Osmanlıca klavye ilgi odağı oldu

Osmanlıca klavye ilgi odağı oldu
Isparta'da bir şirketin geçtiğimiz yıl ürettiği Osmanlıca klavye, Osmanlıca dersinin gündeme gelmesiyle ilgi odağı oldu.

Isparta'da Kur'an-ı Kerim basımı yapan bir şirketin teknoloji biriminin Ar-Ge çalışması sonucunda ürettiği Osmanlıca klavye dikkat çekti. Şirketin müdürü Ali Yıldız, yaptığı açıklamada, Türklerin İslam ile bütünleşmek adına "Osmanlı alfabesi" şeklinde bir Elifbayı geliştirdiğini söyledi.

OSMANLICA YENİ BİR DİL DEĞİL

Osmanlıcayı halkın sanki yeni bir dil gibi gördüğünü dile getiren Yıldız, bunun doğru olmadığını, Türklerin uzun bir zaman boyunca Osmanlıcayı kullandığını kaydetti. Osmanlıcanın günümüz Türkçesinden fazla farkı bulunmadığını, tek farkın Latin harfleri yerine Kur'an harflerinin kullanılması olduğunu anlatan Yıldız, Türkiye'deki zengin Osmanlıca arşivinin okunması için Osmanlıcanın öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Yıldız, son yıllarda Osmanlıcanın ilgi görmeye başladığı, geçen yıl binlerce kişinin Osmanlıca kursuna gittiğine dikkati çekerek, Osmanlıcanın sanal ortamda da kullanılmaya başlandığını söyledi.

"LATİN HARFLERİNE DE YER VERİLDİ"

Daha rahat yazılabilmesi adına geçen yıl üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavye üretmeye karar verdiklerini bildiren Yıldız, şöyle konuştu: "Yaptığımız araştırmada, Türk Standartları Enstitüsünün 2006 yılında Osmanlıca bir klavyenin nasıl olması gerektiği yönünde taslağı bulunduğunu öğrendik. TSE'nin taslağından yararlanarak şirket bünyesindeki Hay-Teknoloji birimi, üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavyeyi geliştirdi. Osmanlıca harflerin yanında Latin harflerine de yer verdik. Osmanlıca klavye, kullanım açısından da çok rahat. Osmanlıcadaki 'kaf' harfi ile Latince'deki 'K' harfi aynı tuşa yerleştirildi. Bu konuda hiçbir sıkıntı çekilmeyecek. Yani sanıldığı gibi zor değil."

1 YIL ÖNCE SATIŞA SUNULDU

Patenti de aldıkları Osmanlıca klavyenin yanında bir kurulum CD'si verdiklerini belirten Yılmaz, "Bir yıl önce satışa sunulan klavye yoğun ilgi görüyor. Bu, vatandaşların Osmanlıcayı sanal ortamda da rahat kullanmak istemelerinden kaynaklanıyor" dedi.

İLK ETAPTA 4 BİN KLAVYE ÜRETİLDİ

Yılmaz, geçen yıl ilk etapta 4 bin klavye üretildiğini ve önemli bölümünün satıldığını bildirerek, Osmanlı Türkçesi'nin liselerde öğretilmesinin gündeme gelmesinin ardından klavye satışlarında artış beklediklerini, buna göre üretimlerini artıracaklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.