Oruç Baba Türbesi’nde ‘arkeolojik Kazı’ Gerginliği

Oruç Baba Türbesi’nde ‘arkeolojik Kazı’ Gerginliği

Fatih’teki Oruç Baba Türbesi’nin içinde bulunduğu yeşil alanda arkeolojik kazı çalışması altında 3 katlı külliye yapılmak istendiğini öne süren mahalleli, dernek yetkililerine tepki gösterdi. Arkeolojik çalışmaların Müzeler Müdürlüğü’nden...

Fatih’teki Oruç Baba Türbesi’nin içinde bulunduğu yeşil alanda arkeolojik kazı çalışması altında 3 katlı külliye yapılmak istendiğini öne süren mahalleli, dernek yetkililerine tepki gösterdi. Arkeolojik çalışmaların Müzeler Müdürlüğü’nden arkeolog gelmeden yapıldığını söyleyen vatandaşlar, mahallelerindeki tek yeşil alanın yok edilmeye çalışıldığını kaydetti. Yaşanan gerginlik ile alakalı belediyeyi suçlayan vakıf yetkilisi ise, belediyenin araziye sahip olmak istemesi yüzünden tartışmaların çıktığını iddia etti.

Topkapı’da bulunan ve Vakıflar mülkiyetinde bulunan 2 bin 348 metrekarelik arazi, 10 sene süreyle ’yeniden ihya, inşa ve restore edilmesi kaydıyla; dini, ilmi ve eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere’ 10 Temmuz 2013 tarihinde Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı’na tahsis edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ise, 3 kat yüksekliğe kadar sosyo-kültürel tesis alanı temel kazısı için izin verdi. Haziran ayında parkta bulunan bankların sökülmesi üzerine başlayan gerginlik, vatandaşların parkı kapatan zincirleri kırarak yeniden kullanıma açmasıyla sona ermişti.

Geçen hafta vakıf yetkililerinin arkeolojik kazı çalışması için parkın duvarına demir perde çekmesiyle vatandaş ile vakıf yetkilileri arasında gerginlik meydana gelmişti. Zabıta ekipleri ise çalışmanın yapılması için gerekli olan izinlerin eksik olduğunu belirterek, demir perde inşasını durdurdu. Zabıta ile vakıf çalışanları arasında yaşanan gerginlik sırasında çevre sakinleri de bölgede bulunan tek boş alanın bu arazi olduğunu söyleyerek inşaata tepki gösterdi.

Arkeolojik kazı çalışması altında parka bina yapılacağını ileri süren vatandaşlar ile vakıf yetkilileri arasında bugün yine gerginlik yaşandı. Geçen haftadan beri parkın etrafının çevrilmeye çalışıldığını dile getiren Avukat Arman Yılmaz, “Vakıf yetkililerinin Bölge Koruma Kurulu’ndan almış oldukları izinler var. Bu izni göstererek kendilerince çalışma başlattılar. Arkeolojik çalışma ama burada arkeoloğun olması gerekiyor. Müzeler Genel Müdürlüğü’nden bir yetkilinin burada olması gerekiyor. Müzeler Genel Müdürlüğü’nü aradık. Kendilerine bir başvuru yapılmadığını söylediler. Dolayısıyla şimdi kendi görevlilerini gönderiyorlar. Şimdi görevliler tespit yapacak. Aşama aşama parkı kazarak, halkı sindirmeye çalışıyorlar.” dedi.

'TEK YEŞİL ALAN YER BURASI'

Geylani Vakfı’nın parkta 3 katlı külliye yapacağını ileri süren mahalle halkından Zeynep Sevim “Alan Fatih’in kıymetli bir bölgesinde. Burayı Vakıflar’dan 500 liraya komik bir rakama kiralamışlar. Biz mahalle halkı olarak hiçbir kuruma antipati beslenildiğinden dolayı değil, biz bu alanın park olarak kalmasını istiyoruz. Zaten türbe de var burada. Deprem olduğu zaman buraya geliyoruz. Çayımızı burada içiyoruz. Tek boşluk alanımız burası. Başka boş alanımız yok. Arkeolojik kazı alanı diyorlar ama içeride arkeolog yok. Perşembe, Cuma günü Müzeler Müdürlüğü’ne gittik. Böyle bir izinlerinin olmadığını söylediler. Şimdi onları bekliyoruz. Geçen hafta zabıtanın ağzını kanattılar. Şimdi zabıtayı içeri almıyorlar. Zabıta da kuzu kuzu bekliyor.” diye konuştu.

‘BURAYI BELEDİYEDEN KURTARDIK’

Arazinin sorumluluğunun belediyede olması halinde daha büyük yapıların yapılacağını söyleyen vakıf yetkilisi, “Gerçekler ortaya çıkınca milletin desteği bize olacak. Burayı yine millet kullanacak. Burası sosyal yaşam alanı olacak. Burası kazılacak ama niye kazılacak? Arazide bir tarihi bulgu var mı diye kazılacak. 5’te bir oranında imar izni var. Anıtlar Kurulu’nun vermiş olduğu izin doğrultusunda iki ya da üç katlı inşaat yapacağız. Tekke olarak kullanacağız. Halka açık. Tasavvuf kültürünü halka anlatmak için bunu yapıyoruz. Belediye buraya sahip olmak istemesi yüzünden bu tip sorunlar oluyor. Belediyenin yeşil alan derdi yok. Burayı kendisi imara açıyor. Biz burayı belediyeden kurtardık. Vakıflara geçti. Biz olmasaydık belediye inşaat yapacaktı.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.