Papa'ya Göre Avrupa’nın En Büyük Sorunu Yaşlılık Ve Yalnızlık

Papa'ya Göre Avrupa’nın En Büyük Sorunu Yaşlılık Ve Yalnızlık
Fransa'nın Strasbourg’u şehrini 26 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Papa olan Françesko, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nde yaptığı konuşmaların ardından şehirden ayrıldı. Avrupa’nın en büyük sorununu yaşlılık ve yalnızlık...

Fransa'nın Strasbourg’u şehrini 26 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Papa olan Françesko, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nde yaptığı konuşmaların ardından şehirden ayrıldı. Avrupa’nın en büyük sorununu yaşlılık ve yalnızlık olarak belirten Papa Françesko; ekolojiden göçmen sorununa, açlıktan iş güvenliğine, insan haklarından işsizliğe kadar birçok konuda mesaj verdi.

Papa'nın Strasbourg ziyareti 4 saat sürdü. Sadece Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'ni ziyaret eden Papa, Notre Dame katedraline uğramadan şehirden ayrıldı. Papa'nın siyasi bir figür olmadığını savunan kesimler ise çeşitli yerlerde gösteri düzenleyerek ziyareti protesto etti.

Papa'nın hitabından önce konuşan AP Başkanı Marin Schulz, 800 milyon nüfusu ile Avrupa Birliği'nin Papa’nın mesajlarını beklediğini söyledi.

Françesko ise konuşmasında Papa 2. Jean Paul’ün ziyareti üzerinden geçen çeyrek asırda birçok şeyin değiştiğini belirterek güven ve umut dolu mesajlar getirdiğini ifade etti. François bu mesajların aynı zamanda 'Tanrı'nın mesajları' olduğunu söyledi.

"Bizler bu dünyanın sahibi değiliz sadece bekçileriyiz." diyerek çevreyi koruma konusunda hassas davranılması gerektiğini, alternatif enerji konusunda daha yoğun çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Dünyadaki eşitsizlik ve açlığa dikkat çekerken, "Dünyada insanların bir bölümü açlıktan ölürken bir bölümü de tonlarca gıdayı çöpe atıyor." sözlerini sarf etti.

"AKDENİZ TOPLU MEZAR OLMASIN"

Göçmen sorununa da değinen Papa, Akdeniz’in toplu mezara dönüşmesine izin verilmemesini istedi, bu sorunu etkili çözüm yollarıyla birlikte hareket edilerek çözülebileceğini söyledi. Avrupa’nın korktuğu şeylerle yüzleşmesi gerektiğini söyleyen Papa, "Atalarımız birlik oluşturmaya çalıştılar, haysiyet üzerine kurulan bu birliktelik ekonomik bir amaç gütmüyordu. Irkçılığın, açlığın olduğu bir yerde haysiyetten bahsedilemez, haysiyet ekonomi uğruna harcanamamalı." dedi ve herkese hakkını veren bir “insan hakları” anlayışının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK HASTALIĞI YALNIZLIK

Avrupa’nın en yaygın hastalığını yalnızlık olduğunu belirten Papa, "Diğerleriyle bir bağı olmayan tipik bir yalnızlık. Bu yalnızlık ekonomik krizle toplum hayatı adında daha trajik bir hale geldi." dedi. Avrupa’yı 'doğurgan olmayan, hareketsiz ve yaşlı bir büyükanneye' benzeten Papa, bir dönem Avrupa’yı etkileyen fikirlerin artık çekiciliğinin kalmadığını, bununla birlikte daha da bencilleşen hayat tarzı oluştuğunu söyledi. İşsizliğin Avrupa için sorun olduğunu söyleyen Papa Françesko, yeni iş imkânları oluşturulması gerektiğini bunu yaparken de iş güvenliğinin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Avrupa Konseyi'nin dinler ve kültürler arası diyalog konusunda istekli olması gerektiğini kültürlerarası ve dinler arası diyalogun sağlanması gerektiğini ifade eden Papa Françesko, farklı kültürlerin, inanışların, gurupların, karşılıklı saygı ve anlayış temeline dayalı birlikteliğinin zenginlik olduğunu söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.