Nobel Barış Ödülü Çocuk Hakları Savunucularına
2014 yılı Nobel Barış Ödülü 1997 doğumlu Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi’ye verildi.
Kızların okula gönderilmesi için yaptığı çalışmalar nedeniyle Taliban’ın ölüm listesinde yer alan Yusufzay 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken uğradığı silahlı saldırıda başından ve boynundan vurulmuştu.
Malala Yusufzay, geçtiğimiz yıl da Nobel Barış Ödülü'nün en güçlü adayları arasındaydı. Nobel Barış Ödülü geçtiğimiz yıl başkanlığını Türk büyükelçi Ahmet Üzümcü’nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne verilmişti.
Nobel Komitesi ödülün açıklanmasının akabinde yaptığı açıklamada; Kailash Satyarthi ve Malala Yusufzay’ın çocuklar ve gençler üzerindeki baskılar ve çocukların eğitim hakkı için verdikleri mücadelelerden dolayı ödüle layık görüldükleri ifade edildi.
Nobel Barış Ödülü, İsveçli bilim insanı Alfred Nobel'in vasiyeti gereği; her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor.
Komite tarafından daha önce yapılan açıklamada bu yılki barış ödülü için toplamda 278 kişinin aday gösterildiği ifade edilmişti.
Fizik, kimya, tıp ve edebiyat dallarındaki ödüllerin sahipleri geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Nobel Tıb Ödülü ABD'li araştırmacı John O’keefe ile Norveçli araştırmacı çift May-Britt ve Edvard Moser’e verildi. LED olarak bilinen “ışık yayan diyot” teknolojisini geliştiren Japon Araştırmacılar Isamu Akasaki ve Hiroshi Amano ile ABD'li araştırmacı Shuji Nakamura’ya ise fizik ödülü verildi. Yüksek çözünürlüklü süper mikroskopun mucitleri olan Alman uzman Stefan Hell ile ABD'li Eric Betzig ve William Moerner Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Dün açıklanan Nobel Edebiyat Ödülü ise eserlerinde Nazi işgalı altındaki Fransa’da insan manzaraları aktaran Fransız yazar Patrick Modiano’ya verildi. Ödüller Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde sahiplerine verilecek. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.