Özhan'ı Konya istemiyor

Özhan'ı Konya istemiyor

Yıllardır Mevlana'yı Anma Etkinlikleri'nde sahne alan Sanatçı Ahmet Özhan, hem tavırları hem de törenlerin önüne geçmesi nedeniyle istenmeyen adam haline geldi

Yıllardır Mevlana'yı Anma Etkinlikleri'nde sahne alan Sanatçı Ahmet Özhan, hem tavırları hem de törenlerin önüne geçmesi nedeniyle istenmeyen adam haline geldi. Kamuoyu, törenlerin içeğirinde değişikliğe gidilmesi ve başka sanatçıların törenlere katılmasını istiyor

Hz. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri hazırlıkları devam ediyor. Törenlere bu yılda Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından Mevlana dostlarının akın etmesi bekleniliyor. Konya kamuoyu ise törenlerin içeğirinde değişikliğe gidilmesi ve başka sanatçıların törenlere davet edilmesini istiyor. Yaklaşık 15 yıldır Mevlana'yı anma etkinliklerinde sahne alan Sanatçı Ahmet Özhan ise hem şehirle bütünleşememesi hem törenlerin önüne geçmesi nedeniyle Konya'da istenmeyen adam haline geldi. Mevlana Anma Etkinlikleri, neredeyse Ahmet Özhan'ı anma etkinliklerine döndü. Yıllardır törenlere katılan Ahmet Özhan'ın son yıllarda magazinleşen hayatı Mevlevilik kültürüne yakışmıyor. Konyalılar, 15 yıldır Hz. Mevlana'yı Anma Etkinliklerine katılan Ahmet Özhan'ı artık istemiyor. Yıllardır aynı içerikte olan törenler hem sıkıcı hale geldi hem de Ahmet Özhan'la bütünleşti.

BİRİLERİ REKLAMINI YAPIYOR

Mevlana'yı Anma törenlerin içeriğinin zayıf kaldığını belirten Konya Kültür Sanat Derneği Başkanı Mehmet Çıpan, her yıl aynı sanatçının tercih edilmesine tepki gösterdi. Mehmet Çıpan, "Birileri, Hz. Mevlana üzerinden kitabının veya albümünün reklamını yapıyor. Artık buna bir son vermek lazım. Kimse Mevlana üzerinden rant elde etmemeli. Etkinliklerin içi boş. Her yıl aynı sanatçının törenden önce konser vermesine karşıyız. İnsanlar konsere mi geliyor? İnsanlar semayı izlemeye ve Mevlana'yı anlamaya mı geliyor? Törenlerin formatı mutlaka değişmeli. Her yıl binlerce kişi geliyor şehrimize. Ziyaretçilere yeni ziyafetler sunmalıyız" diye konuştu.

YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM

Törenlerin içeriğini eleştiren ve Hz. Mevlana'nın "Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım" sözünü hatırlatan Müzisyen Gündoğar ise "Ahmet Özhan'ın sanatına kimsenin bir şey demeye hakkı yok. Ancak Mevlana Törenlerinin içeriğine anlam veremiyorum. Her yıl aynı müziği sunmak, aynı çalgıları çalmak zorunda değilsiniz. Mevlana'nın felsefesi açıktır. Evrensel bir bakışı var. Semayı semalıktan çıkartmışlar. Düğünlere bile semazen çıkartıyorlar. Ben çocukken Ahmet Özhan gelirdi. Hala aynı isim ve aynı repertuar. Eziyet oldu. Ney üflemek zorunda değiliz. Mevlana ve felsefesini senfoni ve teatral eşliğinde anlatabiliriz" dedi.

BÜYÜK PARALAR HARCANIYOR

Törenler için şehrin kasasından büyük paralar harcanmasına da anlam veremediğini belirten Gündoğar, "Mevlana'yı iyi anlatmak lazım. Mevzuat yeşil kubbe değil. Mevlana satırlarda, aşklarda. İdeal bakışı herkese anlatmalıyız. Daha çok para harcayarak Mevlana'yı daha iyi anlatamazsınız. Dolayısıyla bakış açımızı değiştirmeliyiz. Kimse törenlerde yapılan müziklerden bir şey anlamıyor. Eziyet oluyor. Her yıl aynı format. Akıllı yönetici yok. Değerimizi dünyaya açamıyoruz. Dar bir bakış açısı var. İngilizler dil ticareti yapar. Dil ile diğer coğrafyalara kendi kültürlerini taşırlar. Biz ise varolan değerlerimizi bile dünyaya anlatamıyoruz. İlla ney üflemek zorunda değilsiniz. Büyük bir gösteriş yapılsın" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum