Payitaht Müzesi 2018'de bitiyor

Payitaht Müzesi 2018'de bitiyor

2012 yılında kazı çalışmaları başlatılan, kazı sırasında tarihi kalıntılara rastlandığı için çalışmaları yıllarca aksayan; Kılıçarslan Şehir Meydanı'nda çalışmalar yeniden başlatıldı. Payitaht Müzesi'nin, 2018 yılında bitirileceği söylenildi

Yapımına 2012 yılında başlanan Şehir Meydanı'nda ortaya çıkan tarihi temel kalıntıları ile ilgili somut adım bir türlü atılamamıştı. Kazılar sonucunda ortaya çıkan temeller nedeni ile proje, neredeyse yaklaşık 5 buçuk yıl sürüncemede kalmıştı. 2016 yılının Ağustos ayında Şehir Meydanı'nda Payitaht Müzesi'nin kurulacağı müjdesi verilmişti. Aradan geçen onca zamanın ardından, iş makineleri yaklaşık 2 hafta önce alana girdi. Alana kazmalar vuruldu. İşçiler, çalışmaları hızla yürütüyor.

KORUNMA KARARI ALINMIŞTI

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayının alındığı alanda Payitaht Müzesi kurulacağı söylenmişti. Ruhsat aşamasında olan alanın projesi 2016 yılında bitmişti. Ayrıca Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, temellerin korunması için karar almıştı. 2016 yılının Eylül ayında projenin ihaleye açılacağı müjdesi verilmişti.

2018 YILINDA BİTİRİLECEK

Konya Büyükşehir Belediyesi, yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.  Belediye tarafından Kılıçarslan Şehir Meydanı’nın hemen yapımında başladığı Payitaht Müzesi inşaatında tarihi duvar kalıntılarına rastlandığı hatırlatıldı. Açıklamada “Kalıntıların korunması ve sergilenmesine yönelik hazırlanan projelerin revizyonu tamamlandıktan sonra çalışmalara yeniden başlanmıştır. Çalışmaların 2018 yılı içinde tamamlanması planlanıyor” denildi. 

ÇOK AMAÇLI OLACAK

11.11.2016 tarihinde 9 milyon 487 bin TL'ye sözleşmesi yapılan ve imza atılan alanının fiziki yapısı ile ilgili de Büyükşehi Belediyesi tarafından açıklamalar yapıldı. Toplam inşaat alanı 5 bin metrekare olan alanın, bodrum tarihi duvarlar sergi alanının da bin 120 metrekare olacağı belirtildi. Bodrum kat teknik hacimler alanı 940 metrekare, zemin kat alanı bin 470 metrekare, hologram Selçuklu Sultanları müzesi de bin 470 metrekare olacak. Müzenin için çok amaçlı salonlar da yer alacak. Sonsuzluk odası, idari birimler de kurulacak.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.