Nil Nehri Üzerindeki Çalışmalar, Bölge Ülkelerini Tedirgin Ediyor

Nil Nehri Üzerindeki Çalışmalar, Bölge Ülkelerini Tedirgin Ediyor

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Hossam Al-Moghazi, Sudan ve Etiyopya’dan gelen mevkidaşları ile bir araya geldi.Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan toplantıda bakanlar, Nil nehri üzerindeki El Nahda Barajı projesi ve bölgedeki su...

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Hossam Al-Moghazi, Sudan ve Etiyopya’dan gelen mevkidaşları ile bir araya geldi.

Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan toplantıda bakanlar, Nil nehri üzerindeki El Nahda Barajı projesi ve bölgedeki su güvenliği hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ayrıca toplantıda, baraj projesinin Mısır üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi.

Nil nehri üzerine 4 baraj inşa etmek isteyen Etiyopya, bu barajları daha çok sulama amaçlı değil elektrik üretimi için kullanmak istiyor. Bu inşaatların ise Mısır toprakları üzerinde sele sebep olabileceği belirtiliyor. Mısır, Sudan ve Etiyopya üçlüsü aradaki problemlerin giderilmesi, projelerin sağlıklı ilerleyebilmesi ve bir mutabakata varılması için sık sık görüşüyor.

Öte yandan 1929 yılında, Nil Nehri’nin sularının yüzde 80 oranında kullanım hakkı Mısır’a verilmişti. Çevre ülkelerle 1950’lerde imzalanan anlaşma sonrasında Mısır, bu avantajını korumuştu. Etiyopya’nın Nahda Barajı ile ilgili çalışmaları ise 2011’de başladı. Ülke, Mısır'ın söz sahibi olduğu bölgede, yapılan görüşmelere bir hayli önem veriyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.