Opsiyon Modelini Kullananların Tercihi Alman Vatandaşlığı

Opsiyon Modelini Kullananların Tercihi Alman Vatandaşlığı

Almanya’da kaldırılan opsiyon modelinden istifade ederek kararını veren gençler üzerinde yapılan ilk ve tek araştırmanın sonuçları açıklandı. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) yaptırdığı araştırmaya göre iki vatandaşlıktan...

Almanya’da kaldırılan opsiyon modelinden istifade ederek kararını veren gençler üzerinde yapılan ilk ve tek araştırmanın sonuçları açıklandı. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) yaptırdığı araştırmaya göre iki vatandaşlıktan birine karar veren gençlerin büyük çoğunluğu Alman vatandaşlığında karar kıldı. Sebeplerinin de sorulduğu ‘Süreli vatandaşlık’ adı verilen araştırmada gençlerin vatandaşlıktaki yasal avantajlara bakarak karar verdikleri belirlendi.

Alman vatandaşlığı ile birlikte AB vatandaşı olmanın getirdiği avantajların en önemli tercih sebebi olduğu gözlenirken, Almanya’da doğmuş olmak, kendini buraya ait hissetmek ve gelecekte de burada yaşamayı düşünmek gibi düşünceler de kararda etkili olmuş. Karar vermede önemli bir diğer etkenin de ailenin genç üzerine olan kuvvetli tesirleri olduğu açıklandı. Araştırma, ülke vatandaşlarına ayrıca yer vermese de Türk pasaportu taşıyanlarda erkek ve kadınların tercihlerini sıralama konusuna ayrı bir yer ayrılmış. Burada kadınların erkeklere kıyasla avantajlı gördükleri Alman vatandaşlığını tercih etmeyi daha fazla önemsedikleri göze çarpıyor.

Erkeklerde ise Türk vatandaşlığını korumaları halinde askere gitmeleri şart olmasına rağmen vatandaşlık tercihinde bunu beklenenin aksine çok da fazla önemsememiş.

UYUM TARTIŞMALARINA OLUMLU KATKISI BEKLENİYOR

Almanya’da yüksek eğitim alan veya bu yönde istikamet çizmiş olanların Alman vatandaşlığını tercih ettikleri ortaya çıkarken, anavatanı ile irtibatı çok sıkı olanların tercihinin ise Alman vatandaşlığı olmadığı öğrenildi. Opsiyon modelinin geçerli olduğu yıllarda gençler ailesinin vatandaşlığı ya da Alman vatandaşlığı arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyordu. 2000 yılında dünyaya gelmiş gençleri için bir geçiş dönemi düşünülmüş ve 2008 yılından beri sayıları 20 bin civarında olan bu gençler için işlem dönemi olarak devam ediyor. Bunlardan 14 bin kadarının Türk pasaportu taşıyan ailelerden geldiği ifade ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.