Nefes alamıyoruz

Nefes alamıyoruz

Konya’da kar yağışının sona ermesiyle birlikte hava kirliliği kabusu tekrar başladı. Akşam saatlerinde etkili olan sisle birlikte tüm şehre yayılan kömür dumanı hayatı felç ediyor

Konya’da doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ile birlikte hava kirliliği son yıllarda büyük oranda azalsa da kalitesiz kömür kullanımı ve sanayinin şehrin içerisinde kalması nefes almayı güçleştiriyor. Kar yağışı ile birlikte hava kirliliği bir nebze azalsa da kar yağışının ardından son birkaç gün içerisinde etkili olan sis, hava kirliliği kabusunu tekrar yaşatmaya başlattı. Özellikle akşam saatlerinde astım hastaları dışarıya çıkmakta zorlanıyor. Sanayiden çıkan fabrika dumanları da şehir merkezinde kalınca hava kirliliği kaçınılmaz bir hale geliyor. Özellikle Karatay ve Meram’da kömür dumanından dolayı nefes alınamıyor.

Bugün çok önemli bir çevre problemi olan ve özellikle insan sağlığını etkileyen hava kirliliği, teneffüs edildiğinde solunum yolları rahatsızlıklarına sebep oluyor. Astım, kronik akciğer hastalar ve çocuklar için SO2 kirliliğinin yoğun olduğu dönemler özellikle çok tehlikeli. Yüksek SO2 konsantrasyonları astım krizlerine de yol açabiliyor.

Bu gibi nedenlerden dolayı da Büyükşehir Belediyesi son yıllarda hava kirliliğini önlemeye yönelik ciddi yaptırımlar yapıyor. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre hızla gelişen sanayisi, artan nüfus ve taşıt sayısına paralel olarak trafikten kaynaklanan emisyon miktarı düşünüldüğünde Konya’da Mahalle Çevre Kurulu kararı ile uygulanan Temiz Hava Programıyla hava kalitesi değerlerinde önemli oranlarda iyileşme sağlandığı ifade edildi.

BİN TON ZARARLI YAKIT ENGELLENİYOR

Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgiye göre hava kirliliğinin önleme faaliyetleri kapsamında; kaliteli yakıt temini, doğalgazın yaygınlaşması, yakma cihazlarının (soba ve kazanların) iyileştirilmesi, binalarda ısı yalıtımını hayata geçirme, küçük-orta büyüklükteki sanayilerden kaynaklanan emisyonlarının kontrol altına alınması ve denetimi çalışmalarını 24 saat kesintisiz olarak sürdürdürüldü bildirildi. Bu kapsamda yapılan açıklamada: “Konya’nın giriş bölgelerinde kaçak yakıt girişinin engellenmesi amacıyla denetimler kesintisiz olarak sürdürülmektedir. Yılda satışı ve kullanılması engellenen yakıt miktarı ortalama bin tondur. Belediyemiz Çevre Analiz Laboratuarında numune ekiplerimiz tarafından alınan ve özel olarak getirilen kömür numunelerinin analizleri yapılarak, kalori ve kükürt değerleri tespit edilmekte ve Mahalli Çevre Kurulu Kararı sınır değerlerine uygunluğu denetlenmektedir. Havaların soğumasıyla birlikte daha çok küçük ve orta boy işletmelerin yer aldığı sanayi bölgelerinde yapılan denetimlerde hava kirliliğine ve sağlık sorunlarına yol açan yakıtların kullanımı ve yakılması engellenmektedir.”

EN TEMİZ ŞEHİRLER ARASINA GİRDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda Konya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü ve 2 yıllık bir çalışma sonucunda tamamlanan IKONAIR projesi sonucunda Temiz Hava Eylem Planı oluşturulduğu ve 30 Nisan 2013 tarih ve 02 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile uygulamaları başlatıldığı öğrendildi. Konya’da hava kalitesi ölçümlerinin arasızlık bir şekilde devam edildiğini belirten belediye yetkilileri, “Şehrimizde hava kalitesi ölçümleri 2’si Belediyemize, 2’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olmak üzere toplam 4 istasyondan anlık olarak izlenmekte ve değerlendirilmektedir.

Şehrimizde hava kalitesinde gerek kükürtdioksit gerekse partikül madde kış sezonu ortalamaları mevzuatta belirlenen sınır değerlerin altında olmakla birlikte özellikle kükürtdioksit konsantrasyonları düşünüldüğünde Konya büyükşehirler arasında en temiz şehirler arasında öne çıkmaktadır” denildi.

EYLEM PLANI AMACINA ULAŞIYOR

Konya Hava Kalitesi Eylem Planı’nın ısınma, trafik ve sanayi kaynaklı kirletici emisyonların azaltımı ve önlenmesini içeren 20 farklı eylemden oluştuğunu ifade eden yetkililer, “Mahalli Çevre Kurulu’nca uygulamaya konulan Konya Hava Kalitesi Eylem Planı içerisinde yer alan ve uygulamalar içerisinde Belediyemiz sorumluluğunda olan Merkezi Isınan Binalarda Kömür Kullanımının Sonlandırılması, Binalarda Isı Yalıtımının Yaygınlaştırılması Çalışmaları, Fırınlarında Odun ve Türevi Atıkların Yakıt Olarak Kullanımının Önlenmesi ve Baca Filtre Teknolojilerinin Yenilenmesi, Sanayi Sitelerinde Atıkların Yakıt Olarak Kullanılmasının Önlenmesi, Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde kömür kullanımının sonlandırılması konularındaki çalışmalar 2013 yılında başlatılmış ve birçoğu tamamlanmış/tamamlanmak üzeredir. Bunun yanında yine eylem planları içerisindeki konulardan bireysel (soba) kömür kullanımının azaltılması, önemli kirleticiler arasında yer alan taş ocakları ve hazır beton tesislerinin kapalı sistem üretime geçmeleri, kirletici vasfı yüksek olarak belirlenen sanayi tesislerinde emisyonların azaltılması, kömür kullanımının sonlandırılması ve toplu ulaşım ağının genişletilmesi ile ulaşımda yeni CNG’li araçların hizmete sunulmuş olması vb. önlemlerinde dahil olduğu eylemlerin belirlenen program dahilinde uygulanması ile şehrimiz hava kirliliği sorununun önlenmesi ve hava kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenmiş olup çalışmalar kararlılıkla sürdürülmektedir” ifade edildi.

AB STANDARTINDA

Fosil yakıt kullanan bölgelerde ise hava kirlilik oranın arttığı açıklaması yapılırken son olarak yetkililer şunları kaydetti: “Konya’da hava kalitesinde kükürtdioksit ölçümleri grafikte belirtildiği üzere tüm bölge istasyonlarında yıllık ortalamalar AB sınır değeri 50 mikrogram metreküp değerinin altındadır. Konya şehir genelinde hava kalitesi değerleri benzer salınımlar göstermekte ancak özellikle kış aylarında fosil yakıtların kullanıldığı bölgelerde olumsuz meteorolojik faktörlerin de etkisi ile fiziksel olarak hissedilen kirlilik zaman zaman artış gösterebilmektedir.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum