Osman Başaran: Selçuklu’da Pek Nahoş Şeyler Oluyor 

Osman Başaran: Selçuklu’da Pek Nahoş Şeyler Oluyor 

Siyasetin Nabzı, Merhaba Gazetesi’nde atıyor. Siyasi Partilerin Selçuklu’daki temsilcileri; siyasi görüşlerini, ilçenin sorunlarını ve çözüm önerilerini bugün Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran'ın yazısı şu şekilde:

 Selçuklu’da Pek Nahoş Şeyler Oluyor

Pek çok kişinin bizimle aynı resim karesinde bile yer almaktan korktuğu, farklı siyasi görüşleri savunanların ve köşelerinde bu görüşlere yer verenlerin “terörist” ilan edildiği günümüzde bu müthiş cesareti göstererek böyle bir çalışma yapan Merhaba Gazetesi’ne tebrik ve teşekkürlerimi ileterek başlamak istiyorum.

Çok takdir ettiğim ve yakından takip ettiğim bu çalışmada yer alma sırasının bana geldiğini öğrendiğim zaman çok mutlu olmuştum ama sevincim çok uzun sürmedi. Çünkü Selçuklu ilçemizin sayfalar dolusu yazılacak sorunu varken; yerimiz kısıtlıydı ve bu kadar çok sorunu ve çözüm önerilerini bize ayrılan yere sığdırmak mümkün olmayacaktı. Daha fazla yer kaybetmeden hemen başlayayım. Göreve geldiğimiz günden bu yana “Sadece seçim zamanı değil, sadece oy istemek için değil, her zaman halkla iç içe olacağız. Biz halkız, halk GELECEK” sloganı ile istisnasız her hafta Selçuklu kazan biz kepçe dolaşıyoruz. Bugüne kadar 43 mahallemizde binlerce vatandaşımızı ziyaret ettik, tanıştık, istişare ettik ve dertlerini dinledik. Dinlediğimiz sorunlar için çözüm önerileri ürettik. Bu sorunları ve çözüm önerilerimizi başta sosyal medya olmak üzere (fırsat bulabildikçe) yazılı ve görsel medyada yetkililer ve vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Tüm çabalarımıza rağmen belediye başkanımız bize randevu vermediği için maalesef yüz yüze görüşmek ve direkt kendisine iletmek mümkün olmadı. Mahalle ziyaretlerimiz sonucunda bir karar verdik: Halkımız teveccüh gösterir ve Selçuklu’muzun belediye başkanı bizim partimizden olursa; bizim başkanımız her hafta yarım gününü bir mahallemize ayıracak. Ekibi ve mahalle muhtarımızla birlikte vatandaşlarımızın sorunlarını ve taleplerini dinleyecek ve halkımızla iç içe olacak. Yeri gelmişken ekleyeyim. Belediye başkanı bizim partimizden olduğu zaman ne billboardlarda ne de başka bir yerde kendi reklamını yapmayacak. Bu billboardlar kadına şiddet, cinsel taciz, engelli vatandaşlarımız, hayvan hakları, çevreye saygı vb konularda farkındalık oluşturmak için kullanılacak. Billboardların bu şekilde PEK! faydalı olacağını düşünüyoruz.

Gelelim esnaflarımızın en önemli sorunlarından birisi olan tente, sundurma ve güneşlik problemine. Zaten zor günler geçiren hizmet sektörü birde tenteler için yazılan para ve yıkım cezaları nedeniyle çok mağdur durumdalar. Diğer merkez ilçelerimiz ile Selçuklu ilçemizin uygulamaları arasında farklılık olduğunu beyan ediyorlar. Daha önce de söyledik. Bu sorun gözardı edilemeyecek kadar ciddi ve mağduriyete sebep olan bir problem. En kısa zamanda konunun bütün tarafları (Çevre ve şehircilik il müdürlüğü, büyükşehir belediyesi, Selçuklu belediyesi, esnaf ve sanatkarlar odası, şehir plancıları odası, ticaret odasının ilgili komitesi, mimarlar odası, mühendisler odası, tapu il müdürlüğü, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, ilgili dernekler, hukukçular ve tabiki esnaf temsilcileri, vb) bir araya getirilerek bir çalıştay yapmalılar. Taraflar ortak bir payda da buluşturulmalı ve muhtemelen geriye dönük olanlar için bir standart bundan sonra başlayacaklar için ayrı bir standart belirlenmeli. Yeni başlayacak olanlar için uygulanacak standartlar önce tapu müdürlüğü marifeti ile mal sahiplerine ulaştırılmalı ve kira kontratı eki olarak mutlaka kiracılara tebliğ edilmeli. İş yerini kiralayan çiçeği burnunda esnaf vergi kaydı için başvurduğu zaman vergi dairesi bu şartları bir kez daha kendisine tebliğ etmeli. Ruhsat için başvurduğu zaman aynı şartlar bir kez de belediye tarafından tebliğ edilmeli. Kontratını yapan, ruhsatını ve vergi kaydını alan esnafımız ticaret odasına veya esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptıracağı zaman kurallar son bir kez daha esnafımıza tebliğ edilmeli. Kısaca özetlemek gerekirse: 1. Geriye dönük mağduriyetler giderilmeli. 2. Çok başlılık sona erdirilmeli, yeni ve güncel kriterler belirlenmeli. 3. Yeni iş yeri kuracak esnaflara çaldıkları her kapıda uygulaması gereken standartlar tebliğ edilmeli ve hataya düşerek boş yere para harcamasının önüne geçilmelidir.

