Obama Çin’e Geliyor, Apec Süresince Uçurtma Yasak

Obama Çin’e Geliyor, Apec Süresince Uçurtma Yasak

Çin, 2008 Pekin Olimpiyatları’ndan sonraki en büyük organizasyonu olan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Pekin’de 7-12 Kasım arası yapılacak zirve için olağanüstü önlemler alındı. Öyle ki güvenlik...

Çin, 2008 Pekin Olimpiyatları’ndan sonraki en büyük organizasyonu olan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Pekin’de 7-12 Kasım arası yapılacak zirve için olağanüstü önlemler alındı. Öyle ki güvenlik gerekçesiyle zirve süresince uçurtma uçurtmak dahi yasaklandı, olay yerine yüz tanıma sistemine sahip çok sayıda kamera yerleştirildi.

ÖNLEMLER NELER?

ABD Başkanı Barack Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Kanada Başbakanı Stephen Harper gibi liderler, APEC toplantılarına katılacak. Çinli yetkililer, 21 kurucu üyesi bulunan birliğin liderlerinin katılacağı toplantıların sorunsuz geçmesi için başta hava kirliliğini önleme gibi güvenliğe yönelik ve daha birçok alanlarda radikal önlemlere başvuruyor.

Alınan güvenlik önlemleri 2008 Pekin Olimpiyatları’ndan daha radikal. Güvenlik önlemlerinin görülmemiş düzeyde olmasının nedenlerinden birinin de, Çin’in özel yönetim bölgesi olan Hong Kong’da devam eden öğrenci gösterilerinin etkisi olduğu ileri sürülüyor. Zira Hong Kong'da hükümet karşıtı gösteri düzenleyen öğrencilerin, Çinli üst düzey yetkililerle görüşebilmek umuduyla, APEC zirvesi sırasında Pekin'e 5 kişilik heyet göndereceği haberleri de basına yansımıştı.

Gazetecilerin, basın akreditasyon kartlarını almak için gittiği ve 2008 olimpiyatlardaki tesislerden olan ve APEC’in bazı toplantılarının yapılacağı Çin Milli Kongre Merkezi’ne girişte bile iki kez arama yapılıyor ve cüzdanın içine varıncaya kadar bakılıyor.

Çin medyasına göre, zirve boyunca konaklamaların kullanılacağı bazı otellerin resepsiyonlarında sağlık ürünü satışı askıya alınacak ve zirveye katılan Müslüman heyetler için helal gıda konusuna da dikkat edilecek.

KARGO ZAMLANDI, METROYA BİNMEK ZORLAŞTI

Ayrıca başkentte internetten yapılan alışverişlerde daha önce kargo ücreti alınmazken, zirve nedeniyle kargoların şu an ücretli olduğu ifade edildi. Zirve süresince bölgedeki ara sokaklardaki seyyar satıcılara da izin verilmeyeceği belirtildi.

Başkentte metroya binecek yolcular güvenlik gerekçesiyle önce istasyonların girişinde bekletiliyor, sonra teker teker içeri alınıyor. Burada yapılan güvenlik taramasından sonra ancak yolcular metroya binebiliyor. Bazı yolcular ise yarım saate varan gecikmeyle istasyona girebildiklerini belirtiyor.

HALK TEMİZ HAVA SOLUDU

Öte yandan trafiğin yoğun olduğu Pekin’de, zirve süresince trafik sıkışıklığının yaşanmaması ve karbon emisyonun azaltılması için trafiğe çıkacak özel araçlara tek-çift plaka uygulaması yapılıyor. İnşaat ve kimyasal atık taşıyan araçların da trafiğe çıkışı yasaklandı. Şehirde, zirve için tüm inşaat ve yıkım çalışmaları durduruldu.

Komşu Tianjin şehri, Hebei, Shanxi ve Shandong, Henan eyaletleri ile İç Moğolistan Özerk Bölgesi de 10 gün boyunca hava kirliliğiyle mücadelede sert önlemler aldı. Sadece Hebei eyaletinde 2 bin 386 şirket kapatıldı ya da üretimi askıya alındı. Ayrıca 2 bin 445 çalışma sahasında çalışmalar da durduruldu.

