Ortadoğu'ya su yolları yaptık

Ortadoğu'ya su yolları yaptık

Aydınlar Ocağı’nda Zemzemin Sırları ile Mekke Su Yolları’nı anlatan Yönetmen Dursun Özden, 300 yıl kutsal topraklara ve Ortadoğu’ya hükmeden Osmanlı’nın yaptığı eserler ve su yollarıyla damga vurduğunu söyledi

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Hz. Hacer ile başlayan kutsal su zemzem ile Osmanlı döneminde yapılan Mekke Su Yolları’nı anlatan Gazeteci-Yazar ve Yönetmen Dursun Özden, mukaddes topraklarda geçen 4 bin yıllık bir öyküyü dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanı’nın kendisinden objektif bakış açısıyla ve şiirsel bir anlatımla Zemzem Belgeseli yapmasını istemesiyle 7 bölümden oluşan belgeselin çekimlerine başladığını ifade ederek konuşmasına başlayan yönetmen Dursun Özden, su kristallerini inceleyen Japon bilim adamı Prof. Dr. Masaru Emoto’nun kendisine zemzem kristalinin hikâyesini anlattığını belirterek “Prof. Dr. Masaru, Tokyo’da bana mikroskop ortamında zemzem kristalini incelerken çeşitli ses tınılarında o kristalin aldığı şekilleri gösterdi. Çan sesinde kristalin karardığını gördük. Ezan sesinde kristalin netleştiğini, tam bir yıldız şeklinde ve ortasında kâbeye benzer bir doku oluştuğunu gördük. Tabi ben çok heyecanlandım.” dedi.

Kâbe içinde çekimlere izin alamadıklarını fakat gizli çekimler yaptıklarını, kâbe dışındaki çekimlerle ilgili olarak o dönemin İslâm İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olan Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan çok yardım aldıklarını belirten Dönmez, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’in Mekke’ye yaptığı su hizmetleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “İstanbul’da bir kütüphanede, 1901 yılında II. Abdülhamid döneminde yaptırılan 1/4000 ölçekli Mekke Su Yolları haritasını bulduk. Mekke su yollarını çekmemizde bu harita bizim rehberimiz oldu. Sultan Abdülhamid, Cidde’nin 60 km güneyinde Kızıldeniz kıyısında bir su arıtma tesisi kurdurmuş. Dünyanın en tuzlu suyunu arıtarak yaklaşık yerin altından 3-4 metre ve 80 kilometre zunluğunda Mekke’ye su getirtmiş. Bu arada Mekke ve Medine arasındaki 400 kilometre Osmanlı izlerini arayarak onları da belgeledik. Revakları da kayıt altına almıştık. Şimdi biliyorsunuz bu revaklar yıkılıyor. Tıpkı Zemzem Tower’in yerinde olan o kalenin yıkıldığı gibi.”

ÜÇ KADIN – SANAT VE SEVDA

Zemzemin Sırları ve Mekke Su Yolları anlatırken üç kadını, sevda öyküsünü, sanat, edebiyat ve şiirselliği işin içine sokarak daha evrensel ve daha geniş kapsamlı bir belgesel elde eetiklerini belirten Özden, “Öykümüz Hz. Hacer ile başlıyor. Abbasi hükümdarı Harun Reşid’in eşi Zübeyde Hatun kendi maddi imkânlarıyla 40 km. uzunluğunda Mekke su yolu yaptırmasıyla devam ediyor. 1560 yılında Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın hanımı Hürrem Sultan, kızı Mihrimah Sultan adına Arafat’tan Mekke’ye kadar 24 km uzunluğundaki Mihriman Sultan Mekke Su Yolunu Mimar Sinan’a yaptırıyor.  Mimar Sinan, Mihriman Sultan’a âşık olduğu için sevdasını o su yolundaki taşlara âdeta bir oya gibi işlediğini gördük” şeklinde konuştu. Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbetin sonunda dinleyicilere Kutsal Su Zemzem ve Mekke Su Yolları Belgeseli’nin bir bölümü gösterildikten sonra Konya eski Milletvekilleri Musa Erarıcı ile Mustafa Kabakcı, yönetmen Dursun Özden’e, Konya Aydınlar Ocağı adına kitap hediye ettiler. 20’ye yakın kitabı bulunan yazar Özden de, katılımcılara, kendi şiir kitabını imzaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.