Patatesin yüzde 10'u Konya'da üretiliyor

Patatesin yüzde 10'u Konya'da üretiliyor

Konya'nın hububat ve mısır ekiminden sonra ülke ekonomisine patates ekimiyle de ciddi katkı sağladığını söyleyen Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Ülkemizdeki patates tarımının yüzde 10'u Konya'da yapılıyor” dedi

 

 

Tarımsal üretimin başkenti olan Konya, ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesini her geçen yıl artırmasıyla ülkenin tarımsal markası haline geldi. Hububat ve mısırın yanı sıra, Konya'da patates üretiminin de belirlenen kurallara riayet edilerek yaygınlık kazanması hem ülke hem de şehir ekonomisine ciddi katkı sağladı. Patates üretiminin yaygınlaşması ile birlikte istihdam da arttı. 2018 yılında 611 bin 957 ton patates üretimi ile Türkiye'de en fazla patates üretilen ikinci il ünvanı alan Konya'da patates üretimi aradan geçen 2 yılın ardından hayli arttı. Konya genelinde 2008-2017 döneminde patates üretimi yaklaşık 3 kat arttığı da biliniyor. Konya Ovası'nda çiftçilerin patates ekim mesaisi de başladı.

EKİM NÖBETİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR

Patates üretiminin belli şartlara göre yapılması gerektiğini dile getiren Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, patates tarımının çok yayılmasının topraklara fayda yerine zarar verebileceğini de belirtti. Ekim nöbetine dikkat edilmesi çağrısı yapan Soylu, “Mesela bir çiftçi, tarlasına bir yıl patates ektiyse, aynı tarlaya 3 yıldan önce patates ekmemesi gerekir. Bir yıl farklı bir ürün, bir diğer yıl farklı bir ürün ekerse, sonraki yıl patates ekebilir. Bu toprakların verimliliği ve zarar görmemesi açısından önemli bir kural. Şeker pancarı ile patatesin de art arda ekilmemesi gerekir” şeklinde konuştu.

KONYA ÜRETİMİN CAZİBE MERKEZİ

Çiftçilerin aşırı gübre kullanımından da kaçınması gerektiğini ifade eden Soylu bir de sözleşmeli ekim modelinin patates üretiminde en uygun model olduğunu aktardı. Bu modelin çiftçiye garanti olduğunu söyleyen Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sabit bir fiyat oluyor. Sabit fiyat ile çiftçiye garanti sağlanıyor. Karapınar, Altınekin, Karatay, Sarayönü gibi bölgelerde patates üretimi diğer ilçelere göre daha fazla. Bu bölgelerdeki üretimin büyük çoğunluğu ise sözleşmeli yapılıyor.

Patates üretimi, Niğde ve Nevşehir'den bölgemize kayıyor. Bu iki şehirde karantine edilmiş bölgeler var. Patates ekmek bu alanlarda yasak. Ekim yapılacak alanlarda hastalık riski var. Konya'da hastalık riski yok. Bu riskin olmayışı üretimi Konya'ya kaydırdı. Bölgemizde büyük patates işletmeleri var. Bu işletmeler de patates ekimi yaptırıyor. TİGEM'e bağlı çiftliklerde patates tohum ekimleri de sürdürülüyor. Bu bölgenin temiz olması, cazibeyi artırıyor.”

ÜLKE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILAR SAĞLIYOR

Patatesin gelirinin iyi olduğunun da altını çizen Soylu, şu cümleler ile konuşmasını sonlandırdı:“Şeker pancarı ve patates, çiftçiye en fazla geliri sağlayan iki ürün. Ayrıca Konya'da patates üretiminin yapılması, ekimin yapıldığı bölgelerde istihdam sağlamayada olanak sağlıyor. Aynı zamanda patates üretimi, Konya'mızın tarımsal ekonomisine de, ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Patates tarımının yüzde 10'u Konya'da yapılıyor. Konya, hububat ve mısırdan sonra ülkeye patates ekimiyle de ciddi katkılar sağlıyor.”

EMRE ÖZGÜL

adsiz5757767652-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.