Öte yandan, alınan önlemler etkisini gösterdiği belirtiliyor. Pekin’deki hava kalitesi herkesin görmek istediği seviyelere geldiği, vatandaşların temiz hava solumanın mutluluğunu yaşadığı ifade ediliyor.

Bu arada zirveden sorumlu büro çalışanları dışında Pekin’deki işveren kurumlar, okullar, enstitüler ve sosyal organizasyonlar da tatil yapıyor. Hükümet, halkın Pekin dışına tatile gitmeleri için teşvik ediyor.

ZİRVENİN TAKVİMİ

Pekin'in kuzeyindeki Huairou ilçesinde yeşil manzarasıyla ünlü ve yaban kazalarının dinlendiği göl manasına gelen Yanqi Gölü’nde yer alan tesislerde 22'inci APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı yapılacak.

APEC zirvesinin takvimine göre, 7-8 Kasım günlerinde APEC 26'ıncı Bakanlar Toplantısı, 9-10 Kasım günlerinde APEC CEO Zirvesi ve 10-11 Kasım günlerinde ise APEC Liderler Zirvesi yapılacak. Zirve boyunca Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, APEC üyesi ülkelerin liderleriyle de bir araya gelecek.

Ana gündem maddelerinin; serbest ticaretin teşviki, bölgesel ekonomik entegrasyonun derinleştirilmesi ile ekonomi ve teknoloji alanında işbirliğinin güçlendirilmesi şeklinde sıralanan zirvenin ana teması "Asya-Pasifik Ortaklığıyla Geleceği Şekillendirmek" olarak belirlendi.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ını temsil eden APEC, dünya ticaretinin yüzde 44'ünü, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın da yüzde 55'ini oluşturuyor.

ABD KARŞI

Bu arada, ABD, Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) için müzakereler yürütüyor. ABD medyasına göre, Washington, APEC çerçevesinde bir serbest ticaret bölgesine karşı çıkıyor ve bu bölgeye ilişkin herhangi bir maddenin APEC sonuç bildirgesine girmemesi için çalışmalar yürütüyor.

Çin ise, APEC serbest ticaret bölgesi fikrinin 2006 yılında Hanoi’de yapılan APEC Zirvesi'nde ortaya konduğunu, APEC'in 21 kurucu üyesinin tamamının bu fikri desteklediğini açıkladı. Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı Wang Aiwen, "Şu an için tüm üyelerin desteğini aldığımız söylenebilir. Tabi ki somut esaslar üzerinde tartışmalar sürüyor. Fakat görüş ayrılıklarının çözüme kavuşturulacağı konusunda eminim." ifadelerini kullandı.

2280 GÖNÜLLÜ EĞİTİLDİ

Çin, APEC zirvesi için 8 bin 300 aday arasından 2 bin 280 gönüllü belirledi.

Ülkedeki 23 üniversiteden seçilen ve zirvede görev alacak gönüllülere, 8 günlük APEC’in temel bilgileri, servis etiketi, uluslararası konferans İngilizcesi, acil yönetim ve Çin kültürü eğitimi verildi. Seçilen gönüllülerin üçte birinden fazlasının İngilizce sertifikası olduğu ve bunlardan bazılarının Japonca, Rusça, Fransızca, Almanca ve İspanyolca gibi dilleri konuşabildiği kaydedildi. Organizasyon yetkilileri, İngilizce iletişim kabiliyetlerinin test edildiği ve bunun görevlendirmede ana referans olduğunu açıkladı.

OBAMA GELİYOR

ABD Başkanı Barack Obama, 10-16 Kasım günleri arasında çıkacağı Asya gezisinden önce Çin, sonra da Myanmar ve Avustralya'yı ziyaret edecek. Obama, başta Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping olmak üzere Çinli liderlerle bir araya gelecek. Bu ziyaret, Obama’nın 5 yıl içinde Çin'e yaptığı ikinci resmi ziyaret olacak.

Obama’nın Myanmar ziyareti sırasında, Doğu Asya Zirvesi ve ABD-ASEAN Zirvesi'ne katılacağı, ardından da Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlenecek G20 Zirvesi'ne iştirak edeceği belirtildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.