Ovada üretim artışı yüzleri güldürdü

Ovada üretim artışı yüzleri güldürdü

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da tarımsal üretimde yeni bir rekora daha imza atıldı. Buğdayda 400 bin, arpada ise 200 bin ton rekolte artışı yaşandı. Çiftçinin yüzü gülerken, tarımdan kaçanlar yeniden tarıma yöneldi

Türkiye'nin tahıl ambarı" olarak nitelendirilen, yüz ölçümünün yüzde 67'si tarım arazisi olarak kullanılan Konya'da 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor. Dünyada tarımsal faaliyetlere uygunluk açısından en önemli ovalardan biri konumundaki Konya Ovası'nda 4 milyon hektar alanın yüzde 55'i tarım arazisi, yüzde 19'u çayır-mera, yüzde 13'ü ormanlık-fidanlık, yüzde 13'ü de "ürün getirmeyen" alanlardan oluşuyor. Geçtiğimiz kış döneminde kar yağışını az olması ile rekolte düşüş endişesi ilkbahar yağışlarıyla yerini bereketli bir sezona bıraktı. Verimli bir dönem geçiren ovada arpa hububat hasadı ve buğday hasadı sona erdi. Konya, Türkiye ekmeklik buğday üretiminin yaklaşık yüzde 11'ini karışılıyor.

YAĞIŞ BEREKETİ BERABERİNDE GETİRDİ

Konya Ovası, ilkbahar mevsimindeki yağışlarla bereketli bir hasat dönemi geçirdi. Buğdayda 400 bin ton, arpada ise 200 bin ton artış yaşandı. Konya'da tarım arazisi olarak kullanılan alanın yüzde 67'sinde üretim yapılıyor. Geçtiğimiz kış döneminde kar yağışının az olması endişe yaratmış olsa da ilkbahar yağışlarıyla bereketli bir sezon yaşandı. Buğday hasadı tamamlandı. Yağışların rekoltenin artışında büyük etkisi olduğu belirtildi. Bu yıl arpada 1 milyon 400 bin ton, buğdayda ise 2 milyon 400 bin ton civarında hasat gerçekleşti. Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda kurak geçen kışın ardından, bahar aylarında etkili olan yağışlar, çiftçinin yüzünü güldürdü. 2 milyon 200 bin hektarlık alanda üretim yapılan Konya Ova'sında rekolte beklentisi zaten artmıştı.

GEÇEN YILIN REKORU KIRILDI

Hasat döneminde buğday ve arpa rekolteleri geçmiş dönemlere göre arttı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak buğdayda 1 milyon 950 bin civarında, arpada ise 1 milyon 200 bin ton civarında hasat olmuştu. Bu yıl ise geçtiğimiz yılın rekoru kırılarak, biraz daha yüksek bir rekolteye erişildi. Bahar yağışlarının etkisi, rekolteye olumlu yansıdı. İkinci aydan sonra yağan yağışlar, özellikle hububat alanlarında rekoltenin artışına en büyük nedenlerinden biri oldu. Bu yılda yaklaşık olarak arpada 1 milyon 400 bin ton civarında, buğdayda ise rekolte yaklaşık olarak 2 milyon 400 bin ton civarında. Yağışlar iyi olduğu için Konya çiftçisinin araziye bakımı da iyi oldu. Yağışların iyi olması, çiftçiye verimin artacağının en büyük garantisi oldu. Çiftçiler, bu dönem gübre kullanımını ve tarla ve ürün bakımını biraz daha artırdı. Sezonun yağışlı geçmesi, rekoltenin artması tarımdaki tüm paydaşları umutlandırdı. Son yıllarda tarımdan kaçış yaşanıyordu. Tarıma yeniden heves oluştu. Çiftçi, yönünü yeniden tarıma çevirdi.

TOPRAK HAVALANSIN HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇİLSİN

Hasattan sonra toprakta hafif tav varken bir an önce toprağın sürülmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Sonbahara kadar toprağın bu şekilde hava alması gerekiyor. Toprağın altındaki kökler, oksijeni böyle sağlıyor. Bu oksijeni alması için ise toprağın sürülmesi gerekiyor. Bu işlemleri çiftçilerin bu süre içerisinde yapmasıyla birlikte önümüzdeki sezon yetiştirilecek mahsullerin toprağı da hazırlanmış oluyor. Toprağın havalandırmasıyla bir yönden de bazı hastalıkların önüne geçmiş oluyor.

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum