Nsu Komisyonu 10 Maddelik Reform Raporu Yazdı

Nsu Komisyonu 10 Maddelik Reform Raporu Yazdı

Almanya'da sekizi Türk 10 kişinin katlimından sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün işlediği suçların sorumlularını araştırmak için kurulan Federal Meclis NSU Komisyonu rapor yayınladı. 2012 yılında göreve...

Almanya'da sekizi Türk 10 kişinin katlimından sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün işlediği suçların sorumlularını araştırmak için kurulan Federal Meclis NSU Komisyonu rapor yayınladı. 2012 yılında göreve başlayan komisyon, yetkili mercilerin farkına varmadan aşırı sağcı terör örgütünün yıllarca nasıl cinayetler işlediği sorusuna cevap aradı.

10 maddenin yer aldığı raporda, özellikle eyalet ve federal güvenlik birimlerine 'ağır ihmalkarlıklar' ve 'organizasyon hataları ve eksiklikleri' suçlamaları yapıldı. Focus dergisi, raporun ilk maddesinin cinayetler hakkında yapılan soruşturmalardaki hatalar olduğunu yazdı.

İlk maddede, NSU terör örgütünün üyeleri Uwe Böhmhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe'nin 1998 yılında evlerinin ve garajlarının aranmasına yeterince hazırlanılmadığı, saldırıların ardında organize örgütler arandığı, Hamburglu soruşturmacıların görgü tanıklarının ifadelerini yeterince değerlendirmediği, cinayetlerin işlendiği Ceska 83 marka silah hakkında yeterince soruşturma yapılmadığı, Michele Kiesewetter cinayetinin işlendiği bölgede Chemnitz plakalı bir aracın kayıt altına alınmasına rağmen 3 yıl sonra soruşturulduğu ve Köln bombalı saldırısında görgü tanıklarının çok geç ifadesinin alındığı savunuldu.

Güvenlik birimlerinin soruşturma metotları eleştirilirken, kurbanların yakınlarına şüpheli muamelesi yapılması ve mağdur edilmesi de eleştirildi. Komisyonda yer alan milletvekilleri iç istihbarat birimlerini 'kesinlikle hata yaptılar' şeklinde eleştirirken, bu istihbarat birimlerinin kullandığı muhbirler de yeterince bilgi alınamadığı için eleştiri konusu oldu.

Raporun 6. maddesinde yetkili makamların NSU'ya izin verdiği ya da desteklediğine dair herhangi bir belge bulunmadığı açıklanırken, yedinci maddede siyasi sorumlular ele alındı. Buna göre başta Bavyera eyaletinin eski İçişleri Bakanı Günther Beckstein olmak üzere KRV eski İçişleri Bakanı Fritz Behrens, Hessen Başbakanı Volker Bouffier, eski Federal İçişleri bakanları Otto Schilly ve Wolfgang Schaeuble’nin farklı hata ve ihmalkarlıklar yaptıkları ileri sürüldü.

Sekizinci maddede polis teşkilatlarına ırkçı ya da siyasi motifli cinayetlerin daha iyi araştırılması ve uygun makam tarafından raporlanması tavsiye edildi. Federal Savcılığa daha fazla yetki verilmesi ve delillerin zaman aşımı süresinde önce asla imha edilmemesi de önerildi. Raporun son maddesinde ise iç istihbarat dairelerinin ellerindeki önemli bilgilerin ortak bir sistemde toplanılması tavsiye edildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.