"Ne olacak Konya'nın trafik sorunu?"

"Ne olacak Konya'nın trafik sorunu?"

Şehrin en önemli problemlerinin arasında trafik yer alıyor. Trafik kültürünün şehirde yeterince oturmamış olması, araç sayısının artması ve diğer birçok nedenden dolayı Konya trafiği özellikle günün bazı saatlerinde çekilmez bir hâl alıyor

Konya trafiği sorunu, sürücülerin sabrını taşırmaya devam ediyor. Günün belli saatlerinde trafik karmaşık bir hale geliyor. Bazı noktalarda araçlar dakikalarca beklemek zorunda kalırken, uzun araç kuyrukları da oluşuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, sorunlu olan alanlara küçük dokunuşlar yapsa da, sorunlar bir türlü çözülemiyor. Konya Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, “Trafik aslında sadece Konya’nın değil birçok şehrin önemli problemlerinden biri. Nüfus artarken, trafikteki araç sayısı da artıyor. Yayadan çok araç görebilmek mümkün. Özellikle son 20 yılda motorlu araç sayısı 8 milyondan 25 milyona ulaştı. Bu sayının 20 yılda 4'e katlaması trafik için büyük bir olumsuz etken” dedi.

ANA YOLLARDA KAVŞAĞA GEREK YOK

Ana yollarda dönel kavşakların gereksiz olduğunu kaydeden Çelik, “Biz, en başta ana yollarda yer alan dönel kavşaklara karşı çıktık. Ana yolda dönel kavşak olmasına gerek yok. Dönel kavşaklara her yoldan bağlantı olur. Ana yollarda böyle bir durum söz konusu değil. Gerekirse ışık konarak bir çözüm bulunabilir. Bu şekilde trafik de yavaşlayacaktır. Mahalle aralarına uygun dönel kavşaklar ana yollarda olduğunda trafik akışı ciddi oranda olumsuz etkilenmekte. Baktığımızda Konya’da ana yollara önce dönel kavşaklar yapıldı ardından olumsuz olduğu için ışık konuldu” şeklinde konuştu. Trafikteki sorunların çözülmesi için iyi bir planlama yapılması gerektiğin de altını çizen Çelik, “Bugün kimi yerlerde yolların dar olduğunu, en ufak yoğunlukta trafiğin kitlendiğini görüyoruz. Bu durumun çözümü için iyi bir planlama yapılması şart. Nitekim sürekli artışta olan araç sayıları böyle devam ederse trafiği kitlemeye devam edecek” ifadelerine yer verdi.

3-3-1280x778.jpegKonya Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik

KONYA'DA TRAFİK KÜLTÜRÜ ESKİDEN BERİ DÜŞÜK

Konya’da trafik kültürünün eskiden beri düşük olduğuna da değinen Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “1980'li yıllarda ulaştırma mühendisliğine asistan olarak girdiğimde Konya’daki trafik kültüründen şikayet ederdik. Eskiden Konya’da trafik kültürü daha düşüktü. Bugün biraz daha düzeldiğini görebiliyoruz. İnsanlar kırmızı ışıkta durmak yerine ‘bir şey olmaz’ mantığı ile geçerlerdi. Yolun ortasından giden yayaların yanı sıra, trafiği tehlikeye sokan araçlar görebilmek mümkündü. Bugün bu konuda bir düzelme var ancak yetersiz. Benzer şeylere şahit oluyoruz. Trafiği düzenli hale getirmek hepimizin elinde. Bu durumu ivedilikle düzeltmeliyiz.”

3-1-1280x606.jpg

DOLMUŞ ŞOFÖRLERİNİN EĞİTİMDEN GEÇMESİ GEREK

Trafikteki toplu taşıma sürücülerinin özellikle daha dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Konya Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, son olarak şunları söyledi: “Bugün minibüs ve otobüs şoförlerinin trafiğe çıkmadan önce ciddi bir eğitimden geçmeleri gerekiyor. Özellikle dolmuşçuların daha bilinçlenmesi gerek. Bir esnaf düşünün, dükkanının önünü güzelce temizler ve temiz tutar. İşte dolmuş şoförleri de yolların esnafı olarak trafiği temiz tutmalıdır. Trafikte tedbir de çok önemli. Adam kulağında telefonla gidiyor, yol hiç umrunda değil. Öyle ki bazen bir motorun üstünde bile telefon kullanan sürücüler görüyoruz. Bunlar yanlış hareketler. Kazaların yüzde 70’ine yakını kavşaklarda oluyor ve bu orana telefon kullanımı ciddi etki yapıyor.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum