Müsteşar Altunyaldız: 2023 Hedefi İçin Katma Değeri Yüksek Ürünlere Geçilmeli

Müsteşar Altunyaldız: 2023 Hedefi İçin Katma Değeri Yüksek Ürünlere Geçilmeli

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin dış ticarette 2023 hedefine ulaşabilmesi için ihracatta katma değeri yüksek ürünlere geçmesi gerektiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin dış ticarette 2023 hedefine ulaşabilmesi için ihracatta katma değeri yüksek ürünlere geçmesi gerektiğini söyledi.

Deloitte Türkiye tarafından Adana HiltonSa Oteli'nde düzenlenen Dış Ticarette Yaşanan Gelişmeler ve Vergi/Gümrük Mevzuatına Etkileri konulu panelin açılışında konuşan Müsteşar Altunyaldız, Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payın binde 8 olduğunu, bu rakamı iki katına çıkararak yüzde 1.5 yapmak istediklerini ifade etti. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için bütün sanayicilerin bu yükü hissetmesi gerektiğinin altını çizen Altunyaldız, bunun için daha yenilikçi olarak katma değeri yüksek ürünlere geçilmesi gerektiğini belirtti.

Üreticilerin ne kadar katma değer oluşturduklarına bakmaları gerektiğine vurgu yapan Altunyaldız, “OECD rakamları çerçevesinde yüzde 16’lara, 20’lere ulaşan katma değeri yüksek ürünlerin ihracatımızdaki payı bizde ne kadar? Bu payın artırılması yönünde önemli çalışmalar yapılıyor. Bu pay bugün 3.8’ler civarında ve bu payın artırılması için başta Ar-Ge destekleri, inovasyon destekleri olmak üzere her türlü sağlanmış oluyor. Dünya, küresel bir üretim arenasına dönüştü ve bu dönüşümden daha çok pay almamız lazım. Daha çok inovativ, yenilikçi olmamız lazım. Daha çok katma değeri yüksek ürünlere geçmemiz lazım. Bu arenada tedarik zincirinin önemli bir parçası olacaksınız. İyi bir tedarik zinciri yönetimine sahip olacaksınız ve tedariğinizden perakende aşamasına kadar zincirin tüm halkalarında başarılı ve rekabetçi işler yapacaksınız. Üretimden tedariğe, tedarikten pazarlamaya, pazarlamadan markaya kadar zincirdeki tüm halkalarda iyi olmak gibi bir görevimiz var.” dedi.

Türkiye’nin, bu noktada şanslı bir ülke olduğunu ifade eden Altunyaldız, “Türkiye, gelişmekte olan limanlarıyla iyi bir pazarlama ağıyla dünya pazarlarına entegre olabilecek bir avantajı var. Bu avantajı, arzu ettiğimiz dönemde kullanabildiğimiz dönemde 2023 hedeflerini gerçekleştirme yolunda hiçbir engel tanımıyoruz.” diye konuştu.

"DIŞ TİCARET ERBABINA 1 TRİLYON TL'YE YAKIN MALİYET AVANTAJI SAĞLADIK"

İş dünyasına rekabetçi olabilmeleri, maliyetleri düşürebilmeleri adına dünyanın en iyi uygulamalarını Türkiye’de uygulamaya koymayı misyon edindiklerinin altını çizen Altunyaldız, “2012 yılında gümrüklerde elektronik özet beyan sistemine geçtik. Böylece, eşyanın gümrük işlemlerini gümrüklerde daha hızlı ve daha az maliyetle tamamladık. Türkiye'yi, AB ve EFTA ülkelerinde uygulanmakta olan ortak transit sisteminin bir parçası haline getirdik. Ticaret erbabımız, Bilgisayarlı Yeni Transit Sistemi'ni (NCTS) kullanarak, AB ve EFTA ülkelerine daha ucuz bir transit taşımacılık gerçekleştirebiliyor. Sadece bu adımla iş dünyamıza yıllık 100 milyon Avro'ya yakın maliyet avantajı sağladık. İhracat işlemlerinde bürokrasiyi en aza indirdik, belgesiz beyanname dönemini başlattık. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'nü (AEO) hayata geçirdik ve güvenilir firmalarımıza önemli kolaylıklar tanıdık. Bunlara artık gümrüğe gelmeden işlemlerini yapacakları bir uygulama alanı getirdik. 7/24 gümrük işlemlerinizi artık kendiniz yapıyorsunuz. Bu uygulamayla önümüzdeki dönemde yıllık olarak dış ticaret dünyamıza 1 trilyon TL'ye yakın bir maliyet avantajı sağlayacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, Bloomberg HT Genel Koordinatörü Cüneyt Başaran’ın moderatörlüğünü yaptığı Dış Ticarette Yaşanan Gelişmeler ve Vergi/ Gümrük Mevzuatına Etkileri konulu panele geçildi. Panele konuşmacı olarak; Gümrükler Genel Müdürü Remzi Akçin, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ile Deloitte Vergi Hizmetleri Ortağı Serdar Aksoy katıldı.




CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.