Pakistan Ve Hindistan Sınırında Sıcak Çatışma Sürüyor: 18 Ölü 50’yi Aşkın Yaralı

Pakistan Ve Hindistan Sınırında Sıcak Çatışma Sürüyor: 18 Ölü 50’yi Aşkın Yaralı

Pakistan ve Hindistan sınırında dördüncü gününü giren çatışmalar, şiddetini dindirmeden devam ediyor. Komşu ülkeler arasında ağır silahların da kullanıldığı 4 gündür devam eden çatışmada, bugün itibari ile 18 kişi hayatını...

Pakistan ve Hindistan sınırında dördüncü gününü giren çatışmalar, şiddetini dindirmeden devam ediyor. Komşu ülkeler arasında ağır silahların da kullanıldığı 4 gündür devam eden çatışmada, bugün itibari ile 18 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi yaralandı.

Çatışmanın şiddeti ile sınırdaki birçok bina hasar görürken, civar köylerde yaşayan insanlar, hanelerini terk etmek zorunda kaldı.

Son gelen bilgilerde Pakistan tarafında 13 kişinin hayatını kaybettiği, Hindistan tarafında ise 5 kişinin öldüğü aktarıldı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, diplomasi seviyesinde saldırıyı protesto ettiklerini ifade ederken, Hindistan kanadının Kurban Bayramı'nı tam anlamı ile hiçe sayarak sebepsiz bir şekilde çatışma başlattığını vurguladı. İslamabad ayrıca, Hindistan’ın açtığı bu ateşe karşılık verecek güce sahip oldukları yönünde açıklamalarda bulundu.

Yeni Delhi çatışmayı Pakistan tarafından Hindistan’a kaçmaya çalışan militanların durdurulmasına bağlarken bir açıklama da Hindistan Başbakanı Narendra Modi’den geldi. Modi, sınırdaki kanlı gerginlik ile ilgili, "Her şey yakında iyi olacak." açıklamasında bulundu.

Hindistan Güvenlik Kurumu ise konunun masada konuşulacağını ve Pakistan’ın kendi fikirlerini dikte etmesine izin vermeyeceklerini belirtirken, Pakistan’ın ateşe son vermesi kaydıyla masaya oturacaklarını belirtti.

İki ülke arasındaki sınır gerginliği son 4 güne dayanmıyor. Haziran ayından beri çatışmaların yaşandığı sınırdaki gerginlik Ekim ayı itibari ile tavan yaptı. İki yıldır süre gelen çatışmalarda, 13 Hindistan askeri ölürken, Pakistan tarafında 3’ü asker 25 kişi öldü.

Geçtiğimiz senenin Aralık ayında eski iki düşman ülke ‘Kontrol Çizgisi’ olarak adlandırılan sınır bölgesi için ateşkes imzalamıştı. İki ülke askeri yetkililer tarafından imzalanan anlaşmada karşılıklı barış ve diyalog sürecinin başlaması amaçlanmıştı. Ancak 2013 yılında da bu ateşkes birçok kez çiğnenmişti.

Asya kıtasının 'Berlin Duvarı' olarak adlandırılan Kontrol Çizgisi, Himalaya eteklerindeki Keşmir bölgesinde bulunuyor.

Sınır, uluslararası yasalarda tanınmasa da fiili olarak hudut olma özelliğini koruyor.

İki ülke arasında 1972’de imzalanan Simla Anlaşması’na göre, Jammu ve Keşmir bölgesi Hindistan yönetimi altında, Özgür Jammu, Keşmir, Gilgit ve Baltistan olarak adlandırılan bölgeler Pakistan’ın kontrolü altında bulunuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.