Poje yarışı hızlandı

Poje yarışı hızlandı

(TKDK) İl Koordinatörü Huriye Karahan Özdemir, Konya’nın en ücra köylerine bile hibe desteği verdiklerini belirterek, Konya’nın geçen yıl 42 il arasında en çok hibe alan şehir olduğunu söyledi

Kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla  çiftçiye maddi destek veren birçok tarım kuruluşlarında  karşılıksız mali destek veren hibe programlarının sayısı giderek artıyor. Çiftçilerin ise hibe desteği için bu kuruluşlara başvuru yaptığında proje eksikliğine ya da prosedür kurallarına takıldığı iddia edildi. Bu hibeleri tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler yerine mühendis, avukat ve doktor gibi meslek gruplarının aldığı da iddialar arasında yer aldı.  

Çiftçilerin hibe desteği alamadığı yönündeki iddialara cevap veren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Huriye Karahan Özdemir, Türkiye’deki proje formatının değiştiğini ifade etti. TKDK’nın hibe desteğinin 5 bin Euro ile 3 milyon Euro arasında değiştiğini kaydeden Özdemir, geçmişte fonların kullanılamayacak noktaya kadar geldiğini belirterek şunları söyledi: “Şimdi Türkiye’de büyük bir yarış var. İnsanlar bunları yapamıyor olsaydı. Böyle bir yarışma olmazdı. Vatandaşlar, bizle ilgili bilgi ve dökümanlara çok rahat bir şekilde internet sitesinden ulaşabiliyor. Bize ulaşmada ve prosedürlerin aşılamaması gibi konuşmaları ben kesinlikle kabul etmiyorum. Sadece insanlar, ‘Parayı verirler mi?’ diyerek temkinli yaklaşıyor. Hibeyi aldıktan sonra işletmesi kuruyor ve KDV’den muaf oluyor. Bu işi tamamladıktan sonra ikinci proje ile geliyor ve eşine dostuna akrabasına bu projeleri tavsiye ediyor. Çok büyük bir kesim mesafeli davransa da biz hibe desteğini veriyoruz” dedi.

KONYA İLK SIRADA

Konya TKDK’nın geçen yıl 42 il koordinatörlüğü içerisinde hibe oranı bakımından ilk sırada yer aldığını hatırlatan Özdemir, “Prosedür olarak zor diyorlar ama biz Avrupa Birliği (AB) bütçesini kullanıyoruz. Hibemizin yüzde 75’ini AB karşılıyor. Böyle olduğu için AB, kendi kontrol sistemini oluşturuyor. Çok güçlü ve güvenilir kontrol sistemleri olduğu için işin devamlılığını sağlıyor. Bizim amacımız istihdamın oluşması ve üretime katkı sağlanması. Atıl durumda kalacak işletmeler desteklenmiyor. İşletmenin faal olması gerekiyor. Aynı şekilde biz danışmanlık hizmetlerinin giderlerinin yüzde 50’sini karşılıyoruz. Örneğin kesimhane projeleri 3 milyon Euro gibi bir tutar oluyor. Projenin elektriği ve diğer tesisatları işletme sahibi tarafından yapılamıyor. Bu kapsamda yeni bir kolaylık getirildi. Projeyi yapacak kişi ne kadar uzman olursa olsun bazı işlerde hizmet alımı yapılması isteniyor. Bundan sonrada genel giderler altında danışmanlık hizmetinin yüzde 50’si karşılanıyor ve KDV indirim yapılıyor. Kısaca burada iyi bir proje hazırlaması yardım alınmasını önü açılıyor” diye konuştu.

EN ÜCRA KÖYLERE GİTTİK

Konya’nın bütün ilçelerini gezerek, hibe programlarını anlattıklarını ifade eden Özdemir, hibe almanın zor almadığını, kurumlarına iyi bir proje ile gelenin eli boş dönmediğini söyledi. Şu an bütçe sayısının azaldığını, proje sayısının ise arttığını dile getiren Özdemir, artık hibeyi en iyi projelerin alacağını söyledi. Özdemir, “100’e yakın hayvancılık işletmesi kurmak isteyen vatandaşlar var. Burada Konya’nın ne kadar geliştiğini ve projelere önem gösterdiğini görüyoruz. Türkiye’ye geçen yıl Avrupa Birliği’nden 133.7 milyon Euro hibe desteği yapıldı. Bu sene de 172 milyon Euro alınacak. Konya olarak bizim hedefimizde 10 milyon Euro. Konya’nın en ücra köyünden de bizim yatırımcımız var ve traktör verdik. Şu an incelenmekte ve desteklenmekte olan 295 artı 40 projemiz var. 260’ın üzerinde traktör verdik. 40’ın üzerinde de işletmelerimiz de var” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK KOLAYLIK SAĞLAMALI

Ziraat Mühendisleri Odası Eski Konya Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Motuk ise, hibe ve desteğinin kime verileceğinin belli olması gerektiğini söyledi. Tarım ve hayvancılığa yönelik hibeleri çiftinin alması gerektiğini iddia eden Motuk, “Çiftçiler hibe almak ilgili kurumlara başvurduğunda karmaşık prosedürler karşısına çıkıyor. Onlarca sayfayı bulan ve uzun uğraşlar verdiren maddeler yer alıyor. Birçok çiftçi bu prosedürleri geçemediği için destek de alamıyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı buna bir el atması gerekiyor. Çiftçiye hibe konusunda yardımcı olması gerekiyor. Bunlar bütün çiftçilerin destek alamadığı anlamına gelmiyor ama birçoğu da mağdur oluyor. Son yıllarda hibe almak için gerekli evrakları tamamlayan kurumlar da çoğaldı ama bunlarda gerekli işlemleri yapamıyor” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.