Pakistan'a Konya'dan Dost Eli

Pakistan'a Konya'dan Dost Eli

Sel felaketi nedeniyle zor günler yaşayan Pakistan halkı için harekete geçen Konya'daki Dost Eli Derneği, 3 bin aileye un, yağ, pirinç, çay, şeker ve su gibi gıda maddelerinden oluşan yardım paketi dağıttı.

Pakistan'ın dörtte birini etkileyen, çok sayıda can kaybına ve büyük maddi zarara neden olan sel felaketinin ardından, başta Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılayı olmak üzere ülke genelinde birçok kurum, kuruluş, vakıf ve dernek bölgeye yardım götürüyor.
Merkezi Konya'da bulunan Dost Eli Derneği de sel felaketinden kısa bir süre sonra bölgeye yardımlarını götürmeye başladı.
Dernek adına Pakistan'daki yardım çalışmalarına katılan Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aybilek yaptığı açıklamada, dost ve kardeş ülke Pakistan'da sel felaketinin ardından dernek olarak yardım faaliyetlerinde bulunduklarını belirtti.
Ülkenin İslamabad, Swat ve Dir bölgeleri başta olmak üzere bugüne kadar yardım ulaştırılamamış bölgelerindeki yerleşim birimlerine gittiklerini ifade eden Aybilek, ''Yaklaşık 8 gün boyunca gece gündüz, oradaki yardım dernekleriyle birlikte köyleri gezdik, yardımlarımızı dağıttık. Bu süre içinde yaklaşık 3 bin aileye 36'şar kiloluk, her aileye 2 ay yetecek şekilde, içinde un, pirinç, çay, şeker, makarna, yağ ve sudan oluşan yardım paketleri dağıttık'' dedi.
Aybilek, yardım paketlerini dağıttıktan sonra bölgede tespit çalışmaları da yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Ülkenin 3'te biri sular altında kalmış. Evlerin yarısı selden dolayı yıkılmış. 14 milyona yakın insan bu felaketten etkilenmiş. İnsanlar çok sefil durumda hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Selden en çok etkilenenler de çocuklar olmuş. Bulaşıcı hastalıklar hızla ilerliyor. Birçok bölgede halen sular çekilmemiş. Suların çekildiği yerlerde de bataklıklar oluşmuş. Sular yer altı kuyularını da kirlettiği için temiz su bulma konusunda büyük sıkıntıları var. Bazı bölgelerin karayoluyla bağlantısı dahi yok. İnsanlar sokaklarda yaşamaya çalışıyor. Buralarda Pakistan Hükümeti helikopterlerle havadan gıda paketleri atıyor ancak yeterli değil.''
Dernek olarak bölgede halen çalışmaların sürdüğünü, 3,5 aylık çalışma sonrasında tespit ettikleri bölgelere su kuyuları açacaklarını anlatan Aybilek, hasar gören binaları onaracaklarını, ihtiyaç olan bölgelere mobil sağlık ekipleri kuracaklarını bildirdi.
TÜRKLERE SEVGİ SELİ
Aybilek, felaket bölgelerinde çeşitli ülkelerden yardım kuruluşlarının faaliyet gösterdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Birçok ülkeden yardım kuruluşu olmasına rağmen en fazla yardım Türklerden geliyor. Pakistan ile Türkiye arasında tarihe dayanan bir kardeşlik bağı da olduğu için bize karşı çok sıcak davranıyorlar. Askeri kontrol bölgelerinde, Türk bayrağını görünce araçlarımızı aramadan geçiriyorlar. Ücretli otobanlarda Türk olduğumuzu öğrenince bizden ücret almıyorlar. Yardım götürdüğümüz insanlar bize 'Türk bayrağıyla buralarda gezmeniz bile yeter. Türkiye yanımızdaysa sırtımız yere değmez' diyorlar. Pakistan'da Türklere adeta sevgi seli var. Çanakkale savaşının olduğu sıralarda Pakistan'da bir yardım kampanyası başlatılmış. Yeni dul kalan Pakistanlı bir kadın da para bulamayınca kucağındaki yeni doğmuş bebeğini bir zengine satarak, karşılığında aldığı parayı bu kampanyaya bağışlamış. Aslında bir anlamda vefa borcumuzu ödüyoruz.''
''BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN ARAP LİDERLERE ÇAĞRISI ETKİLİ OLDU''-
Bölgede Türklere karşı çok sıcak bir ilgi ve sevgi olduğunu, bunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın petrol sahibi ülkelerin Pakistan'a daha fazla yardım etmesi gerektiği yönündeki konuşmasının etkili olduğunu anlatan Aybilek, Erdoğan'ın bu konuşmasından kısa süre sonra farklı Arap ülkelerinden oluşan 100 kişilik bir yardım ekibinin Pakistan'a geldiğini gördüklerini bildirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.