Nabi Avcı: Pek Çok Engellilerimizi Sağlanan İmkanlardan Mahrum Bıraktık

Nabi Avcı: Pek Çok Engellilerimizi Sağlanan İmkanlardan Mahrum Bıraktık

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi'nin kapanış konferansına katıldı. Bu projenin kazanımlarını eğitim sistemimize aktarmanın yeni yollarını hep birlikte bulacaklarını belirten Avcı, "Bu projenin bizim...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi'nin kapanış konferansına katıldı. Bu projenin kazanımlarını eğitim sistemimize aktarmanın yeni yollarını hep birlikte bulacaklarını belirten Avcı, "Bu projenin bizim açımızdan ve Türkiye açısından en önemli özelliklerinden biri uygulanmakta olan ve uygulanacak olan testlerin uyumlandırılması meselesi. Geçmişte bu yanlışı yaptık bu yüzden pek çok engellilerimizi de sağlanan imkanlardan mahrum bıraktık. Bu uyumlandırma süreci inşallah bundan sonra mümkün olan en yüksek düzeyde erişimi sağlayacak bir fırsatı bize sağlamış olacak." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ‘Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi’ kapanış programına katıldı. Shraton Otel’de gerçekleştirilen programa Nabi Avcı’nın yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl , MEB bürokratları ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda proje için hazırlanan spot filmin gösterimi yapıldı.

Özel eğitimin başlangıç merkezi olan rehberlik araştırma merkezlerinde kullanılan psikolojik testlerden bazılarının standardizasyonu ve bazılarının da yeniden standardizasyonu için veri toplanması için yürütülen çalışmaların bittiğini belirten MEB Özel Eğitim ve Rehber Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, "Bundan sonra bu çalışmaları yaygınlaştırma hedefindeyiz. Bu çalışmalarla birlikte Türk psikoloji dünyasının temel bir sorunu olan Türkiye’ye özgü ama uluslararası ölçekte de kullanılan psikolojik testlerin, zeka testlerinin, genel yetenek testlerinin, ilgi ve eğilim testlerinin Türk kültürüne sahip standardizasyonu konusunda yeni bir fikir geliştirmemiz için vesile olacaktır.” diye konuştu. Bugün 100. yılında olan Türk psikoloji iliminin hala Türk kültürüne uygun psikolojik testleri geliştirmekte yetersiz kaldığını anlatan Güngör, “Buradan psikoloji camiasına da bir çağrıda bulunarak bu çok önemli konuyu bir an önce halletmemiz gerekiyor bu proje bize bunu gösterdi.” şeklinde konuştu.

    Merkezi Finans İhale Birimi Başkan Vekili Emine Döğer, AB’nden alınan 7 milyon Euro’luk bir kaynakla yürütülecek proje kapsamında Türkiye’deki özel eğitim hizmetlerinin eğitime erişimi ve toplumla bütünleşmesi sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

    Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, eğitimin dünyaya gelen her bireyin olmazsa olmaz hakkı olduğunu kaydetti.

    Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi, Türkiye’de engelli bireylerin yüzde 40’ının eğitimsiz ve ancak yüzde 7.7’sinin yüksek eğitim gördüğünü dile getirdi. AB’nin Türkiye’nin bu bireyleri toplum hayatını, sosyal hayata ve iş hayatına katmak için birlikte çalışma yürüttüklerini ifade eden Manservisi, “AB, BM Engelliler Sözleşmesi’nin kabul etmiştir. Türkiye’de kabul ederek bu sorunun oluşturduğu problemleri çözmek amacıyla yasal bir zemin hazırlamıştır.” diye konuştu.

    MEB Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi’nin bakanlık olarak çok önem verdikleri bir proje olduğunu vurguladı. Projenin formel bir kapanışı yapıldığını, bundan sonra uygulamalarda projenin etkilerini göstereceğini anlatan Avcı, “Bu bir son değil bir başlangıç. Bu projenin kazanımlarını eğitim sistemimize aktarmanın yeni yollarını hep birlikte bulacağız. Bu projenin bizim açımızdan ve Türkiye açısından en önemli özelliklerinden biri uygulanmakta olan ve uygulanacak olan testlerin uyumlandırılması meselesi. Gerçekten öylesine kültüre göre, kültüre göre, kültüre görece biçimlendirilen süreçlerin her ülkede her hangi bir uygulama yapılmaksızın olduğu gibi uygulanması mümkün değil. Geçmişte bu yanlışı yaptık bu yüzden pek çok bu engellilerimizi de sağlanan imkanlardan mahrum bıraktık. Bu uyumlandırma süreci inşallah bundan sonra mümkün olan en yüksek düzeyde erişimi sağlayacak bir fırsatı bize sağlamış olacak." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.