Polis, Eylemciye 2016 Yılı İçin Trafik Cezası Kesti

Polis, Eylemciye 2016 Yılı İçin Trafik Cezası Kesti

Eskişehir’de, Diyarbakır’daki kalekol protestosu yürüyüşü sırasında Üniversite Caddesi'ni trafiğe kapattığı gerekçesiyle E.A.’ya iki yıl sonrasına trafik cezası yazıldı. Gelen tebligatta 2016 yılı için şahsına gönderilen cezayı...

Eskişehir’de, Diyarbakır’daki kalekol protestosu yürüyüşü sırasında Üniversite Caddesi'ni trafiğe kapattığı gerekçesiyle E.A.’ya iki yıl sonrasına trafik cezası yazıldı. Gelen tebligatta 2016 yılı için şahsına gönderilen cezayı görünce şaşkına dönen E.A., cezanın iptali için mahkemeye başvurdu.

Eskişehir’de geçtiğimiz aylarda, bir yıl önce Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki kalekol eylemleri sırasında iki vatandaşın öldürülmesi ve yaşanan gerginlik protesto edildi. Kentte faaliyet gösteren çeşitli sendika, dernek ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla Yenibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi üzerinde toplanan grup, yürüyüş yaptı. Çeşitli sloganlar atıp pankartlar açtı. Eyleme katılanlar polis kameraları tarafından kayda alındı. Yapılan inceleme sonrasında, bazı eylemciler hakkında Üniversite Caddesi'ni trafiğe kapattıkları gerekçesiyle haklarında tutanak tutuldu. Eylemcilerin haklarında idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Karayolları Trafik Kanunu'nun 14. maddesi gereğince, eyleme katılan bazı kişiler için yolu trafiğe kapatmak suçundan haklarında 356 Tük Lirası para cezası kesti. Yazılan para cezaları eylemcilerin adreslerine posta yoluyla gönderildi.

Ancak eyleme katılanlardan E.A.’ya (44) gönderilen 606559 seri nolu ceza tutanağına ceza tarihi olarak yazılan tarih dikkat çekti. E.A., caddeyi trafiğe kapattığı için şahsına gönderilen trafik idare cezası karar tutanağında, ceza tarihi olarak iki yıl sonrasına yani 2016 yılına yazıldığını gördü. E.A.’nın kesilen ceza makbuzunun ‘tespit edilen trafik kural ihlali’ bölümüne ceza tarihi olarak 08.06.2016, ceza miktarı 356 Türk Lirası, cezanın kesim saati olarak da saat 18.30 olarak işlendiği görüldü. Şahsına 2016 yılı için kesilen cezayı görünce şaşkına dönen E.A. mahkemeye başvurdu.

E.A.’nın avukatı Pınar Çelik Arpacı, müvekkilinin söz konusu yürüyüş sırasında anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullandığını söyledi. Kesilen cezanın anlamsız olduğunu aktaran Avukat Arpacı, "Eskişehir'de Gezi direnişi sonrasında demokratik hakkını kullanan vatandaşlara idari para cezaları gönderen emniyet iki yıl sonrasına da ceza kesmeye başladı." diye konuştu.

Binleri bulan bu cezaların bir baskı aracına dönüştüğünü vurgulayan Avukat Arpacı, şöyle dedi: "Sadece bir müvekkilimizin 20’ye yakın idari para cezası var. Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü toplantı ve gösteri yürüyüşü yapan kişilerin bu hakkını yürüyerek kullanması sonrasında söz konusu cezaları kesmekte. Öyleyse Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü yürümek dışında bir toplantı ve gösteri yürüyüş hakkı kullanımı yolu göstererek hem müvekkilleri hem Sulh Ceza Hakimliği’ni hem de bizleri itiraz külfetinden kurtarmalı."

Arpacı, müvekkili için 2016 yılına kesilen cezaya da mahkemede itiraz ettiklerini kaydetti. Emniyet yetkilileri ise söz konusu 2016 yılı için kesilen cezanın yanlışlıkla yazılmış olabileceğini, kasıtlı bir durumun olmayacağını belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.