Peskov: Kırımoğlu, Kırım Halkının Çoğunluğunun İsteğine Karşı Çıktı

Peskov: Kırımoğlu, Kırım Halkının Çoğunluğunun İsteğine Karşı Çıktı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Kırım eski liderlerinden Mustafa Cemil Kırımoğlu’nun halkın çoğunluğuna karşı çıktığını söyledi.Rus-Türk...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Kırım eski liderlerinden Mustafa Cemil Kırımoğlu’nun halkın çoğunluğuna karşı çıktığını söyledi.

Rus-Türk İşadamları Birliği’nin “Zirve Sohbetleri’ne” katılan Peskov, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile Ukrayna’nın güneydoğu bölgeleri Lugansk ve Donetsk’te yaşanan yıkımdan kurtulduğunu ifade etti.

Kırım Tatarları’nın Kırım’da önemli bir topluluk olduğunu, bölgede Ruslar, Ukraynalılar ve Tatarların yaşadığını ifade eden Peskov, “Kırım’da Tatarca hiçbir zaman resmi dil olarak kabul edilmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilgili kararnameyi imzalamadan önce böyle bir durum vardı. Bugün ise Kırım’da 3 resmi dil kabul ediliyor. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca. Kırım Tatarlarının önemli bir kısmı bağımsızlık referandumuna katıldı. Bazıları oylarını kullanmadı. Bağımsızlıktan, Rusya’dan korkuyoruz dediler. Seçimlere gitmediler. Bu da demokratik bir seçim. Ama halkın büyük çoğunluğu da referanduma iştirak etti. İştirak edenlerin büyük çoğunluğu da Rusya’ya ‘evet’ dedi.” bilgisini verdi.

Kırımoğlu konusunda yaşanan sorunu değerlendiren Peskov, “Sayın Cemilev gerçekten de o dönem Putin’le diyalog içindeydi. Aracı olarak Tataristan’ın eski Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev rol oynadı. Şaymiyev Cemilev’den esneklik istedi. Çok zor ve emsalı görülmeyen bir geçiş safhasında bir esneklik istedi. Maalesef pek göremedi esnekliği. Maalesef Cemilev ve onunla birlikte bir kaç kişi bu referandumun sonuçlarına karşı çıkmaya başladılar. Yani Kırım’daki kendi milletinin çoğunluğuna karşı çıkmaya başladı. Karşı çıkmaya başlayınca aslında çoğu zaman da dışarıdan böyle mülakat, demeçler verdiler. Kırım içerisindeki Kırım halkıyla birlikte bu geçiş dönemini istemediler. Okyanusun öbür tarafına gidip de onlardan telkinlerden bulunmayı tercih ettiler. Bu da onların hakkı. Ama görüşleri büyük bir ölçüde çoğunluğun görüşlerinden farklıdır. Durum bu kadar.” dedi.

Kırım’daki Tatarların kendi dilinde konuşmaya, kendi dilinde çocuklarını öğretmeye, kendi dilinde seçimlere katılmaya veya Rusya vatandaşı olarak Kırım’ın Rusya’nın bir parçası olduğunu ifade etmeye hazır olduğunu söylediklerini ifade eden Peskov “Çok faal şekilde Rusya’ya entegre sürecini yaşıyorlar. Şu an durum gayet güzel bir şekilde gelişiyor. Diyalog da gelişiyor. Kırım Tatarları tarafından hangi konular gündeme getiriliyorsa Kırım yöneticileri tarafından büyük bir ilgiyle dikkatle ele alınıyor. Dolayısıyla orada büyük bir problem görmüyoruz. Problem de yok zaten. Yani Kırım Tatarları Kırım’ın bir parçası, onlar Rusya’nın bir parçasıdır ve Rusya’nın koruması altındadır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.