Özel Ümit’ten Kadınlara Meme Kanseri Eğitimi
Özel Ümit Hastanesi tarafından, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı’nda çalışan kadınlara yönelik Meme Kanseri eğitimi verildi.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Hacıoğlu tarafından verilen Meme Kanseri eğitimi, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Dr. Hacıoğlu, eğitimin ardından kadınların sorularını yanıtladı. Her 7-8 kadından 1’inde görülen Meme Kanseri’ne geçtiğimiz yıllara oranla daha sık rastlandığına dikkat çeken Op. Dr. Hacıoğlu, buna karşılık Meme Kanseri’nin diğer kanser türlerine oranla tedavide başarı oranını yüksek ve erken teşhiste yüzde 100 şifa elde edilebilen bir tür olduğunu belirtti.
RİSK FAKTÖRLERİ NELER
Meme Kanseri’nin korkulacak bir kanser olmadığına değinen, Özel Ümit Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Hacıoğlu sunumunda; “Meme kanseri kimlerde az görülür" sorusuna “İlk gebeliği 18-20 yaş civarında olanlarda, çok doğum yapanlarda, çocuklarını emzirenlerde, yağsız diyetle beslenenlerde” diye cevap verdi.
Dr. Hacıoğlu, hastalıkta risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:
“Geçirilmiş kanser tedavisi (diğer meme, ailede meme kanseri varlığı (anne, kız kardeş, kız çocuğu), bazı iyi huylu meme hastalıkları, (fkd, lcis), kalıtımsal özellikler (brca1, brca2 ve diğer genler), östrogen (ilaç olarak kullanma), erken ilk adet (12 yaşından küçük) geç menopoz (55 yaşından büyük), ilk doğumun geç olması (30 yaşından büyük), mamografide yoğun meme dokusu alkol ve sigara kullanımı (hafif etki)”
MEME KANSERİ’NİN BELİRTİLERİ
Meme Kanseri’nin belirtilerini anlatan Op. Dr. Alper Hacıoğlu şunları kaydetti:
“Kitle, ağrı, meme başında akıntı, forgue belirtisi, meme üzerindeki deride ödem, portakal kabuğu görünüm, deride ülserasyon ve ödem, meme başında retraksiyo, komşu lenf nodlarında büyüme.”
Meme Kanseri’nde erken tanının önemine vurgu yapan Genel Cerrahi Uzmanı Hacıoğlu, “Kadınların 20 yaşından sonra her adet ilk gününden sonraki 5’inci veya 7’nci günlerinde kendi kendine meme muayenesi yapmaları gerekiyor. 40 yaşından sonra ise doktor kontrolü sonrasında Mamografi çekilmelidir” şeklinde konuştu.
BUNLAR VARSA HEMEN DOKTORA GİDİN
Op. Dr. Alper Hacıoğlu, şu durumlarda hemen doktora başvurulması gerektiğini aktardı:
“Her iki memenin şekil ve büyüklüğünde bir farklılık, meme başlarında veya meme derisinde olağan dışı kızarma, meme başlarının görünümünde farklılık (asimetri), meme üzerindeki toplardamarlarda aşırı belirginleşme (varis gibi), meme başında içe çekilme, meme derisi üzerinde içe çekilme, küçük çukurluk (gamze gibi), meme başında kabuklanma, pullanma (ekzama gibi) bunlardan en az birini tespit ederseniz hemen bir doktora başvurun.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.