Önce Tetanos Aşısı Olup, Sonra Mozaik Yapıyorlar

Önce Tetanos Aşısı Olup, Sonra Mozaik Yapıyorlar

Geçmişi 5 bin yıl öncesine kadar dayanan mozaik, günümüzde sanatçılar eliyle sürdürülüyor. Seramikten metale, camdan ahşaba kadar birçok malzemeyle yapılan mozaik, zahmetli ve sabır isteyen bir sanat kolu. Kullanılan kerpeten ve diğer malzemeler...

Geçmişi 5 bin yıl öncesine kadar dayanan mozaik, günümüzde sanatçılar eliyle sürdürülüyor. Seramikten metale, camdan ahşaba kadar birçok malzemeyle yapılan mozaik, zahmetli ve sabır isteyen bir sanat kolu. Kullanılan kerpeten ve diğer malzemeler kesici olduğu için icracıların elleri yaralanabiliyor. Bu sebeple mozaik yapmak isteyenler, önce tetanoz aşısı oluyor. Fisun Aksu ve Emire Madran da bu sanatla ilgilenenlerden. Evlerinin bir odasını atölye olarak kullanan Aksu ve Madran, muhtemel yaralanmalara karşı tetanoz aşı olduklarını belirtiyor.

20 yıl önce seramik yaparak sanatla tanışan fen bilgisi öğretmeni Fisun Aksu, son 7 yıldır da mozaik üzerine yoğunlaşmış. Kerpetenle çalıştıklarını, cam, seramik, taş, mineral gibi malzemeler kullandıklarını hatırlatan Aksu, "Ellerimiz sürekli yaralanıyor. Tetanoz hastalığına yakalanmamak için iğne oluyoruz." diyor.

    Mozaik yaparken kendini çok özgür hissettiğini anlatan Aksu’nun ünlü ressamların meşhur tablolarını mozaik yaptığı eserlerinin yanı sıra soyut çalışmaları da var.

    2006 yılında öğretmenlikten emekli olan Emire Madran ise mozaik yaparken elinin kesildiğini ve dikiş atıldığını anlatıyor. Mozaik tutkusu sayesinde bu tür acılara katlandığını dile getiren Madran, mozaik yapma başlama hikayesini şöyle anlattı: "Emekli olunca sıkıldığım zaman arayışa girdim ve mozaikle tanıştım. Camın çok hassas, kırılgan ve renkli bir dünyası var. O büyülü dünya beni içine çekti. 3 yıl kursa gittim. 8 yıldır mozaikle ilgileniyorum. Evi kirletiyorum, eşim ve kızım katlanıyorlar. Eğer bir tasarım yapacaksam aklıma geldikçe gece bile olsa kalkıp yapıyorum."

    Çinli bir ressamın bir genç kızın yüzünü gösteren tablosunu mozaikle yapabilmek için 5 ay her gün 9’dan 5’e kadar çalıştığını ifade eden Madran, "Yüz hatlarını yaparken mikro mozaik kullanıyoruz. Camlar 4 milimden büyük değil. Çok zorlandım. Gözlerdeki ifadeyi vermek, zaman ve emek istiyor." diye konuştu.

    Aksu ve Madran, mozaik eserlerini, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’nde açtıkları sergide görücüye çıkardı. Sergi 30 Eylül’e kadar açık kalacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.