Özoğuz: Almanya, Hiç Olmadığı Kadar Daha Çeşitli Hale Geldi

Özoğuz: Almanya, Hiç Olmadığı Kadar Daha Çeşitli Hale Geldi

Federal İstatistik Dairesi, Almanya’da göçmenlerin sayısının 16,5 milyon olduğunu açıkladı. Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, bu verilerin Almanya’nın göç ülkesi olduğuna delil niteliği taşıdığını söyledi....

Federal İstatistik Dairesi, Almanya’da göçmenlerin sayısının 16,5 milyon olduğunu açıkladı. Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, bu verilerin Almanya’nın göç ülkesi olduğuna delil niteliği taşıdığını söyledi. Özoğuz, “Ülkemiz hiç olmadığı kadar daha çeşitli hale geldi.” dedi.

80,6 milyon nüfuslu Almanya’da 16,5 milyon göçmen ikamet ediyor. Böylece göçmenlerin oranı yüzde 20’ü de geçmiş bulunuyor. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, “Federal İstatistik Dairesi’nin yeni verileri son yıllardaki gelişmeyi bariz bir şekilde gözler önüne seriyor: Ülkemiz hiç olmadığı kadar daha çeşitli hale gelmiştir.” açıklamasında bulundu. Göçmenlerin büyük çoğunluğu (10 milyonu) Alman vatandaşı olduğuna belirten Özoğuz, “Üçte biri Almanya’da doğmuş ve böylece buraya göç etmemiştir.” diyerek bu konuyu dile getirdi. Özoğuz, Göçmenlerin üçte ikisi Avrupa ülkelerinden geldiğini aktardı.

Etnik köken olarak Türkiye’den gelenlerin sayısı hâlâ en önde gelmeye devam ettiğini dile getiren Özoğuz, ancak şu gelişmeye dikkat çekti: “Türkiye’den göç tersine işliyor, ülkemizi terk edenlerin sayısı gelenlerin sayısını geçti.” Özoğuz, istatistikî verilerin ‘Almanya bir göç ülkesidir’ ifadesini kanıtladığını vurguladı. “Çeşitlik ülkemizde günlük hayatın her alanında karşılaşılan bir gerçektir.” diyen bakan, Almanya’nın göç toplumu olması yönünde biraz çekinceli olsa da ilerlendiğini ifade etti.

Opsiyon modelinin kaldırılması gibi olumlu adımlar atıldığını dile getiren Özoğuz, ancak yapılması gereken bir çok işin mevcut olduğunu belirtti. Özoğuz, özellikle çocukların eğitimdeki başarısının hâlâ sosyal kökenine bağlı olmasından yakındı. Çocukların ne okul ve ne de mesleki eğitimde böyle bir sorunla karşılaşmaması gerektiğini vurgulayan Özoğuz, “Ülkemizdeki tüm insanlar için kökeninden bağımsız olarak eşit katılım hakkı gereklidir.” diye sözlerini tamamladı.

Almanya’da göçmenlerle ilgili 2005 yılından bu yana istatistik tutuluyor. Ggöçmen kökenlilerin yüzde 12,8’ini Türkiye’den gelenler oluşturuyor. Yüzde 11,4 ile Polonya’dan gelenler ikinci en büyük göçmen grubunu oluşturdu. Üçüncü sırada ise yüzde 9 ile Rusya’dan gelenler var. Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25.yıldönümü kutlandığı bu günlerde şu detay dikkat çekti: Göçmenlerin neredeyse hepsi (yüzde 95) eski Batı Almanya ve Berlin’de ikamet ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.