Nereden geldiği tespit edildi

Nereden geldiği tespit edildi
Bilim insanları, meteorun takip ettiği rotayı belirlemek için video görüntülerinden faydalandı. Ortaya çıkan sonuçlar, Rusya'ya çarpan meteorun Apollo asteroidlerinden biri olduğunu gösteriyor.

Astronomlar, Rusya semalarında parçalanarak binden fazla insanın yaralanmasına neden olan meteorun nereden geldiğini buldu. Bilim insanları meteorun takip ettiği rotayı tespit etmek için amatör video görüntülerinden faydalandı. Elde edilen sonuçlar, meteorun Apollo asteroitleri ailesinden olduğuna ve Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağından gelmiş olabileceğine işaret ediyor.

Düşen meteorun, cep telefonu, güvenlik kameraları ile çekilmiş onlarca görüntüsü var. Bu videolardan ikisi bilim insanlarının meteorun tam olarak nereden geldiğini belirlemelerine yardımcı oldu. Söz konusu amatör kamere görüntülerini inceleyen araştırmacılar meteorun Dünya atmosferine girerken izlediği yolu tespit etti ve ardından meteorun Güneş çevresindeki yörüngesini yeniden yarattı.

Chebarkul Gölü'ne çarpan meteorun görüntüleri ve konumunu inceleyen araştırmacılar, meteorun büyüklüğü, hızı ve konumunu hesapladı. Yapılan hesaplamalara göre meteor 13 km/s ile 19 km/s arasında bir hızla hareket ediyordu, Korkin semalarını aydınlattığı sırada ise hızı 32 km ile 47 km arasında idi.

İlk tespitlerde meteorun ağırlığının on ton olduğu düşünülürken, NASA daha sonra meteorun ağırlığının 7000 ila 10000 ton arasında olduğunu açıkladı. NASA'ya göre nesne yaklaşık 17 metre büyüklüğündeydi.

Bugüne kadar, dünyaya yakın yaklaşık 9700 asteroit tespit edildi bunların da yaklaşıl 5200'ünün Apollo asteroitleri ailesinden olduğu düşünülüyor. Apollo asteroitleri dünyanın yakından geçen bir yörüngede hareket ediyor. İlk Apollo asteroidi 1918 yılında, Heidelberg-Almanya'da Max Wolf tarafından keşfedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.