Özer: Demokratikleşme 'Paket' Değil 'Hamle' Olmalıydı

Özer: Demokratikleşme 'Paket' Değil 'Hamle' Olmalıydı

Adana Yeni Nesil Siyaset Platformu Başkanı Avukat Yusuf Özer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ‘demokratikleşme paketi’ tabirini yanlış bulduğunu söyledi.

Adana Yeni Nesil Siyaset Platformu Başkanı Avukat Yusuf Özer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ‘demokratikleşme paketi’ tabirini yanlış bulduğunu söyledi. Özer, "Paket kapalı bir kutuyu anlatır. Halbuki demokratikleşme özgürlüktür, daha fazla haktır. Yani sınırlardan, kalıplardan, kapalılıktan kurtulmaktır. Böylesine önemli hakların verildiği bir çalışma 'paket' olarak değil hamle ve hareket gibi daha olumlu anlamları olan bir tanımla ifade edilmeliydi." dedi.

Özer, yaptığı açıklamada, daha sonra açıklanacak iyileştirmelerde 'paket' tanımının kaldırılması gerektiğini ifade ederek, Başbakan Erdoğan'a "Demokrasiyi paketlemeyin, demokrasi pakete sığmaz. Köşeli demokrasi olmaz." diye seslendi. Siyasi partilere üyeliği genişletmenin değil üyelerin hakkını genişletmenin önemli olduğunu anlatan Özer, mevcut Siyasi Partiler Yasası ile hangi partinin üyelerinin oyu ile bir aday belirleyebildiğini sordu. Özer, şöyle devam etti: "Daha biz parti üyelerine güvenip en küçük birimin bile adaylığını onların kararına bırakamıyorsak, herkesi partiye üye yazsak ne yazar. Hala, seçilmiş bir belediye başkanı, kaymakam, vali İçişleri Bakanlığı kararı ile görevden alınabiliyor. Böyle bir yetki hangi demokraside var. Yerel seçimler öncesi bu yönde önemli adımlar atılmalıydı. Yeni açıklanan demokratikleşme hamlesinde en büyük eksiklik bence budur."

Seçim sisteminin dar bölge ve daraltılmış bölgeye dönmesinin temsilde adalet ilkesine uymayacağını ileri süren Özer, "Sistem bu zamana kadar aşama kaydeden demokrasimizi zedeler. Barajın yüzde 5'e düşürülerek mevcut sistemde devam edilmesi demokratik deneyimlerimize daha uygun olacaktır." diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.