Öğretmenlerin itirazlarına rağmen sınav yapılacak!
Uzun bir süredir özellikle sosyal medya hesapları üzerinden seslerini duyurmaya çalışan, 19 Kasım'da gerçekleştirilecek olan “kariyer basamakları sınavının” öğretmenler arasında ayrıma neden olacağını söyleyen, öğretmenin “Uzman” veya “Başöğretmen” diye nitelendirilmesinin doğru olmadığını belirten öğretmenlerin beklediği olmadı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdığı Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndan da beklenen sonuç çıkmadı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavı 19 Kasım'da yapacak. Çoğu öğretmen sınava girmeme kararı alırken, yine birçok öğretmen de ekonomik nedenlerden ötürü sınava girme kararı aldı. Sınava giren ve başarılı olan öğretmenlerin maaşı belli oranda artacak.
BİZ SINAVI DOĞRU BULMADIK, BULMUYORUZ
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, “Kanuna evet, sınava hayır” dediklerini tekrar vurguladı. Başkan Karlıer, sınavsız bir şekilde görevde 10 yılını dolduran öğretmenlerin uzman, 20 yılını dolduranların da başöğretmen olmasının daha doğru olacağını aktardı. Sınav yapma kararının öğretmenleri ciddi şekilde üzdüğüne dikkat çeken Karlıer, “Sınavla belirleme yapmayı doğru bulmuyoruz. Öğretmenleri kimse incitemez, kıramaz. Bu yanlıştan bir an evvel vazgeçilmesi gerektiğini söyledik ama geri adım atılmadı. Kanuna bir ek madde konularak, taleplerin giderilmesi şarttı. Biz, öğretmenlerin sınavla uzman veya başöğretmen olmasını istemiyoruz” dedi.
İKAZ VE ÖNERİLER DİKKATE ALINMADI
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun uzun bir süredir eğitim gündemini meşgul ettiğini belirten Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç ise “Maalesef tüm iyi niyetli ikaz ve öneriler dikkate alınmamış uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarının verilmesi sınav şartına bağlanmıştır. Türk Eğitim Sen olarak kariyer basamakları uygulamasının ilk başladığı 2005 yılından beridir söylüyoruz. Sınav yalnız bilgiyi ölçer. Oysa ki, öğretmenlik sadece 'bilme' mesleği değil, 'öğretme' mesleğidir” şeklinde konuştu.
İDDİA VE TALEPLERİMİZDEN VAÇGEÇMEDİK
“Kariyer planlamasında esas alınması gereken tek ölçüt mesleki tecrübe, kıdem, hizmet yılı olmalıdır. Buna göre 10 yıllık öğretmenler uzman 20 yıllık öğretmenler de başka herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın başöğretmen olarak değerlendirilmelidir” diyen Köç, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Sahada öylesine bir hava oluşturulmaya çalışılmaktadır ki; sendikamız, sanki Öğretmenlik Meslek Kanunu sürecinde gerekeni yapmamış ya da kariyer sınavıyla ilgili iddia ve talebinden vazgeçmişçesine bir algıya mahkum edilmeye çalışılmaktadır.
Oysa ki, Türk Eğitim-Sen, ÖMK’nın çıkarılacağının kamuoyuna ifşa edildiği 23 Ekim 2018’den teklifin TBMM’ye sunulduğu 31 Aralık 2021 tarihine kadar, meslek kanunu ile ilgili bir sendikanın yapması gereken ne varsa ortaya koymuştur. Sınava karşıyız.”
EĞİTİM CAMİASI KAOSA SÜRÜKLENİYOR
Mesleğin onuruna sahip çıkma adına eylem yaptıklarını, her şartta ve koşulda sınavın iptal edilmesi gerektiği noktasında sendika olarak çalışma sürdürdüklerini kaydeden Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit de şunları söyledi: “Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin bazı fıkralarına ve kariyer basamakları sınavına itiraz ettik, etmeye de devam edeceğiz. Taleplerimize kulak tıkandı. Sınav, 19 Kasım'da yapılacak. ÖMK düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB’in ısrarla somut bir adım atmadı. Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur. Sınav, bir dayatmadır. Bu dayatmaya karşıyız. Öğretmeni kimse ayrıştıramaz. Anayasa Mahkemesi, '3 sendikayı, Milli Eğitim Bakanlığı'nı çağıracağım' dediği halde bu kararı tanımayan bir anlayış var karşımızda. Kurumları, öğretmenleri neden göz göze göre ateşe atıyorsunuz. Sınav ertelenmeliydi. Çünkü AYM'den henüz daha net bir sonuç çıkmadı. Sektör kaosa sürükleniyor. Cumhurbaşkanımızın 'Ne oluyor' demesi gerekir.”
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.