Patentte Konya altıncı

Patentte Konya altıncı

Türk Patent Enstitüsü'ne başvuran iller sıralamasında 2013'de İstanbul bin 830 başvuru sayısında birinci olurken, Konya ise 153 başvuru sayısıyla altıncı sırada bulunuyor

Türk Patent Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre patent başvuru sıralamasında Konya altıncı sırada yer alıyor. İstanbul bin 830 başvuru sayısı ile birinci sırada yer alırken, İstanbul'u 562 başvuru sayısıyla Ankara, 316 başvuru sayısıyla Bursa takip ediyor. Konya'nın önünde ise, dördüncü sırada yer alan 275 başvuru sayısıyla Kocaeli, 265 başvuru sayısıyla beşinci sırada yer alan İzmir bulunuyor. Konya'yı 102 başvuru sayısıyla yedinci sırada yer alan Tekirdağ takip ediyor. Konya'dan yapılan 153 patent başvurusunun 37'si kabul edilirken 116'sı ise gerekli şartların sağlanamadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Konya'da 2006 yılında iki, 2007'de beş, 2008'de sekiz, 2009'da dört, 2010'da on üç, 2011'de otuz dokuz, 2012'de yirmi sekiz, 2013'de ise otuz yedi patent tescili yapıldı.
 
DOĞU İLLERİ SIFIR ÇEKİYOR
2013'de Türk Patent Enstitüsü'ne başvuran iller tablosunda ilginç bir tablo görünüyor.  2013 yılında Niğde'den 6 adet patent başvuru sayısı yapılırken, Doğu illerinden Ağrı, Mardin, Muş, Siirt ve Şırnak'tan 2013 yılında hiçbir başvuru yapılmadı. 2013 yılında tüm illerden toplam 4 bin 527 patent başvuru sayısı yapıldı. Konya'nın yıllara oranla patent başvuru sayısı ise şöyle: 2006 yılında 11 başvuru sayısıyla on birinci, 2007 yılında 39 başvuru sayısıyla sekizinci, 2008 yılında 69 başvuru sayısıyla beşinci, 2009 yılında 97 başvuru sayısıyla altıncı, 2010 yılında 133 başvuru sayısıyla altıncı, 2011 yılında 135 başvuru sayısıyla yedinci, 2012 yılında 144 başvuru sayısıyla altıncı, 2013 yılında 153 başvuru sayısıyla altıncı sırada yer alıyor.
 
MODEL BAŞVURUSUNDA BEŞİNCİYİZ
Konya, Türkiye'de ve dünyada yeni olan, sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine verilen, patent niteliğinde koruma sağlayan bir sistem anlamına gelen faydalı modelin illere oranla  2013 başvuru sıralamasında ise beşinci sırada bulunuyor. İstanbul yine bin 398 başvuru sayısıyla birinci sırada yer alıyor. İstanbul'u,  377  başvuru sayısıyla Ankara, 285 başvuru sayısıyla Bursa ve 252 başvuru sayısıyla İzmir bulunuyor. Konya'dan faydalı patente başvuru sayısı ise 204. Başvurulan 204 faydalı modelin 119'u tescil edildi. Konya faydalı model başvuru sıralamasında 2007 yılından itibaren iller sıralamasında beşinci sırayı koruyor. Diğer ülkelerden Türk Patent Enstitüsü'ne bin 799'la Almanya birinci sırada yer alırken, Almanya'yı bin 286 başvuru sayısıyla A.B.D takip ediyor.
 
BAŞVURULAR BİLİNÇSİZ YAPILIYOR
Konya'da reddedilen patent sayısının kabul edilenlere oranla yüksek olmasının halkın patent ve marka konusunda bilinçsiz olduğunu dile getiren Büyükoktar Patent Marka Danışmanlık Ofisi'nden Av. Tarkan Büyükoktar, “Halkımız Maalesef bu konuda biraz bilinçsiz davranıyor. Herhangi bir ön danışma yapmadan TPE'ye başvuruyorlar. Dolayısıyla da reddedilen sayısı çok fazla oluyor. Kulaktan dolma bilgiler ile hareket edildiği taktirde red sayısının fazla olması kaçınılmazdır. Yani bu iş ile yakından ilgilenen bir kimseden, profesyonel anlamda bir destek alınmıyor. Patent ve Marka konusunda araştırmalar yapan, tabir-i caiz ise bu işin erbabı kuruluşlar var. Benim önerim bu kişi ve kuruluşlara TPE'ye başvurmadan önce danışsınlar. Kesinlikle ön bir araştırma yapılmadığı takdirde patent başvurularının başarıya ulaşacağını düşünmüyorum. Patent ve marka konusunda maalesef ciddi bir sıkıntı var” ifadelerini kullandı.
 
KONYA'YA TEŞVİK YAPILMADI
Konya'nın 2013 yılında Türkiye genelinde patent başvuru sayısında altıncı sırada yer almasını değerlendiren Büyükoktar, “İstanbul bu konuda açık ara farkla birinci sırada bulunuyor. Doğu illerine baktığımız takdirde yıllarca o bölgedeki illerden bırakın kabul edileni, başvuran sayısının yok denecek kadar az olması biraz düşündürücü. Çünkü bakın Türkiye'de birtakım teşvik programları oluyor. Ancak baktığımız zaman çoğu teşviklerden Konya yararlanmıyor. Hep dışarıda kalıyor. Eğer bir ürününe patent almak isteyen birine devlet tarafından herhangi bir teşvik gelmezse, o ürünün sahibinin de hevesi kırılacaktır. İnsanlarımızın bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Daha düşünce halindeyken bile bir bilir kişiye danışılması lazım” diye konuştu. 
 
BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.