minicik kopup yine vücudun her yerine gidebiliyor." ifadelerini kullandı.

    "KALP RİTİM BOZUKLUĞU YAŞ İLERLEDİKÇE ARTIYOR"

    Kalp pıhtı atmadan önce kişinin bunu anlayamayacağını belirten Oto, "Onu kişinin hissetmesi mümkün değil. Kalbin pıhtı atmaması için atriyal fibrilasyon denilen kulakçıkların titreştiği kasılmadığı bir özel ritim bozukluğu çok yaygın Türk toplumunda 18 yaş üzeri grupta bin de sekiz. Yaş ilerledikçe artıyor. 65 yaş üzerine çıkınca yüzde beş. 80 yaş ve üzerinde ise yüzde 15’e kadar çıkıyor. Dolayısıyla bu önemli bir konu. Bu tür hastalarda normallere göre beş kat daha fazla inme riski var. Ölüm riski de çok yüksek. İnmenin tekrarlama ihtimali çok yüksek." dedi. Pıhtı atmaması için, hastalarda bir takım kan sulandırıcı ilaçlar kullanıldığını hatırlatan Oto, "İlaçları kullandıkları vakit pıhtı atma riski azalıyor, ama bu ilaçları devamlı kullanmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

    "TÜRKİYE’DE KADINLARDA PIHTI ATMA RİSKİ DAHA YÜKSEK"

    Prof. Dr. Ali Oto, atriyal fibrilasyon denilen ritim bozukluğunun Türkiye’de en çok kadınlarda görüldüğünü belirterek "Diğer ülkelerde erkelerde fazla görülüyor. Ama kadınlarda pıhtı atma riski daha yüksek. 65 yaş üzerine çıkınca kadınlarda erkeklere göre risk yüksek. Bizim bir takım risk hesaplama formüllerimiz var. Özel skorlama ve puanlama sistemleri var. Bu sisteme göre kadınlar daima bir puan ekstra alıyor. 65 yaş altında çok fazla fark etmiyor." açıklamasında bulundu.

    Kalbin pıhtı atmaması için dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu kaydeden Oto şunları söyledi: "Sigara kullanımı, alkol alımı, romatizmaya bağlı kalp kapak hastalıkları bu riski artırıyor. Kalp kapak hastalıklarından korunmak çok önemli. Tansiyon hastalarında, şeker hastalarında kalp yetmezliği olanlarda pıhtı atma ihtimali yüksek. Onun için bu hastalarda kan sulandırıcı ilaçları dikkatle veriyoruz. Pıhtı atmasının sonucu, pıhtının gittiği yere göre değişir ama pıhtı atması öldürebilir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.