Namazda diriliş var

Namazda diriliş var

Türkiye Din Görevlileri Vakfı tarafından organize edilen ‘Namazla Diriliş’ adlı programda Türkiye’de yüzde 75’lik bir kesimin namaz kılmadığı ifade edildi



Türkiye Din Görevlileri Vakfı önceki akşam Alaaddin Keykubat Konferans Salonu’nda “Namazla Diriliş” adlı bir program düzenledi. İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Seydişehir İlçe Müftüsü Sıtkı Beydilli ve din görevlilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşın katıldığı programda İlahiyatçı Yazarlar Ahmet Bulut, Cemil Tokpınar ve Ümran Dergisi Editörü Abdullah Yıldız namazın faziletleri ve önemini anlattı. Katılımın yoğun olması nedeniyle Alaaddin Keykubat Konferans Salonu’nun alt katı da davetlilere açıldı. Buna rağmen birçok kişi konuşmacıları ayakta dinledi.
TÜRKİYE’NİN SADECE YÜZDE 25’İ NAMAZ KILIYOR
Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Din Görevlileri Vakfı Genel Başkanı Sadık Gündoğdu, tüm insanlığı ilgilendiren bir program yapmak istediklerini belirterek, namazla ilgili bir program yaptıklarını anlattı. Gündoğdu, “İslam’ın olmazsa olmazı, insanın ahirette sorgulanacağı ilk şey namazdır. Yapılan araştırmalar Türkiye’de sadece yüzde 25’lik bir kısmın namaz kıldığını gösteriyor. Bu da 14-15 milyon kişi ediyor. Namazın önemini anlatmak ve Müslümanları namaz kılmaya yönlendirmek için Namaz Kılma Gönüllüleri Platformu üyesi dostlarımızı çağırdık” dedi. Selamlama konuşması yapan İl Müftüsü Şükrü Özbuğday da, namazın imandan sonra gelen en büyük ibadet olduğunu ifade etti. İslam’ın temel beş şartından birinin de namaz olduğunu söyleyen Özbuğday, Kuran’ı Kerim’de pek çok ayette ve hadislerde namazın öneminin anlatıldığını dile getirdi.
NAMAZSIZLIK GRİBİNDEN HERGÜN 700 KİŞİ ÖLÜYOR
Sadece namazı anlatmak ve namazla insanı buluşturmak için 70 kişi Türkiye’nin dört bir yanını dolaştıklarını ve insanları namaz kılmaya yönlendirmek için çalıştıklarını dile getiren İlahiyatçı Yazar Ahmet Bulut, namazın önemini ilginç hikayelerle anlattı. Geçtiğimiz aylarda etkili olan domuz gribinden ölen insan sayısının 545 olduğunu ifade eden Ahmet Bulut, namazsızlığın da bir çeşit grip olduğunu dile getirerek, “Türkiye’de her gün yaklaşık bin kişi hayatını kaybediyor. Anket verilerine göre ise Türkiye’nin sadece yüzde 25’i beş vakit namaz kılıyor. Bu da gösteriyor ki, ölen her bin Müslüman’dan 700 tanesi ahrete namazsızlık gribi ile gidiyor” dedi. Birçok insanın ‘işimizin yoğunluğundan vakit bulamıyoruz da ondan namaz kılamıyoruz’ gibi basit bahanelerin arkasına sığındığını ifade eden Ahmet Bulut, Hz. Muhammed (SAV)’in, ‘Kul namazda kiminle sohbet ettiğini bilse, namaza koşarak giderdi’ Hadis-i şerifini hatırlatarak, “Efendimiz, namazı özlerdi. Namaz vakti geldiğinde Bilal-i Habeşi ezanı biraz geciktirse hemen onu ikaz eder, namaza çağırmasını isterdi. Biz hiç namazı özlüyor muyuz? Bırakın özlemeyi bazen, şu namazı da kılıvereyim de aradan çıksın diyoruz. Bedenimiz namaz kılıyor ama ruhumuz bedenimize uymuyor. Allah bizi Hz. Peygamber’in namazı gibi namaz kılanlardan eylesin” diye konuştu. Ahmet Bulut ayrıca, Türkiye’de en çok kazaya kalan namazın sabah namazı olduğunu da sözlerine ekledi.
POTANSİYELİMİZ YÜKSEK AMA ELİMİZDEN TUTAN YOK
‘Allah bizleri namazdan sınıfta kalanlardan eylemesin’ duası ile sözlerine başlayan Ümran Dergisi Editörü Ahmet Yıldız da bir Müslüman’ın yapması gereken en temel ibadet olan namaz üzerine değerlendirmelerde bulundu. İstatistiki verilere göre namaz kılmayan yüzde 75’lik kesimin de yüzde 60’ının Cuma namazını kıldığını bildiren Ahmet Yıldız, “Aslında kalbimizde iman var. Namaz kılma potansiyelimiz oldukça yüksek. Fakat elimizden tutup kaldıranımız yok. Geçmişimize bir baktığımızda Müslümanların namazla baskılara direndiğini görüyoruz. Bedir Savaşı’nda namaz vakti gelince savaş bırakıldı namaz kılındı. Namazın inşa edici bir tarafı vardır. Namazsız bir dinde ise hayır yoktur” ifadelerini kullandı.
NAMAZSIZLIK BALYOZU BAŞIMIZA İNMESİN
Namaz Kılma Gönüllüleri Platformu’nu ilk kurduklarında 3 plan hazırladıklarını anlatan Platform üyesi Yıldız, “Son dönemde balyoz operasyonlarının biri bitip diğeri başlıyor. Asıl balyozun namazsızlık olduğu kimsenin aklına gelmiyor. Namazsızlık balyozu başımıza inmeden tedbirlerimizi almalıyız. Bizim ilk hedefimiz yüzde 75’lik namaz kılmayan kesime namaz kıldırmak. İkinci aşama namazın içini doldurmak, namazı ruhen de kılmayı oluşturmak. Son hedefimiz ise namaz kılanların, kılmayanları teşvik etmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.
SABAH NAMAZI BÜYÜK BİR HAZİNEDİR
Sabah namazına nasıl kalkılır sorusuna hikayelerle cevap veren İlahiyatçı Yazar Cemil Tokpınar ise sabah namazının inananlar için büyük bir hazine olduğunu dile getirdi. Günümüz Müslümanlarının namaza bakış açılarının zamanla değişiklik gösterdiğini söyleyen Tokpınar, “Bugün Resulullah gelip bize misafir olsa, ona bakacak yüzümüz var mı? Namazımızı dosdoğru kılıyor muyuz? Bedir’deki namazı kendimize örnek edinirsek, hem namaz kılmaktan vazgeçemeyiz, hem de namazımızı bize emrolunduğu gibi düzgün bir şekilde kılarız. Resulullah savaş anındayken bile bırakın namazı ertelemeyi, hızlı dahi kıldırmamıştı. Bugün biz Müslüman’lar sürüm sürüm sürünüyorsak, bu namazı terk etmemizden, namazdan uzaklaşmış olmamızdandır. Sahih amelin en güzeli namazdır. Allah’a ve Peygamberine inanan bir Müslüman namazını kılar” diye konuştu.
Büyük bir beğeni ile dinlenilen programın ardından yazarlar okurlarının kitaplarını imzaladı.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.