Patates 26 ilde karantinaya alındı

Patates 26 ilde karantinaya alındı

Patates, kanser ihtimali nedeniyle 26 ilde karantinaya alındı.

Türkiye, ay çiçek yağı, şeker ve buğdayda yaşanan arz krizinden sonra bu kez de patates kıtlığıyla karşı karşıya kalabilir.

Patateste kanser ihtimali nedeniyle 26 il karantinaya alınırken, çiftçilere de hastalıkla ilgili eğitim verilmeye başlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in konuyla ilgili soru önergesine yanıt verdi.

Kirişçi, patates siğili hastalığının yayılımını doğrulayarak, 26 ilde karantina tedbirlerinin uygulandığını söyledi. Hangi illerde karantina uygulandığını söylemeyen Bakan Kirişçi, çiftçilere patates siğili ile mücadele konusunda eğitimler verildiğini kaydetti.

Kirişçi, 2022 yılı itibariyle patates siğili hastalığı nedeniyle karantina tedbirleri uygulandığını hatırlattı.

Kirişçi, hastalık etmeninin konukçularının (patates ve diğerleri) dışındaki ürünleri etkileyebildiğine dikkat çekerek, “ Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Kirişçi, çiftçilere yönelik patates siğili etmeninin de içinde bulunduğu Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimi verildiğini de açıkladı.

Ülkemiz genelinde son 5 yılda Patates ve Patates siğili konularında 1200 Eğitim ve Yayım faaliyeti gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Kirişçi, bu eğitimlere 15 bin çiftçinin katıldığını belirtti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“İki yıl önce patates üretimi fazla olunca değer bulmadı. Yalnız Niğde’de en az 100 bin ton çürümesi den dolayı patates ekiminin azaldı.

Yıllık 840 bin ton patates üretilen Niğde ilinde geçen yıl ise rekoltenin beş yüz bin tona geriledi. Bu yılda yazlık patates ekiminde daralma devam etti.1999 yılında 6,5 milyon ton patates üretilen ülkemizde 2021 yılında 5,1 milyon ton patates yetişti.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum