Osman Tufan Paşa'nın Altın Saati Kozan Kent Müzesi'ne Teslim Edildi

Osman Tufan Paşa'nın Altın Saati Kozan Kent Müzesi'ne Teslim Edildi

Milli mücadele kahramanı Osman Tufan Paşa’nın altın saati, Kozan Kent Müzesi’ne teslim edildi. Kurtuluş Savaşı'nda, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çukurova'da milli mücadelenin örgütlenmesi için görevlendirilen komutanlardan Osman Tufan...

Milli mücadele kahramanı Osman Tufan Paşa’nın altın saati, Kozan Kent Müzesi’ne teslim edildi. Kurtuluş Savaşı'nda, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çukurova'da milli mücadelenin örgütlenmesi için görevlendirilen komutanlardan Osman Tufan Paşa'nın yaklaşık 50 yıldır Kozan Anadolu Lisesi'nde muhafaza edilen köstekli saati bundan böyle belediye kent müzesinde sergilenecek.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Sönmez, Kozan Anadolu Lisesinde muhafaza edilen Osman Tufan Paşa'nın 14 ayar altın kaplama köstekli saatini, Kent Müzesinde sergilenmek üzere Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Şenöz’e teslim etti. Başkan Yardımcısı Şenöz, maddi değerinden çok manevi değeri daha kıymetli olduğunu belirttiği saatin en iyi şekilde korunmasını ve sergilenmesini sağlayacaklarını belirtti. Daha sonra Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk’e teslim edilen saatin, Kent Müzesinde uygun bir köşe hazırlanana kadar koruma altına alındığı öğrenildi. Geçtiğimiz yıllarda yine aynı okulun müzesinde bulunan Osman Tufan Paşanın gömleği ve bazı kıyafetleri yine Kozan Belediyesi Kent Müzesine teslim edilmişti.

Osman Tufan Paşa Kimdir: Kurtuluş Savaşı'nın en önemli cephelerinden Kilikya Cephesi'ni, Atatürk'ün özel emriyle kurmuş; Fransızların işgali altında bulunan Kozan, Feke ve Saimbeyli gibi bölgelerde önemli görevler üstlenmiştir. Atatürk tarafından verilen Aydınoğlu Tufan adıyla ünlenen Osman Tufan Paşa, Kuvayi Milliye tarafından Haçın'ın (Saimbeyli) ele geçirilmesinde önemli rol sahibidir. Osman Tufan Paşa'nın ismi Adana'nın Tufanbeyli ilçesi ve Kozan'ın Tufanpaşa Mahallesinde yaşatılmaktadır.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.