Pazar yerlerimizle ilgili 2 ciddi sorun var: İlki, pazarcı esnafımız sosyal imkanların (kapalı pazar yeri, lavabo, wc, mescid vb) yetersiz ve kötü olduğundan şikayetçiler. Diğeri ise pazarların kurulduğu alanlar. Bildiğiniz üzere bazı pazar yerlerimiz binaların arasına kuruluyor. Pazar kurulduğu günlerde binalar arasına ambulans ve itfaiye aracı girmesi mümkün değil. Bugüne kadar yaşanmamış olması büyük mucize ama malum bundan sonrası için bir garantimiz yok. Olası bir yangın veya deprem halinde ortaya çıkması muhtemel feci tablo PEK! çok can ve mal kaybına sebebiyet verebilir. Pazar yerlerinin konumunun acil olarak gözden geçirilmesini ve risk önceliği sıralaması yapılarak; belirlenecek yeni yerlere yapılacak olan kapalı pazar yerlerine taşınmanın sağlanmasını bekliyoruz.

PEK! anlayamadığımız şeylerden birisi de toplu iş sözleşmesi için bekleyen personelinin neden 4 aydır bekletildiği ve geriye dönük olarak 2020 temmuz başından 2020 aralık sonuna kadar mevcut maaşlara neden sadece %5,75 zam teklif edildiği. Reelde %30 seviyelerinde olan enflasyon Tüik tarafından kalem oynatılarak bile minimum %14 seviyelerine düşürülebilmişken büyük özveri ile çalışan işçi kardeşlerimize sadece %5,75 zammın reva görülmüş olması PEK! hoş olmamış.

Hobi bahçeleri pat diye ellerinden alınan ve yeni hobi bahçeleri tahsis edilmeyen vatandaşınızın bazı emlak simsarlarının elinde oyuncak olması ve ortaya çıkan mağduriyetlere sessiz kalınması da PEK! hoş olmadı doğrusu. İntikal tapusu veya kooperatif hissesi ile satılan hobi bahçelerinin yıkılabilme ihtimali, para cezası ve mahkeme açılması olasılığı vatandaşın uykusunu kaçırıyor. Tabi uykusu kaçanlar sadece ekip dikmeye meraklı hobi bahçesi sahipleri de değil. Buğday ektiği tarlasının hemen yanına onlarca hobi bahçesi kurulmuş olan çiftçilerimizde mahsulün yanması ihtimali nedeniyle geceleri uyuyamıyor. Acil olarak, şu an kurulmuş olan hobi bahçesi sahipleri ile uzlaşılması gerektiğini ve yeni hobi bahçesi alanlarının tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Başta da belirttiğim gibi maalesef Selçuklu’muzun PEK! çok sorunu var ve bunları sınırlı satırlara sığdırmak mümkün değil. Ayrıntıları ile sığdıramayacağım diğer sorunları maddeler halinde yazarak bitirmek istiyorum:

  Selçuklu’nun trafik ve ulaşım sorunu her geçen gün biraz daha büyüyor. Şehrin göbeğinde yer alan bazı mahallelerimizde (Dedeman otel civarı) hala doğalgaz olmaması PEK! garip. Bosna Hersek mahallemizdeki yarım kalan gençlik merkezi inşaatı hala tamamlanmayı bekliyor. Eski kunduracılar sanayi bölgesi ile ilgili acil çözüm bulunması PEK! iyi olur, zira özellikle geceleri PEK! hoş olmayan şeyler yaşandığı hepimizin malumudur. Hele bir de yılan hikayesine dönen yeni tren garının faaliyete başlaması halinde bu tablonun Selçuklu’ya yakışmadığı daha da çok kişi tarafından fark edilecektir. Hazır yılan hikayesi demişken Karatay sanayi, eski sanayi ve sebze-meyve halinin ne zaman taşınacağı hususu da hepimizce PEK! merak edilmektedir. Yine şehrin merkezi Şeker mahallemizde yer alan ve kötü koku yayan, sağlıksız çöp deryalarının temizlenmesini bekliyoruz. İlçemizde yer alan ve vatandaşlarımız tarafından “tekin olmayan yerler” diye adlandırılan yeşil alan ve parkların güvenliğinin sağlanmasını arzu ediyoruz. Horozluhan mahallesinde yer alan Bakırcılar sanayide PEK! çok trafik kazası olan bölgeye kasis yapılmasını ve o bölgede yer alan “Gece Klübü” gibi yerlerin ivedi olarak şehir dışına taşınmasını bekliyoruz.

Belediyemiz tarafından yapılan ihalelerle ilgili soru işaretlerini, sokak hayvanları ile ilgili yapılması gerekenleri, pandemi döneminde Selçuklu Kongre Merkezi’ne tanınan ayrıcalıkları, basketbol takımımızın sahipsiz bırakılmasını, dikey yapılaşmayı, pandemi sürecinde esnafımızın kaderi ile baş başa bırakılmasını, belediyemizin ne kadar arsa satıp ne kadar gelir elde ettiğini, metro inşaatını, kop projesini, çevre yolu projesinin akıbetini vb konuları da en kısa zamanda yazabilmeyi ümit ediyorum.

Teşekkür ile başladık, teşekkürle de bitirelim. Malumunuz geride bıraktığımız hafta “Engelliler Haftası” idi ve hepimiz çeşitli faaliyetler yapmak suretiyle farkındalık oluşturmaya çalıştık. Bu meyanda otizmli kardeşlerimize ve ailelerine hizmet etmekte olan SOBE (Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi) projesini düşünen ve uygulayan belediye ve vakıf yetkililerine teşekkür ederim. Sobe ile ilgili her türlü konuda destek ve iş birliğine hazır olduğumuzun bilinmesini isterim. En kısa zamanda tekrar görüşebilmek ümidiyle esen kalın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum