Numan Kurtulmuş: Sadece Silahların Bırakılması Yetmez

Numan Kurtulmuş: Sadece Silahların Bırakılması Yetmez

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm sürecin bir günlük mesele olmadığını ve sürecin başarı ile sonlanması isteyenler olduğu kadar sürecin bitmemesini isteyenlerin de bulunduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Sadece silahların bırakılması...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm sürecin bir günlük mesele olmadığını ve sürecin başarı ile sonlanması isteyenler olduğu kadar sürecin bitmemesini isteyenlerin de bulunduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Sadece silahların bırakılması yetemez. Aynı şekilde, siyasetin tehdit altında yapılmaması gerekir." diye konuştu.

    Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Pervin Buldan ve Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder’i kabul etti.Çözüm sürecinin ne kısa süre içinde başarılı bir şekilde sona ermesi için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için gayret gösterdiklerini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’ye çok ağır bedeller ödetmiş bu meselenin ila-nihaye çözülmesi gerektiğini vurguladı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, hükümet olarak çözüm sürecindeki siyasi iradenin sağlam temellere dayandığından söz ederek "Bu sürecin bir an evvel bitmesini isteyenler olduğu gibi hiç bitmemesini isteyenler de var. Bununla ilgili provokatörler ortaya çıkabilir. Süreci baltalamak isteyenler ortaya çıkabilir. Biz bu süreci inşallah bir siyasi akılla çözeceğiz." şeklinde konuştu.

    

    "IŞİD BİR SEBEP DEĞİL, BİR SONUÇTUR"

    Dünyanın hiçbir ülkesinin 1,5 milyon gibi çok büyük sayıdaki mülteci dalgası ile baş etmeyi başaramayacağını kaydeden Numan Kurtulmuş, "Şunu iftiharla ifade etmek isterim ki, Türkiye birkaç içerisinde 150 bin kişiyi kimsenin burnu kanamadan ülkeye alabilmeyi başarmıştır." dedi. IŞİD’in bir sebep değil, bir sonuç olduğunu belirten Kurtulmuş, "Suriye’deki siyasi istikrarsızlık, Suriye’deki geniş kitlelerin siyasal katılım sürecinin dışarıda kaldığı bir süreç, aynı şekilde Irak’ın bölünmüşlüğü ve Irak’ta kitlelerin önemli bir kısmının siyasal sürecin dışına itilmiş olması. Bütün bunlar aslında IŞİD sonucunu doğuran nedenlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

    "SADECE SİLAHLARIN BIRAKILMASI YETMEZ"

    Çözüm sürecinin sonuna gelindiği iddialarının sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bir günlük bir meseleyi çözmeye çalışmadıklarını belirtti. Kurtulmuş, "3 iradenin yan yana gelmesi mecburiyeti vardır. Birincisi, siyasi irade. Çözüm sürecini bitirmeye kararlıdır. İkincisi, elinde silah olanların silah bırakma iradesidir. Burada da silahların artık geçersiz olduğu yönünde bir irade başından beri ortada duruyor. Sonuncusu da halkın buna destek vermesi. Türkiye halkı büyük oranda bu sürece destek veriyor. Ben ve hepimiz isteriz ki, yarın sabah bitirelim bu işi. Ama, bu kadar kolay bir süreçle karşı karşıya değiliz.” ifadelerini kullandı.

    Kurtulmuş, bundan 5 yıl önce rüyalarda görülse inanılmayacak çok önemli adımların başarıldığını anlatarak “Bütün bunlar yapılırken sadece silahların bırakılması yetemez. Aynı şekilde, siyasetin tehdit altında yapılmaması gerekir. Neyi kast ediyorum? Yol kesmeler, şehirler üstündeki bir takım tehditler, bir takım araç yakmalar vesaire. Kendisi bizatihi silahlı olmayan ama tehdit olayları olarak görebileceğimiz olayların da sonlandırılması lazım.” dedi.

    "ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUKLARI EN İYİ ŞEKİLDE YERİNE GETİRMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ"

    Pervin Buldan, yeni görevinde Kurtulmuş’a bir nezaket ziyareti gerçekleştirdiklerini ve aynı zamanda çözüm sürecinin geldiği noktayı görüşmek üzere geldiklerini kaydetti. Süreçte birlikte çalışacaklarını ve birlikte başaracaklarını kaydeden Buldan, "Bu konuda üzerimize düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz. Aynı çaba ve aynı sorumlulukları Sayın Kurtulmuş’tan da bekliyoruz." şeklinde konuştu.

    HDP, TEZKERELERE ‘HAYIR’ DİYECEK

    Ekim ayında tezkerenin Meclis gündemine geleceği ve tezkerenin kapsamının genişleyeceği iddialarının sorulması üzerine ise Pervin Buldan, "Başından beri biz tezkerelere karşı olan bir partiyiz. Bütün anlaşmazlıkları savaşla değil barış ve diyalogla çözebileceğimize inandığımız için Genel Kurul’a gelecek olan bütün tezkerelere ‘hayır’ oyu kullanacağız." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.