Oruç bir kamp hayatıdır

Oruç bir kamp hayatıdır

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, orucun bir kamp hayatı olduğunu söyleyerek,

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, orucun bir kamp hayatı olduğunu söyleyerek, “Nasıl ki bir kamp programı yapıldığında normal hayatın dışında özel bir program uygulanıyorsa oruç ve diğer ibadetler de bizim için bir kamp hayatıdır” dedi. 
Konya TV tarafından canlı yayınlanan ‘Ahmet Yenilmez’le Meram’da İftar Sofrası’ programına SÜ İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun katıldı. Prof. Dr. Orhan Çeker oruç ve zekat ibadetlerinin önemi ve faziletleri hakkında bilgi verdi.
 Orucun ve diğer ibadetlerin bir kamp hayatı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çeker, “Nasıl ki bir kamp programı yapıldığında normal hayatın dışında özel bir program uygulanıyor ve insanlara bir takım üstün vasıfları kazandırmak için alıştırmalar yapılıyorsa oruç ve diğer ibadetler de bir kamp hayatıdır. Mesela oruç farz olmasaydı, Ağustos ayının sıcağında 15 -16 saat aç kalacaksınız denseydi aklımız almazdı. Bu kamp hayatıyla bunların yapılabileceğini öğreniyoruz. Böyle bir hayatı bilmeyen toplumlarda ufacık bir kriz olduğu zaman hayatları alt üst oluyor. Ama bizi hiç etkilemiyor” dedi.
Prof. Dr. Çeker, “Orucun bize öğrettiği ikinci özellik ise niyetin gücüyle ruhun bedene emretmesidir. Beden de ruhtan aldığı bu emri yerine getirir. İnsan acıktığında midesini yemekle nasıl doyuruyorsa ruhunu da ibadetle doyurabilir. Acıkan ruhumuzu ibadet dışında başka şeylerle doyurmaya çalışmak midemizi çöplükten doyurmaya benzer. Orucun öğrettiği bir başka şey ise sabırdır. Sabrı öğrenen insanda stres diye bir şey söz konusu olmaz” diye konuştu. Sivil savunma hizmetlerinin 17 Aralık 2009’da tek çatı altında birleştirildiğini anlatan Yıldız Tosun ise acil durum ve afet yönetiminin daha verimli yürütülebilmesi için böyle bir düzenleme yapıldığını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.