Ölümden gayrı her derde deva: Çörek otu
Peygamber Efendimiz’in (S.A.S) hadisinde ölümden başka her derde deva olarak tanımlanan çörekotunun yağına son dönemde vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşlar en çok kilo problemleri ve şeker hastalığı için çörekotu yağı kullanıyor
Genellikle ekmek ve unlu mamüllerin üzerinde kullanılan ve değeri bilinmeyen bir bitki tohumu, çörekotu. Genellikle katı olarak tüketilse de son dönemde yağına büyük ilgi var. Peygamber Efendimiz’in (S.A.S) "Sizlere şu çörek otunu tavsiye ederim. Zira bunda ölümden başka birçok hastalık için şifa vardır" sözü ve tıp dünyasının kanıtları çörekotunun faydalarının saymakla bitemeyeceğini gösteriyor. Çörekotu ise en çok zayıflama amacıyla ve şeker hastalığı için talep görüyor. Halk arasında bilinen çörekotu, açık mâvi renkli çiçekler açan otsu bir bitkinin tohumlarıdır. Bitkinin taç yaprakları iki parçalı ve bal özü bezleri taşıyan 8 tâne küçük parça hâlindedir. Meyveleri çok tohumlu olup, tohumlar siyah renkli ve oval şekillidir. Çörekotu Güney Avrupa, Balkan memleketleri, Kuzey Afrika, Türkiye ve Hindistan’da yetiştiriliyor.
SICAK PRESTE ÖZELLİKLER KAYBOLUYOR
Son dönemde çörekotunun aktar ve eczanelerde şişelenmiş yağı satılıyor. Bazı işyerleri ise çörekotunun vatandaşların gözü önünde sıkarak paketleyip satıyor. Çörekotu iki şekilde sıkılarak yağı elde ediliyor. Soğuk veya sıcak pres yoluyla. Sıcak pres yolunda daha fazla çörek otu yağı elde edilir ve bu soğuk presten daha hızlı ve daha az masraflıdır. Fakat sıcak pres esnasında çörek otu yağı ısıya dayanamaz ve özelliklerini yitirir. Çörekotunun katı mı yoksa sıvı yağının mı tüketilmesi gerektiği hakkında da kesin bir bilgi yok. Bir taraftan çörek otu tohumunun lifli yapısının sindirilemediği, bu durumun çörek otunun etkinliğini azatlığı savunulmaktadır. Bu durumda çörek otu yağının daha faydalı olduğu söylenir. Diğer taraftan ise çörek otu tohumundaki lifli yapının tohumda bulunan etken maddeleri vücuda yavaş yavaş ama etkili bir biçimde verdiği ve aşırı dozları engellediği iddia ediliyor.
YERLİ TOHUM ACI OLMAZ
Konya’da çörekotu yağı konusunda akla gelen isimlerden birisi de Deva Baharat, Mehmet Ergin. Ergin, soğuk pres makinası ile çörekotu yağını çıkararak filtrasyon işlemi yapmadan vatandaşla buluşturuyor. Son dönemde çörekotu yağına ilginin arttığını belirten Ergin vatandaşların en çok kilo problemleri ve şeker hastalığı şikayeti ile yağı kullandığını ifade etti. Çörekotunun kilosunun kaliteye göre 15-20 lira arasında değiştiğini söyleyen Ergin, tohumun cinsine göre bir kilo çörekotundan yaklaşık 250 gram yağı çıktığını söyledi. Soğuk pres makinasında keten tohumu, kabak çekirdeği ve çörekotunun yağının çıkarılabildiğini belirten Ergin, şöyle konuştu: “Yüzde 90 çörekotu yağını çıkarıyoruz. Çörekotu bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Şeker hastalığı, aslım, bronşit, mide problemleri, alerji, kanser, iltihaplar ve sayamayacağımız kadar çok hastalığın şifası. Hadiste de ölümden başka her derde deva olduğu söyleniyor. Eczane ve bazı yerlerde de satılıyor ama biz vatandaşın gözünün önünde yaptığımız için tercih ediliyoruz. Kapalı şişede satılanlar fabrikasyon oluyor arıtma ve filtreleme işlemlerinden geçiyor. Biz çıkan yağı hiçbir işlemden geçirmeden sunuyoruz. Çörekotu Suriye ve diğer bölgelerden de geliyor fakat biz yerli tohum kullanırız. Dışarıdan gelenler biraz daha acı ve bol posalı oluyor. Genel olarak 250 mililitrelik şişelerde alıyor vatandaşlar. Saha akşam 1 tatlı kaşığı kullanılmasını öneriyoruz. Kullanıldığı zaman düzenli kullanılmalı. Zaten bir yan etkisi de bulunmuyor. 250 mililitre 20 lira. Litresini 70 liradan satıyoruz. Aşırı talep var, buna bağlı olarak fiyatlar değişiyor. İnternetten de talep geliyor. Kargoyla Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz.”
ÇÖREKOTUNUN İÇERİĞİ
Takriben yüzde 21 protein, yüzde 38 karbonhidratlar ve yüzde 35 bitkisel yağlardan oluşmaktadır. İçeriğindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve uçmayan yağlardır. Diğer maddeler ise, linoelik asit(Omega-6, Omega-3), oleic asit, palmitik asit, kalsiyum, sodium, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenium, fosfor, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve vitamin C dir. Çörek otu, içerisinde insan vücudu için gerekli olan protein, karbonhidrat, yağ asitleri, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, A, B ve C vitaminleri gibi birçok temel besin elamanlarını içermektedir.
HÂLİD ŞEN - MERHABA ŞEHİR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.