Pakistan’da Kerbela Şehitleri İçin Matem Törenleri Başladı

Pakistan’da Kerbela Şehitleri İçin Matem Törenleri Başladı

Hz. Hüseyin’in ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1375'inci yılında Pakistan'da Şii Müslümanlar tarafından matem törenleri düzenleniyor. İslamabad, Karaçi, Lahor ve Peşaver şehirleri başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen...

Hz. Hüseyin’in ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1375'inci yılında Pakistan'da Şii Müslümanlar tarafından matem törenleri düzenleniyor.

İslamabad, Karaçi, Lahor ve Peşaver şehirleri başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen geniş çaplı matem törenlerine katılım büyük. Başkent İslamabad’da matem için bir araya gelen birçok Şii Müslüman, üzerinde Ehli Beyt’in isimlerinin yazdığı sancaklarla yürüyüş yaptı.

Başkent İslamabad’da erken saatlerde başlayan törende Şiiler, ilahiler ve "Ya Hüseyin, Ya Ali" naralarıyla hüzünlerini dile getirdi. Kerbela vakasının yaşandığı saat olduğuna inanılan öğle namazı sonrasında ise Hz. Hüseyin'in şehit edildiği yere, bindiği atı "Zülcenah"ı temsil eden atlar getirildi.

Tamamı gümüşten oluşan savaş silahları ve takılarla süslenmiş atların gelmesiyle matem töreni başladı. Matem tutan Şiiler, ellerinde zincirlere takılmış beşli bıçakları sırtlarına vurdu. Zincirlere takılan bıçakların sesinin ve "Ya Hüseyin" naralarının savaş alanını hatırlattığı matem törenine izlemek için birçok kişi geldi. Kendilerini yaralayanlar için sağlık ekipleri hazır bekletilirken, yaralanan bazı Şiilerin ağladığı ve fenalaştığı gözlendi.

Matem töreninde insanlar, Hz. Hüseyin'in şehit edilen oğlu Ali Ekber'in beşiğini temsil eden beşiğe ve Hz. Hüseyin’in atını temsil eden atlara dokunup dualar ettiler.

Akşam saatlerine kadar süren törende, sıkı güvenlik tedbirleri uygulandı. Cadde başlarına kurulan x-ray cihazlarından geçen insanları polis titizlikle aradı.

Ülke genelinde Muharrem ayının 9'uncu ve 10'uncu günü tatil edilirken, daha önceki yıllarda cep telefonu kullanarak meydana gelen patlamalardan dolayı birçok ilde, iki gün boyunca cep telefonlarının sinyallerinin kapatılacağı duyuruldu.

Muharrem ayı dolayısı ile ülke genelinde 32 bin güvenlik görevlisinin görevlendirildiği Pakistan’da, 180 milyon nüfusun yüzde 20’sini Şiiler oluşturuyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.