Potada geri sayım başladı

Potada geri sayım başladı

Şampiyonada mücadele edecek 24 takımdan 13’ünde yabancı antrenörler görev yaparken, 11 takımın başında ise yerli antrenörler yer alıyor. Türkiye yabancı hocayla çalışan ülkeler arasında

Türkiye’de 28 Ağustos-12 Eylül tarihlerinde yapılacak 16. Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası’na katılan takımların 13’ünü yabancı antrenörler çalıştırıyor. Şampiyonada mücadele edecek 24 takımdan 13’ünde yabancı antrenörler görev yaparken, 11 takımın başında ise yerli antrenörler yer alıyor. Ev sahibi ülke Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Lübnan, Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, İran, Yeni Zelanda, Fildişi Sahili, Yunanistan, Brezilya, Angola, Ürdün’ü yabancı antrenörler şampiyonaya hazırlarken, ABD, Sırbistan, Porto Riko, Kanada, Fransa, Hırvatistan, Slovenya, Arjantin, Almanya, Tunus ve Litvanya ise yerli antrenörlerle mücadele edecek. Şampiyonada en fazla ABD’li antrenörler görev yapacak. Turnuvaya katılan 24 takımın 5’ini ABD’li antrenörler çalıştırıyor. ABD’li antrenörleri 4 takımı çalıştıran Sırp antrenörler takip ediyor. Ayrıca 2’şer Litvanyalı, Arjantinli ve Portekizli antrenör de şampiyonada görev yapacak.

EN TECRÜBELİSİ TANJEVİC
Dünya Şampiyonası’nda mücadele edecek 24 takımın antrenörleri arasında en tecrübelisi Türkiye’yi çalıştıran Bogdan Tanjevic. Antrenörlük kariyerine 1971 yılında başlayan Tanjevic, 39 yıllık kariyerinde Türkiye’nin yanı sıra Yugoslavya ve İtalya milli takımlarında da görev yaptı. Yugoslavya ile 1981’de Avrupa Şampiyonası’nda 2. olan Tanjevic, milli takım seviyesinde en büyük başarısını İtalya ile 1999’da Avrupa Şampiyonu olarak elde etti. İtalya ile 2000 Sidney Olimpiyatları’nda 5. olan Sırp çalıştırıcı, Türkiye ile de 2006’daki Dünya Şampiyonası’nda 6.lığı elde etti.
Şampiyonada mücadele edecek ülkelerden Çin Halk Cumhuriyeti’nde bir Türk antrenör görev yapıyor. Beko Basketbol Ligi takımlarından Banvit’in altyapı koordinatörü olan Selçuk Ernek, Çin Milli Takımı’nda ABD’li antrenör Bob Donewald’ın yardımcı antrenörlüğünü yapıyor. Sırbistan Milli Takımı’nı çalıştıran 67 yaşındaki Dusan Ivkovic, şampiyonanın en yaşlı antrenörü sıfatını elinde bulunduruyor.
Antrenörlük kariyerine 1978’de başlayan Ivkovic, Yugoslavya ile 3 Avrupa (1989, 1991 ve 1995), 1 dünya (1990) şampiyonluğu, 2 olimpiyat ikinciliği (1988 ve 1996) kazandı. Tecrübeli teknik adam, Sırbistan ile geçen yıl da Avrupa 2.si oldu. Yaşları 40 olan Litvanya Milli Takımı’nın antrenörü Kestutis Kemzura ve Çin Milli Takımı’nın antrenörü Bob Donewald ise şampiyonanın en genç antrenörleri olarak dikkat çekti.
Şampiyonada daha önce Türkiye’de kulüp takımlarında görev yapmış 3 antrenör de farklı ülkelerin başında mücadele edecek. Beko Basketbol Ligi’nde geçen sezon Ekrem Memnun’un ayrılmasının ardından 30 Aralık 2009’da Darüşşafaka Cooper Tires ile anlaşan ve sezon sonunda küme düşen İstanbul ekibini çalıştıran Sırp Nenad Vucinic, Yeni Zelanda’yı, Türkiye’de Banvit ve Kepez Belediyesi takımlarında görev yapan ABD’li Tab Baldwin Lübnan’ı ve Rusya’yı 2007’de Avrupa Şampiyonu yaptıktan sonra 2007-08 sezonunda Efes Pilsen’i çalıştıran, ancak Avrupa’da ve ligde alınan kötü sonuçların ardından sezon bitmeden 6 Nisan 2008’de lacivert-beyazlı takımla yolları ayrılan ABD’li David Blatt ise, Dünya Şampiyonası’nda yine Rusya’yı çalıştırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.