Personeline Başörtüsünü Hastane Veriyor
Bochum Protestan Hastanesi'nin başörtüsünü yasaklamasının arından Dortmund Şehir Kliniği personeline başörtüsünü kendisi veriyor. 10 hemşire ve 2 doktorun başörtülü olduğu hastanede, hastaların durumdan rahatsızlık duymadığı açıklandı.
Kuzey Ren Vestfalya'nın (KRV) Bochum şehrinde annelik izninden sonra işbaşı yapmak isteyen bir hemşireye Protestan Kilisesi'ne bağlı hastane yönetiminin mahkeme kararıyla başörtüsü yasağı getirmesiyle ilgili tartışmalar devam ederken, aynı eyaletteki başka hastanelerin konuyu çok güzel uygulamalarla çözüme kavuşturduğu ortaya çıktı.
Bunlardan Dortmund Şehir Hastanesi (Städtische Kliniken Dortmund), hastane personeline başörtüsünü serbest bırakmakla kalmamış, başörtüsü de temin ediyor. Hastanedeki sıkı hijyen hassasiyetini de göz önüne alan hastane yönetimi, personelin kullandığı başörtülerinin yıkanmasını da üstlenmiş. Hastane yönetimi böylece hijyen kuralları ile başörtüsünü bağdaştırarak hastane giyim kuralları arasına yerleştirmiş.
HASTANEDE BAŞÖRTÜSÜ GÜNDELİK HAYATTA SIRADAN BİR UYGULAMA
Hastanenin basın sözcüsü Marc Raschke, klinikte isteyen tüm personelin 4 yıldır başörtüsü takabildiğini söyledi. Hastane yönetimi ile işçi temsilcileri arasındaki toplantıda kararlaştırılan uygulamadan halen 10 hemşire ile 2 doktorun faydalandığını ifade eden Raschke, Almanya'nın en büyük hastanelerinden biri olarak 50'nin üzerinde milliyetten toplam 3 bin 800 kişiyi istihdam ettiklerini anlattı.
Başörtüsünün kurumlarında gündelik hayatta sıradan bir uygulama olduğunu belirten Raschke, endişelerin aksine hastaların başörtüsünü yadırgamadıklarını anlatırken, "Başörtülü personelin olması tahminime göre Müslüman hastaları rahatlatıyordur. Ama biz bunun istatistiğini tutmuyoruz." dedi.
Hastanelerinde daha önce de başörtüsü yasağının olmadığını da vurgulayan Raschke, şunları söyledi: "Bölgesel çalışan bir hastane olarak her türlü inançtan bağımsız liberal bir anlayışımız var. Buna bağlı olarak çalışanlarımızın etnik kökenine, cinsiyetine ve inancına bakmaksızın hepsine eşit davranıyoruz.”
Raschke, "Başörtüsü kararından sonra hasta sayısında azalma oldu mu?" sorusuna ise kesin bir dille "Hayır" cevabı verdi. Hastane yönetimi kararından emin olduğu için bu uygulamayı başlattığını ve hastalardan memnuniyetlerini araştırma konusunda istatistik yapma ihtiyacını dahi hissetmediğini ifade eden sözcü, sadece bu yılın başında bir semt belediye meclisi üyesinin medyatik olumsuz ifadesinin dışında bir tepki de almadıklarını sözlerine ekledi.
Dortmund'daki hastanelerde başörtülü personelden rahatsızlık duyduğunu sert ifadelerle dile getiren ve yabancıların ağırlıkta olduğu bir semtte belediye meclisi üyesi olan CDU'lu Gerda Horitzky son yerel seçimlerde seçilememişti.
BİR BAŞÖRTÜSÜ DAVASI DA DORTMUND'DA
Erfurt Federal İş Mahkemesi'nin Bochum Protestan Hastanesi’nde görevli başörtülü hemşire aleyhindeki kararıyla ilgili tartışmalar devam ederken Dortmund'da da benzer bir dava başladı. Johanness-Hospital Hastanesi'nde annelik izni biten Türk kökenli bir hemşire başörtülü olarak yeniden işbaşı yapmak isteyince hastane yönetimi tarafından işten çıkartıldı. Başörtüsüz çalışmak istemeyen hemşireye yönetim hastane yönetmeliğini hatırlattı. Hemşirenin ısrarı üzerine işten çıkarılma evraklarını yollayan hastanenin tutumu mahkemeye taşındı. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.