Oyunlara gelmemeliyiz

Oyunlara gelmemeliyiz

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Anayasa çalışmalarında Türkiyeyi tuzağa düşürecek ve bütünlüğünü bozacak oyunlardan kaçınılması gerektiğini söyledi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, bayramdan sonra esas görüşmelerin yapılacağı yeni anayasa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Osmanlı’dan günümüze anayasa değişiklikleri hakkında bilgi veren
Toplantıya MHP İl Başkanı Ali Yücel ve MHP Karatay İlçe Başkanı Selçuk Zengin de katıldı.
Anayasa değişikliği konusunda görüşlerini açık ve net olarak ortaya koyan partinin MHP olduğunu dile getiren Bal, anayasanın usul taslağı üzerinde sağlanan mutabakatta 1999’dan itibaren dile getirdikleri ve 2007 tarihiyle birlikte daha çok vurguladıkları anayasanın toplumsal mutabakat süreci içinde hazırlanması gerektiği konusunun kabul edilmesinin olmasının iyi bir gelişme olduğunu kaydetti.
ANAYASA ÖZGÜRLÜKLERİ GENİŞLETMELİ
Anayasa çalışmalarında bundan sonra asıl adımı esaslar üzerindeki görüşmeler oluşturacağına dikkat çeken Faruk Bal, şunları söyledi: “Yeni anayasa halka huzur ve güven veren, içinde çatışan değil barıştıran özelliği taşımalıdır. Topluma tepeden değil hizmet anlayışıyla bakan bir yönetim anlayışını vurgulamalıdır. Hak ve özgürlükleri daha çok geliştirmelidir. Yasama, yargı ve yürütme kuvvetleri hukuk tarafından sınırlandırılmalıdır. Yargının bağımsızlığı tam olarak sağlanmalıdır. İyi işleyen ve adaleti sağlayan bir anayasa olmalıdır.”
TARİH TEKRAR TEKERRÜR ETTİRİLMEMELİ
21. yüzyılda hazırlanan yeni Türkiye Cumhuriyeti anayasasında geçmişte düşülen hatalara tekrar düşürülmemesi gerektiğinin altını çizen Bal, evrensel sistemi içine alan ve hiç kimsenin dayatmasına boyun eğilmeden bir anayasanın ortaya konması gerektiğini aktardı. 1876 yılında Kanun-i Esasi ile Türkiye’de anayasal süreç tartışmaların başladığını ifade eden Bal, “Bu anaya ile aynı zamanda bir imparatorluğun da çökmesine zemin hazırlandı. 1856 Paris Antlaşması ile yeni anayasayı Osmanlı’ya dayatan İngiltere, İtalya ve Fransa Kurtuluş Savaşı’nda İstanbul’u işgal etmişlerdir. Aynı zamanda bu anayasa ile hızlı bir şekilde parçalanan Osmanlı üzerinde 36 yeni devlet kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı mücadelesi devam ederken 1921 Anayasası kabul edilmiş ve 1924 anayasası ile İmparatorluktan cumhuriyete geçilmiştir. Eşit haklara sahip vatandaşlık düzenine geçilmiştir. Ancak Türkiye’nin bağımsızlık düzeninden rahatsız olanlar 1960 yılında gerçekleştirdikleri ihtilal ile anayasayı değiştirmişlerdir. Aynı şekilde bu seferde geniş özgürlükleri barındırdığı gerekçesiyle 1980’de yine ihtilal ile anayasa yine değiştirilmiş ve baskıcı bir süreç izlenmiştir. Yani Türkiye’nin gidişatından memnun olmayan bazı çevreler sürekli anayasayı değiştirme girişiminde bulunmuşlardır ve her defasında Türkiye büyük acılar vererek anayasasını değiştirmiştir” dedi.
21. Yüzyılda bu sürecin devam ettiğini 28 Şubat ve 27 Nisan muhtıraları ile anayasaya tekrar müdahale edilmek istendiğini şimdi de AB’ye giriş sürecinde böyle değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu belirten Bal, “Bu açıdan çalışmalarda akli selim hareket edilmelidir. Bu ülkeyi kuran ve geçmiş tarihimizin felsefesine zarar vermeden değişiklikler gerçekleştirilmelidir. Bugün birileri tıpkı 1876 Kanun-i Esasi’de olduğu gibi etnik dillerinde anayasaya girmesini istemektedir. Bu gibi öneriler Türkiye’ye menfaatten çok zarar getirir çünkü bunları söyletenler bu ülkede planları olan dış güçlerin söylemleridir. Bu açıdan ilk üç maddeye kesinlikle dokunulmamalıdır” dedi.
ANAYASA PROFESÖRLERİN ELİNE BIRAKILAMAZ
Konferans ve televizyon programda bazı anayasa profesörlerin eğer özgürlükçü bir anayasa olacaksa ilk üç maddenin de değiştirilmesi tartışılmalı sözlerine de sert tepki gösteren Bal, bu kişilerin söyledikleri sözlerin kendilerine ait olmadığını “1980’de bu anayasa geniş özgürlüğe sahip değiştirilmeli” diyen dış güçlerin sözleri olduğunu kaydetti.
“Milletin bağımsızlığını ve kimliğini yansıtan bir anayasa isminin önünde profesör yazıyor diye birkaç kişinin üç-beş cümlesine bırakılamaz” diyen Faruk Bal, “Osmanlı imparatorluğunu çökerten, Türkiye’ye acılar çektiren dış güçlerin söylem ve oyunlarına asla müsaade etmeyiz. Bu kişilerin söylemlerin tersine ilk üç maddenin kesinlikle değiştirilmeyeceğini ve buna da müsaade etmeyeceğimizi belirtiyoruz. Çünkü biliyoruz ki bazı mihraklar bunların içinde bazı ülkelerin büyükelçilikleri de var anayasa değişikliklerin istediği gibi yapılması için fon aktarıyorlar. Bu oyunlara Meclis ve millet kesinlikle müsaade etmemelidir” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.