Peskov: Ukrayna Yaptırımlarında Hedef Putin, Rusya Değil

Peskov: Ukrayna Yaptırımlarında Hedef Putin, Rusya Değil

Rus-Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) “Zirve Sohbetleri’ne” katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, Ukrayna’da darbe yapıldığını, görülmeyen bir elin süreci yönettiğini söyledi. Moskova’nın...

Rus-Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) “Zirve Sohbetleri’ne” katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, Ukrayna’da darbe yapıldığını, görülmeyen bir elin süreci yönettiğini söyledi.

Moskova’nın Kırım’ın yüzde 90’ının dan fazlasını oluşturan Rus halkını korumak zorunda olduğunu kaydeden Peskov, yaptırımların hedefinin Rusya’dan çok Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu ifade etti. Peskov’a göre istenileni yapacak bir Rusya, ancak Putin’i iktidardan uzaklaştırarak gerçekleştirilebilir.

Avrupa’nın orta yerinde bir darbe gerçekleştiğini, halkın çok haklı olarak protesto etmeye başladığını, rüşvet, fakirlik ve gelişim perspektiflerinin yokluğu ile tahammül edilemez bir durumun ortaya çıktığını söyleyen Peskov, “Millet sokaklara çıktı. Sonra görülmeyen bir el bu süreci yönetmeye başladı. Ukrayna eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’ten ne isteniyordu? Bu gösterilere el atma. Polisi kullanma, Kiev’den çek. Ateş emri verme, vs. Şimdi ise aynı adamlar Kiev’den güneydoğu Ukrayna ateş altında iken ateşi kesmesini istemiyor. Şehirler, köyler, yerleşim yerleri imha oldu. Yanukoviç’le muhalefet arasındaki anlaşmada garantörler vardı. Sonra ellerini çekip, muhalefete haydi vurun dediler. Bilinmeyen bir yerden silah getirildi. Silahsız polise ateş edildi. Herhangi kendine saygı duyan devlet bunu yapmaz. Ukrayna devleti böyle mahvoldu. İktidara aşırı milliyetçi değişik adamlar geldi. Bundan sonra da hepimizin bildiği uzun süreç başladı. Ruslara karşı nefret uyandırıldı. Yani birden bire Rusya düşman haline getirildi Ukrayna için. Ruslar, Ukraynalılardan ayrılmaz. Biz iki kardeş milletiz. Böyle bir şeyin olabileceğini birkaç ay önce kimse kestiremezdi.” ifadelerini kullandı.

"TAKSİM’E DE BÜYÜK BİR İHTİMALLE DIŞARIDAN KIŞKIRTMA GELDİ"

Türkiye’de Taksim’in düşünülmesini isteyen Peskov, “Orada da kışkırtma gelmedi mi? Büyük bir ihtimal geldi. Yalnız Türkiye köklü bir devlet. Türkiye becerdi. Demokratik seçim rayına oturdu. Ukrayna’da maalesef olmadı. Sonunda Ruslar korkmaya başladı. Ruslara karşı nefret fiile dökülmeye başladı. Kırım’da yüzde 90’dan fazla Rus yaşıyor. Referanduma gidip bağımsızlık ilan ettiler, ertesi gün de Rusya ile birleşme kararı aldılar. Bu da Moskova’da kabul gördü. Bu olmasa idi, Lugansk ve Donetsk şehirleri nasıl yerle bir oldu ise Kırım yarımadası da yerle bir edilecekti. Rusya’nın bu adımı Avrupa Birliği ve uluslar arası camianın bir kısmı tarafından kabul görmedi. Burada Rusların güvenliği söz konusu idi. Bu kabulden daha çok Rusların güvenliği önemli. Türkiye, Türklerden nasıl kendini sorumlu hissediyorsa, biz de aynı şekilde sorumlu hissediyoruz. Bundan sonra da güneydoğu Ukrayna’da olaylar başladı. Kiev’den diyalog talep ettiler. Kiev diyalog yerine dediğimi yapacaksınız dedi. Diyalog yerine tanklar ve toplar geldi. Maalesef Avrupa’nın kalbinde bir ülke kendi halkına karşı silahlı kuvvetlerini kullandı. Rusya böyle çalkantılı bir Ukrayna’yı isteyecek en son ülke. Maalesef ABD, AB, Kanada ve diğer ülkelerle yaklaşımlarımız 180 derece farklı olmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

"RUSYA BU DURUMDAN DAHA GÜÇLÜ BİR ÜLKE OLARAK ÇIKACAK"

Tüm kışkırtmalara rağmen gayretlerin sonuç verdiğini, ateşkesin sağlandığını ifade eden Peskov şu şekilde devam etti: “Toplar susuyor, kan akması duruyor. Millet biraz nefes aldı. Rusya’dan birkaç yüz bin göçmen Ukrayna topraklarına dönmeye başladı. Burada iklimi biliyorsunuz 4-5 hafta sonra kış geliyor. Bölgede tüm alt yapı çöktü. Kriz döneminde bunu kim karşılayacak? Ümit ediyoruz ki Kiev’le bölge yönetimi arasında sağlanan barış planı yerine getirilecek. Hepimiz sonunda Ukrayna’da barış görebileceğiz. Bizim ümidimiz ve arzumuz budur. Bu stresli dönemde bir de uluslar arası baskı geldi. Bütün ilişkiler sarsıldı. Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulanıyor. Bazı yaptırımların Kırım ve Ukrayna ile hiç alakası yok. O kadar açık ki, bu yaptırımlar Rusya’ya karşı değil, Putin’e karşıdır. Onlar için kendi menfaatlerini savunan bir Rusya hiç de istenilen bir ülke değil. Bu ülkeyi de güçlü hale getiren Putin. Bu ülkeyi zayıflatmak için de Putin’den kurtulmak lazım. Bu kadar basit. Ancak bütün planlama çok zayıf. Çünkü yaptırımlar sonucunda Rusya halkı Putin üzerinde sıkı bir şekilde toparlandı. Ekonomik açıdan yeni olanaklar ortaya çıktı. Rusya bu durumu değerlendirip daha güçlü ve daha ilerlemiş bir ülke olarak çıkmaya hazır.”

Bölgede Rusya’nın en önemli ve büyük ortağının Türkiye olduğunu vurgulayan Peskov, “Siyasi açıdan görüş farklılıklarımız var. Türkiye’yi konuşuyorsak, ‘iyi bir komşu, kötü bir akrabadan iyidir’. Türkiye’nin önemi benim için büyük. Türkiye ile karşılıklı çıkarlara dayalı bir ilişki kurabildik. İlişkilerimiz bu düzeye geldi. Daha da geniş ufuklara açılacağımızdan eminim.” temennisinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.