Özgener: 2020 Türkiye’de olmalı

Özgener: 2020 Türkiye’de olmalı

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, 2020 yılında düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası’nı Türkiye’ye getirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

CNBC-E Kanalı’ndaki Spor ve Finans programına katılan Özgener, spordaki böyle büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmanın ülke ekonomisi açısından pozitif etki yaratacağını belirterek, “2016’daki Avrupa Şampiyonası’nı almak için çok büyük emek verdik. Ama maalesef alamadık. Alamadığımız için de darılmadık, küsmedik. Bu kadar büyük önem taşıyan organizasyonu 2020 yılında Türkiye’ye getirmek için çalışmalara başladık” dedi.
2018 ve 2022 Dünya Kupası finallerine ev sahipliğini Rusya ile Katar’ın kazanmasının kendi projelerinde söyledikleri mantığı doğrular nitelikte olduğuna dikkat çeken Mahmut Özgener, “Organizasyonlar doğuya kaydı. Daha önce bu turnuvayı düzenlememiş ülkeler aldı. Dünyanın en önemli ülkelerinden Rusya’nın ev sahipliğini alması bizi umutlandırdı. Mevcut stat projelerini başlatmamızın önemli artıları olacak. 2020 Avrupa Şampiyonası’nı Türkiye’de düzenleme hakkını kazanacağız. Başvuru süresi henüz başlamadı. Sanıyorum 2013 yılı içinde olacak” diye konuştu. Federasyon başkanı, 2012 UEFA Kongresi’nin de İstanbul’da yapılması için başvuruda bulunduklarını hatırlatarak, “Gelecek yıl 22 Mart’ta UEFA’nın olağan seçimli genel kurulu var. Bu kurul toplantısında kongreye ev sahipliği yapacak ülke de belli olacak. Bu organizasyona da adayız” dedi.
Maçlarda saha dışında ve saha içinde yaşanan şiddet olayları konusundaki soruları yanıtlaya Federasyon Başkanı, şiddeti önlemek için kulüpleri değil olayların faillerini cezalandırmak gerektiğini ifade etti. Şiddet olaylarının sadece futbol maçlarında yaşanmadığına dikkat çeken Özgener, şöyle konuştu: “Bu olayların önlenmemesinin en büyük nedeni olarak Şiddet Yasası’nın yeterli olmamasını görüyoruz. Değişmesi gerektiği ortada. Bu konuda federasyon olarak yoğun çalışmalarımız oldu. Zaman zaman gündeme getirmeye çalıştık. Ama maalesef olay olmadığında konuyu gündemde tutmak mümkün olmadı. Şiddet olayları geçmişten bu yana artıyor. İstemediğimiz boyutlara ulaşıyor. Federasyon olarak şiddet olaylarını tek başımıza önlememiz mümkün değil. Mevcut yasanın cezai hükümleri caydırıcı değil. Geçen yıl bu konuda bir toplantı yapıldı. Federasyon olarak yasa değişikliğini sadece futbol için istemiyoruz. Olayların benzerlerini diğer spor dallarında da gördük.”
Saha dışında ve içinde yaşanan olaylar sonrasında sorumlu kulübün en ağır cezasının seyircisiz maç veya para cezası olduğunu hatırlatan Mahmut Özgener, “Bu kulüplere verilen bir ceza. Maçı seyircisiz oynatıyoruz ve kulübe ceza veriyoruz. Ama kulübün ceza çekmesine neden olan kişilere ceza uygulaması olmuyor. Olaylara neden olanlar statta olduğu sürece bunu çözemeyiz. Yeni yasa çıktığı takdirde failleri süratle tespit edip cezasını vermek gerekiyor. Bu da olaylara karışanların uzun süre maçlara gelmemesi ve takımı Avrupa’da oynuyorsa pasaportunu geçici bir süre alarak gitmemesi yönünde. Futbolun en büyük sıkıntılarından biri seyircinin olmaması. Bunun en büyük nedenlerinden biri şiddettir” dedi.
Yeni yasanın yürürlüğe girmesi halinde önce Spor Toto Süper Lig’de 18 takımın maçlarını yaptığı statlara en modern kamera sistemini kuracaklarını kaydeden Özgener, “Denetimi polis ve bizde olacak. Olay çıkaranları bu şekilde tespit edeceğiz. Eylemi yapanı cezalandırmamız gerekiyor. Hakeme taş atılıyor, kulübün sahası kapatılıyor. Esas olan suçluyu cezalandırmak. 18-19 Aralıkta bir toplantı daha olacak. Umarım tam metninde uzlaşma sağlanır ve meclisten geçerek yürürlüğe girer. Dün Beşiktaş-Bursaspor maçından önce olaylar oldu. 2 gün sonra bu olaylar unutulur. Ama yasa değişmediği takdirde bu olaylarla her zaman karşılaşırız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.